Lasagna clasica este un preparat traditional italian delicios, care consta din foi de aluat si umplutura, coapte la cuptor. Pregatim lasagna de carne cu sos bolognese pe baza de carne tocata, legume si rosii.
Asigurati-va ca presarati toate straturile cu branza si acoperiti cu sos bechamel cremos. Lasagna este foarte apetisanta, gustoasa si satioasa.
Ingrediente pentru lasagna clasica cu carne tocata
- Foi de lasagna – 8 bucati;
- branza tare – 170 g;
- parmezan – 50 g.
Pentru sosul bolognez
- carne tocata – 380 g;
- Ceapa – 1 buc.;
- Morcovi – 1 buc.;
- Ulei de masline – 2 linguri;
- rosii – 1 buc.;
- Pasta de tomate – 35 g;
- apa – 100 ml;
- amestec de plante („italiana”) – 1 g;
- Sarat la gust.
Pentru sosul Bechamel
- lapte – 400 ml;
- unt – 25 g;
- faina de grau – 25 g;
- Sarat la gust;
- Nucsoara – 0,25 lingurita.
Cum sa gatesti lasagna clasica la cuptor acasa
- Pregatiti produsele necesare conform listei. Curatati si spalati legumele. Pregatiti carnea tocata in avans din orice tip de carne un amestec de porc si vita este perfect.
- In primul rand pregatiti sosul bolognese. Taiati ceapa cubulete mici cu un cutit si puneti-o intr-o tigaie unsa in prealabil cu ulei de masline. Se caleste ceapa pana devine translucida.
- Se rade morcovii pe razatoarea grosiera, se adauga la ceapa, se caleste in continuare la foc mediu pana se inmoaie.
- Adaugati carnea tocata in legume, amestecati bine, prajiti inca 10 minute. Folositi o furculita pentru a separa bucatile mari de carne tocata in bucati mai mici.
- Se toarna apa clocotita peste rosii, astfel incat coaja sa poata fi indepartata cu usurinta. Macinati pulpa sau tocati-o marunt. Adaugati rosiile tocate si pasta de rosii in tigaie, adaugati apa, amestecati.
- Adaugati condimente si fierbeti sosul la foc mic pentru urmatoarele 10 minute. Acoperiti tigaia cu un capac.
- Apoi, fierbeti foile de lasagna. Puneti-le cu grija intr-o oala cu apa clocotita si puneti-le la fiert timp de cel mult 2-3 minute. Pentru a preveni lipirea foilor, fierbeti-le una cate una, cate doua foi.
- Scoateti foile din apa clocotita si puneti-le pe un prosop intr-un singur strat pentru a se usuca.
- Pregatiti apoi sosul bechamel (reteta pas cu pas pe tema: sos bechamel clasic ). Intr-o tigaie sau cratita se topeste untul la foc moderat, se adauga faina de grau. Se amesteca des pana cand faina devine maro aurie. Se toarna laptele caldut in portii mici, in timp ce freci cocoloasele de faina cu o lingura. Asezonam sosul cu sare si nucsoara macinata. Se aduce la fierbere la foc mic, se fierbe aproximativ 2 minute pana se ingroasa, amestecand continuu cu o spatula.
- Incepeti sa turnati lasagna intr-un vas rezistent la cuptor. Se unge fundul tigaii cu sos bechamel si se aseaza doua foi de lasagna.
- Deasupra se pune o treime din sosul bolognese si se intinde pe tot perimetrul.
- Ungeti stratul de carne cu sos bechamel.
- Raziti branza tare pe o razatoare grosiera, zdrobiti o treime din branza in sos.
- Apoi, repetati toate straturile de inca 3 ori. Ar trebui sa aveti 4 straturi de foi si trei straturi de umplutura. Ungeti foile de deasupra cu sos bechamel si stropiti cu parmezan ras in prealabil.
- Preincalziti cuptorul la 180 de grade, puneti forma cu piesa de prelucrat inauntru. Coaceti lasagna timp de 35 de minute pana devine maro auriu deasupra.
- Dupa ce s-a racit, taiati lasagna in portii si serviti. Pofta buna!
Lasagna de casa va va surprinde placut cu gustul delicat si crusