De ce uleiul de masline este atat de sanatos

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l cu un share!

Uleiul de masline este sanatos, in special uleiul de masline extravirgin, fiind o sursa importanta de acizi grasi sanatosi care au beneficii imense pentru sanatate. Uleiul de masline extravirgin este bun pentru dvs., deoarece este bogat in grasimi monoinsaturate numite acid oleic, care va ajuta sa reduceti inflamatia, sa va mentineti inima sanatoasa, sa reduceti colesterolul si sa reduceti riscul de accident vascular cerebral. Consumul de ulei de masline extravirgin ca parte a unei diete sanatoase va poate ajuta chiar sa slabiti.

Uleiul de masline este fundamentul dietei mediteraneene, despre care multi cercetatori spun ca promoveaza o sanatate buna. Puteti folosi ulei de masline extravirgin pentru a face sosuri nutritive si sanatoase pentru salata. Uleiul de masline extravirgin este bun pentru gatit, deoarece nivelurile sale ridicate de antioxidanti protejeaza compozitia chimica a uleiului in timpul prajirii.

Exista, de asemenea, numeroase beneficii pentru sanatatea consumului de ulei de masline: consumul unei linguri de ulei de masline extravirgin dimineata va poate ajuta sa incepeti ziua si sa va ajutati digestia.

In acest articol, veti afla despre numeroasele motive pentru care consumul de ulei de masline este sanatos. De asemenea, veti gasi modalitati interesante de a incorpora mai mult ulei de masline in dieta dumneavoastra.

Ce este uleiul de masline extravirgin?

Uleiul de masline extravirgin (EVOO) provine din presarea uleiului din fructele maslinilor. Maslinii au crescut in jurul Mediteranei de secole in care maslinele si uleiul de masline sunt alimente de baza.

Revista HortScience raporteaza ca uleiul de masline extravirgin este obtinut prin zdrobirea maslinelor intr-o pasta intr-un proces numit malaxare. Uleiul este apoi extras din pasta apasand-o sau folosind o centrifuga pentru a separa uleiul. Acest proces are ca rezultat un ulei de masline presat la rece, care poate fi utilizat fara alte prelucrari. ( 1 )

Cercetatorii spun ca uleiul de masline extravirgin nerafinat contine cele mai mari cantitati de polifenoli – antioxidanti pe baza de plante. ( 2 )

Uleiul de masline extravirgin nefiltrat contine substante nutritive chiar mai benefice decat uleiul de masline filtrat.

Ulei de masline pur vs. Ulei de masline extra virgin – Care este diferenta?

Diferenta dintre uleiul de masline pur si uleiul de masline extravirgin este procesarea. Uleiul de masline extravirgin este presat la rece si este procesat minim. Uleiul de masline pur este un amestec de ulei de masline rafinat si EVOO.

Uleiul de masline extravirgin (ulei de masline real) se obtine prin zdrobirea maslinelor de inalta calitate si apoi separarea uleiului pur de pasta. Uleiul de masline extravirgin are o aroma fructata si este plin de antioxidanti. ( 2 )

Uleiul de masline pur este un amestec de EVOO si ulei de masline rafinat. Rafinarea petrolului utilizeaza temperaturi ridicate sau substante chimice pentru a elimina impuritatile din petrol. Uleiul de masline de calitate slaba este rafinat pentru a-l face bun pentru consumul uman. ( 2 )

Uleiul de masline rafinat contine putini, daca exista, antioxidanti, vitamine sau alti nutrienti. ( 2 )

Cel mai bun tip de ulei de masline este uleiul de masline extravirgin, deoarece este cel mai putin procesat si contine cele mai ridicate niveluri de antioxidanti.

Care este cel mai bun ulei de masline pentru gatit?

Multe studii stiintifice indica faptul ca utilizarea uleiului de masline extravirgin pentru prajirea usoara poate fi mai buna decat uleiurile rafinate. Uleiul de masline pur are o aroma mai neutra, asa ca este minunat pentru gatit si coacere unde doriti doar un indiciu de esenta de masline.

Revista Advances in Nutrition a raportat ca punctul de fum al uleiului de masline extravirgin este de 191 ° C (375 ° F). Temperatura optima pentru prajire este de 180 ° C (365 ° F). Prin urmare, cercetatorii spun ca puteti folosi ulei de masline extravirgin pentru gatit, dar nu pentru prajire prelungita. ( 3 )

Prajirea cu EVOO prea mult timp poate provoca modificari chimice in ulei si poate produce o substanta toxica numita acroleina.

Cercetarile stiintifice au constatat, de asemenea, ca continutul ridicat de antioxidanti din uleiul de masline extravirgin protejeaza de fapt uleiul in timpul incalzirii. Cercetatorii dintr-un studiu stiintific au incalzit diferite tipuri de uleiuri de masline la temperaturi ridicate, iar uleiul de masline extravirgin a fost cel care a suferit o oxidare mai mica. Nivelurile mai ridicate de antioxidanti din EVOO protejeaza compozitia chimica a uleiului in timpul prajirii. ( 4 )

Cercetatorii au descoperit ca incalzirea uleiului de masline extravirgin la 180 ° C (365 ° F) timp de 36 de ore nu a afectat continutul de acizi grasi din ulei. Cu toate acestea, a existat o scadere a unor antioxidanti. ( 5 ) S-ar parea ca uleiul de masline extravirgin de inalta calitate este bun pentru gatit si chiar pentru prajire usoara.

Date nutritionale ulei de masline

La fel ca toate uleiurile si grasimile, uleiul de masline contine o multime de calorii; totusi, ceea ce face ca uleiul de masline sa fie foarte sanatos este ca antioxidantii acestuia sunt buni pentru a va spori sanatatea.

O lingura (14 g) de ulei de masline contine 119 calorii , dintre care majoritatea provin din acizii grasi polinesaturati si mononesaturati. ( 45 )

O lingura (14 g) de ulei de masline contine 14 g de grasime, dar deoarece cea mai mare parte a grasimii din uleiul de masline este grasime nesaturata (acid oleic ), este foarte sanatoasa pentru dvs. ( 45 )

O lingura (14 g) de ulei de masline contine 1,9 mg de vitamina E si 8,1 mcg de vitamina K , ceea ce reprezinta 10% din aportul zilnic recomandat (CDI) din aceste vitamine. ( 10 )

14 g de ulei de masline (o lingura) contin 103 mg de omega-3 si 1318 mg de acizi grasi omega-6.

Uleiul de masline este un ulei de fructe si, ca atare, nu contine colesterol.

De ce uleiul de masline este sanatos

Consumul de ulei de masline este sanatos, deoarece va poate aduce beneficii sanatatii cardiovasculare, reduce inflamatiile si chiar va poate stimula sanatatea cognitiva.

Un studiu a aratat ca barbatii care au consumat saptamanal 40 ml de ulei de masline extravirgin au prezentat semne de sanatate cardiovasculara mai buna. Acest lucru s-a datorat nivelurilor ridicate de oleocantal, care este un puternic antioxidant. ( 6 )

Consumul de ulei de masline este sanatos pentru dvs. datorita continutului sau ridicat de acid oleic. Aceasta grasime mononesaturata sanatoasa reprezinta aproximativ 83% din continutul de EVOO. ( 2 )

Acidul oleic a fost legat de intarirea imunitatii, scaderea inflamatiei, o sanatate mai buna a pielii si protejarea sistemului cardiovascular. ( 7 )

Uleiul de masline virgin contine aproximativ 500 mg / L de polifenoli. ( 2 ) Jurnalul American de Nutritie Clinica raporteaza ca polifenolii sunt compusi importanti pentru protejarea sanatatii umane impotriva bolilor degenerative si a cancerului. ( 9 )

Consumul de ulei de masline este bun pentru tratarea constipatiei: un studiu stiintific a mentionat ca uleiul de masline poate fi folosit daca aveti constipatie. Puteti bea o lingura de ulei de masline inainte de culcare si dimineata pentru a va inmuia scaunul si a va ameliora constipatia.

Iata numeroasele beneficii dovedite pentru sanatate ale consumului de ulei de masline:

Uleiul de masline extravirgin promoveaza o buna sanatate cardiovasculara

Consumul a unei sau a doua linguri in fiecare zi de ulei de masline extravirgin va poate ajuta sa va mentineti inima sanatoasa si sa preveniti bolile de inima.

British Journal of Nutrition a publicat o recenzie a studiilor efectuate cu privire la efectele cardiovasculare ale consumului de ulei de masline. Cercetatorii au descoperit ca uleiul de masline ajuta la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, obezitate si sindrom metabolic. ( 11 )

Unele dintre motivele pentru care uleiul de masline extravirgin este atat de bun pentru sanatatea cardiaca este ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reducerea colesterolului.

Consumul regulat de ulei de masline poate reduce tensiunea arteriala

Un studiu clinic a constatat ca consumul de ulei de masline virgin a contribuit la scaderea tensiunii arteriale la persoanele in varsta pe o perioada de 4 saptamani. Barbatii si femeile din studiu au consumat zilnic 60 g de ulei de masline extravirgin. O dieta bogata in ulei de masline a contribuit la reducerea tensiunii arteriale sistolice. ( 12 )

O analiza sistematica a efectelor polifenolilor din uleiul de masline extravirgin a constatat ca efectele lor cardio-protectoare includ tratamentul hipertensiunii. ( 13 )

Studiile de laborator cu subiecti pe animale au confirmat, de asemenea, de ce uleiul de masline este bun pentru reducerea tensiunii arteriale. Oamenii de stiinta au descoperit ca administrarea uleiului de masline a redus intotdeauna tensiunea arteriala la sobolanii hipertensivi. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca EVOO poate fi un instrument util pentru tratarea tensiunii arteriale crescute. ( 14 )

Consumul de ulei de masline este bun pentru inima si poate ajuta la prevenirea infarctului

Un alt motiv pentru care este bine sa luati in mod regulat ulei de masline extravirgin este ca poate reduce riscul de infarct.

Un studiu clinic care a implicat peste 7.000 de oameni a constatat ca consumul zilnic de ulei de masline extra virgin reduce foarte mult riscul de boli coronariene. Cercetatorii au descoperit ca pentru fiecare 10 g de ulei de masline extravirgin pe zi, riscul de a muri din cauza unui eveniment coronarian major este redus cu 7%. ( 15 )

Studiul a constatat ca uleiul de masline extravirgin a fost mai eficient decat uleiul de masline obisnuit in prevenirea bolilor de inima.

EVOO poate reduce colesterolul „rau” si reduce ateroscleroza

Journal of Nutrition a publicat un studiu care arata ca barbatii care au consumat ulei de masline virgin a avut un nivel de colesterol LDL mai mic decat barbatii care au folosit ulei de masline rafinat. Pe o perioada de 3 luni, barbatii au gatit cu ulei de masline extravirgin. La sfarsitul studiului, s-a constatat ca nivelurile ridicate de antioxidanti din EVOO protejeaza impotriva colesterolului „rau”. ( 16 )

Alte studii au aratat ca beneficiile uleiului de masline extravirgin din dieta mediteraneana ajuta la cresterea HDL sau colesterolului „bun”. Acesta este tipul sanatos de colesterol care reduce riscul bolilor cardiovasculare. ( 17 )

Un alt motiv pentru a consuma 1 sau 2 linguri pe zi de ulei de masline extravirgin este ca este bun pentru reducerea acumularii de placa in artere. Oamenii de stiinta au descoperit ca consumul regulat de EVOO ajuta la reducerea inflamatiei arterelor si la indepartarea placii din arterele dumneavoastra. ( 18 )

Consumul de ulei de masline extravirgin poate reduce riscul de accident vascular cerebral

Deoarece uleiul de masline extravirgin este atat de bun pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, inseamna ca poate ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral.

Cercetarile din 2018 au constatat ca continutul de acid oleic al uleiului de masline virgin poate reduce incidenta suferintei de accident vascular cerebral sau infarct. Cercetatorii au sugerat ca oamenii consuma regulat ulei de masline extravirgin pentru a mentine un sistem cardiovascular sanatos. ( 19 )

Uleiul de masline extravirgin are proprietati antiinflamatorii

Gatitul cu ulei de masline extravirgin sau consumul de ulei de masline extravirgin pot ajuta la prevenirea efectelor unei diete slabe.

Revista Current Pharmaceutical Design a raportat ca obiceiurile alimentare slabe pot duce la inflamatii cronice. Acest lucru este implicat intr-o serie de boli grave si care pun viata in pericol. Cu toate acestea, compusii antiinflamatori din uleiul de masline, cum ar fi oleocantalul, pot ajuta la reducerea inflamatiei din organism. ( 20 )

Alte studii au sugerat ca proprietatile antiinflamatorii ale uleiului de masline extravirgin pot ajuta la gestionarea diferitelor boli inflamatorii. Consumul de ulei de masline extravirgin poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, psoriazisului, bolilor inflamatorii intestinale si lupusului. ( 21 )

Uleiul de masline extravirgin are proprietati antibacteriene

Unul dintre numeroasele beneficii ale gatitului cu ulei de masline extravirgin este ca antioxidantii din ulei pot distruge bacteriile.

Cercetarile au aratat ca adaugarea de ulei de masline in alimente poate proteja impotriva infectiilor de la agentii patogeni de origine alimentara. De exemplu, maioneza sau salatele care au adaugat ulei de masline extravirgin contineau mai putini germeni de Salmonella si Listeria . ( 22 )

Alte studii sugereaza ca consumul de ulei de masline pur poate avea un efect antibacterian asupra infectiei Helicobacter pylori. ( 23 ) Aceasta inseamna ca consumul unei linguri de ulei de masline dimineata ar putea ajuta la tratarea ulcerului peptic.

Este bine sa consumi ulei de masline extravirgin daca ai diabet

Completarea dietei cu ulei de masline extravirgin poate fi buna pentru dumneavoastra daca suferiti de diabet.

Oamenii de stiinta au dezvaluit ca compusii din uleiul de masline precum oleuropeinul va ajuta corpul sa secrete mai multa insulina si sa aiba un efect detoxifiant asupra organismului. Cercetatorii au spus ca oleuropeinul ar putea preveni aparitia diabetului de tip 2. ( 24 )

O meta-analiza a 29 de studii care au implicat peste 15.000 de persoane cu diabet a constatat ca uleiul de masline poate ajuta la prevenirea si gestionarea simptomelor diabetului. ( 25 )

Un studiu a constatat ca femeile care consuma in mod regulat ulei de masline prezinta un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul a implicat aproape 60.000 de femei pe o perioada de 22 de ani. Cercetatorii au sugerat ca administrarea a 1 lingura zilnic de ulei de masline poate ajuta la scaderea riscului de diabet cu pana la 15%. ( 26 )

Uleiul de masline extravirgin ajuta la intarirea oaselor

O doza zilnica de ulei de masline extravirgin poate ajuta la prevenirea osteoporozei si a oaselor fragile la persoanele in varsta.

O analiza a beneficiilor uleiului de masline asupra sanatatii oaselor a constatat ca consumul a 50 ml de ulei de masline in fiecare zi a impiedicat pierderea densitatii osoase. ( 27 )

De asemenea, femeile care au luat zilnic 20 ml de ulei de masline extravirgin imbogatit au redus efectele stresului oxidativ asupra sanatatii oaselor. Uleiul de masline extravirgin a fost imbogatit cu vitamina K, D3 si B6. ( 28 )

Alte studii au sugerat ca administrarea unei doze de ulei de masline extravirgin poate preveni osteoporoza la femeile aflate in postmenopauza. ( 29 )

Uleiul de masline extravirgin ajuta sa slabesti

Consumul de grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline extravirgin, va poate spori efectiv eforturile de a elimina excesul de grasime corporala.

Un studiu interesant pe femei a constatat ca suplimentarea dietei cu 3 linguri de ulei de masline zilnic a fost mai eficienta pentru slabit decat o dieta cu continut scazut de grasimi. ( 30 )

Un studiu clinic care a implicat 41 de femei obeze a constatat ca administrarea a 25 ml de ulei de masline la micul dejun a contribuit la pierderea in greutate in cadrul unui program de dieta cu restrictie energetica. Oamenii de stiinta au observat ca consumul de ulei de masline extravirgin a contribuit la reducerea grasimii corporale. ( 31 )

Uleiul de masline extravirgin ajuta la prevenirea tulburarilor cerebrale legate de varsta

Mai multe studii au aratat ca uleiul de masline poate afecta creierul si reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer (AD). Aceasta boala este una dintre cele mai studiate boli si o cauza semnificativa de dementa la varstnici.

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei, care este o afectiune a creierului care duce la scaderea capacitatii de memorie, gandire si rationament ale unui individ.

Intr-un studiu publicat in jurnalul PLOS One, soarecii cu boala Alzheimer au primit oleuropein aglicona, polifenolul principal gasit in uleiul de masline extravirgin, timp de 8 saptamani. Rezultatele au aratat o imbunatatire semnificativa a performantei cognitive a soarecilor in comparatie cu grupul care nu a primit polifenol cu ​​ulei de masline. ( 44 )

Oamenii de stiinta au efectuat, de asemenea, teste de performanta a memoriei si au observat ca in modelul soarecilor, afectarea cognitiva a fost complet prevenita prin administrarea de oleuropein aglicon la soareci.

O alta cercetare a Centrului Educational si Clinic de Cercetare Geriatrica a examinat efectele uleiului de masline extravirgin asupra invatarii si memoriei la soareci cu leziuni oxidative ale creierului timp de 6 saptamani. Descoperirile sugereaza ca uleiul de masline extravirgin are efecte benefice asupra deficientelor de invatare si de memorie gasite la persoanele in varsta si a bolilor precum Alzheimer si dementa. ( 45 )

Efectul antiinflamator al antioxidantilor uleiului de masline promoveaza, de asemenea, o buna sanatate a creierului si previne disfunctia cognitiva legata de varsta. ( 46 )

Un studiu efectuat pe soareci a constatat ca administrarea de ulei de masline extravirgin creste nivelul glutationului din creier. Acesta este unul dintre cei mai importanti antioxidanti din organism. Efectele nivelurilor crescute de glutation cresteau potentialul de invatare si reduceau deficientele de memorie. ( 32 )

Intr-un alt studiu din 2017 efectuat pe soareci, cercetatorii au descoperit ca consumul de ulei de masline extravirgin protejeaza memoria si capacitatea de invatare si protejeaza creierul impotriva bolii Alzheimer si a declinului cognitiv. ( 33 )

Uleiul de masline extravirgin este bun pentru piele

Uleiul de masline extravirgin contine multi antioxidanti si alti compusi care chiar ajuta la imbunatatirea aspectului pielii.

Cercetarile au aratat ca grasimile sanatoase precum uleiul de masline sunt necesare pentru a va proteja structura pielii. Acizii grasi precum acidul oleic ajuta la prevenirea liniilor fine, a ridurilor si a altor efecte ale fotoimbatranirii. Consumul de ulei de masline extravirgin va poate ajuta sa va protejati pielea de deteriorarea ADN-ului. ( 34 )

Uleiul de masline extravirgin este, de asemenea, o modalitate excelenta de a va hidrata si hrani pielea in mod natural. De fapt, proprietatile antibacteriene ale EVOO sunt suficient de puternice pentru a vindeca focarele de eczeme de pe piele. ( 35 )

Uleiul de masline virgin este bun pentru par si scalp

De asemenea, puteti utiliza ulei de masline pentru a va imbunatati starea scalpului si pentru a obtine par stralucitor, frumos.

Uleiul de masline, alaturi de alte ingrediente naturale, poate ajuta la scaderea matretii si poate fi folosit ca balsam de par.

Uleiul de masline extravirgin este bun pentru tratarea simptomelor artritei reumatoide si ale osteoartritei

Deoarece uleiul de masline este antiinflamator, suplimentarea dietei cu o lingura sau doua pe zi poate ajuta la ameliorarea durerilor si inflamatiilor articulare.

Jurnalul Nutrition a raportat ca ingerarea uleiului de peste impreuna cu uleiul de masline poate ajuta la ameliorarea durerii artritei reumatoide. Cea mai eficienta doza a fost de 3 grame pe zi de acizi grasi omega-3 si 9,6 ml de ulei de masline. ( 36 )

Motivul pentru care uleiul de masline extravirgin este bun pentru tratarea artritei este ca ajuta la inhibarea enzimelor din organism care sunt legate de inflamatie. ( 37 )

De asemenea, oleocantalul din uleiul de masline extravirgin poate ajuta la protejarea impotriva efectelor multor afectiuni inflamatorii, inclusiv a osteoartritei. ( 38 )

Picaturile de ulei de masline extravirgin pot ajuta la indepartarea cerumenului si tratarea infectiilor urechii

Cateva picaturi de ulei de masline cald pot fi cea mai buna modalitate de a dizolva ceara de ureche si de a preveni infectiile in urechea exterioara sau medie.

Publicatia Informed Health Online spune ca un ulei de masline cald este un mod sigur si natural de a inmuia ceara de urechi si de a-l scoate din ureche. ( 39 )

Alte studii au aratat ca uleiul de masline pur poate ajuta la tratarea infectiilor dureroase ale urechii medii. ( 40 )

Uleiul de masline extravirgin are proprietati anticancerigene

Unul dintre beneficiile uleiului de masline este ca protejeaza impotriva cancerului de piele , colon si san. O serie de studii de cercetare au documentat ca consumul unei diete sanatoase cu ulei de masline ca sursa principala de grasime ar putea reduce considerabil incidenta cancerului.

Acest efect benefic ar putea fi atribuit acidului oleic, acidul gras monoinsaturat predominant in uleiul de masline. Cu toate acestea, nu este exclus ca si alte substante ale uleiului de masline, cum ar fi antioxidantii, flavonoidele, polifenolii si squalenul, sa aiba, de asemenea, o influenta pozitiva. Se crede ca Squalene are un efect favorabil asupra pielii prin reducerea incidentei melanoamelor.

Prevenirea cancerului de san si consumul de ulei de masline

Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer in randul femeilor si ucide mai multe femei decat orice alt tip de cancer, altul decat cel pulmonar.

Exista o serie de rapoarte stiintifice si studii care explica modul in care uleiul de masline va poate ajuta sa reduceti riscurile asociate cu cancerul de san.

Studiul european – Ulei de masline extravirgin si cancerul de san

Un studiu publicat in Jurnalul European de Prevenire a Cancerului a raportat ca persoanele care locuiau in bazinul mediteranean aveau riscuri reduse in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor degenerative precum cancerul si bolile cardiovasculare. ( 47 )

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca maslinele si uleiul de masline pot fi unul dintre motivele pentru care aceste persoane au avut riscuri reduse. Uleiul de masline si maslinele sunt abundente in antioxidanti, lignani (care se gasesc si in semintele de in ) si in alti compusi care pot reduce factorii de risc asociati cu dezvoltarea cancerului.

Studiul spaniol – Ulei de masline si celule tumorale

Un studiu realizat la Institutul Catalan de Oncologie din Spania a explicat in continuare modul in care uleiul de masline poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer.

In studiu, oamenii de stiinta au reusit sa arate ca uleiul de masline vizeaza celulele canceroase si au dovedit ca consumul de ulei de masline extravirgin a redus malignitatea tumorilor. ( 48 )

Studiul grecesc – dieta mediteraneana si cancerul de san

Oamenii de stiinta din Grecia au studiat aproximativ 15.000 de femei timp de zece ani in Grecia. Ei au analizat obiceiurile alimentare ale acestor femei, oferind dietelor un scor intre 0 si 9, in functie de cat de apropiate erau dietele lor de o dieta traditionala mediteraneana. ( 49 )

Acest studiu a concluzionat ca femeile aflate in post-menopauza care au aderat la dieta mediteraneana bogata in ulei de masline si-au redus riscul de a dezvolta cancer de san cu 22%. Dieta nu pare sa reduca riscul de cancer de san la femeile aflate in premenopauza, dar exista o incidenta mai mica a cancerului de san in tarile mediteraneene.

Prevenirea cancerului cerebral si consumul de ulei de masline

Un alt studiu publicat in 2017 in Universitatea din Edinburgh, in conditii de laborator, a constatat ca acidul oleic, ingredientul principal al uleiului de masline, poate ajuta la prevenirea genelor care provoaca cancer si poate preveni dezvoltarea cancerului in creier. ( 50 )

Cercetatorii au spus ca este prea devreme pentru a spune daca consumul alimentar de ulei de masline poate ajuta la prevenirea cancerului cerebral, totusi constatarile lor indica posibile terapii bazate pe ulei de masline pentru a preveni aparitia cancerului cerebral.

Cat de mult ulei de masline trebuie consumat zilnic

Cat de mult ulei de masline ar trebui sa luati in fiecare zi pentru a va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea inimii, sa reduceti colesterolul si sa tratati hipertensiunea?

Medicii de la WebMD spun ca multe studii arata ca consumul a 2 linguri pe zi de ulei de masline extravirgin poate ajuta la tratarea colesterolului ridicat si la scaderea tensiunii arteriale. Pentru a reduce riscul de boli coronariene, ati putea lua intre 3 si 4 linguri de EVOO. ( 41 )

Unii oameni iau o lingura de ulei de masline extravirgin urmat de un pahar de suc de lamaie . Acest lucru va ajuta sa eliminati gustul amar din gura si va ofera o doza buna de vitamina C. Amestecul de suc de lamaie si ulei de masline este de asemenea excelent pentru curatarea ficatului.

Asadar, adaugati doua linguri de ulei de masline extravirgin pe zi in dieta dvs. – adaugati-l la sosul de salata sau acoperiti uleiul de masline pe peste, carne sau legume inainte de a le coace sau de a le praji, sau stropiti cu ulei de masline pe painea prajita de dimineata sau in iaurtul dvs. sau piure de cartofi.

Este uleiul de masline nesanatos? Efectele secundare ale consumului de ulei de masline

Uleiul de masline este un ulei extrem de sanatos, plin de bunatate, care va poate aduce beneficii sanatatii.

Unul dintre efectele secundare evidente ale consumului de ulei de masline extravirgin este ca este bogat in calorii. Cu toate acestea, medicii de la Clinica Mayo spun ca ar trebui sa treceti la ulei de masline in loc de margarina sau unt. ( 42 )

De asemenea, uleiul de masline poate deveni ranced. Deci, daca exista un miros „de ranced” sau un miros de mucegai in uleiul de masline, ar trebui sa-l aruncati. Uleiul de masline ranced isi pierde o mare parte din antioxidanti.

(Visited 1.916 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Adresa ta de email nu va fi publicată.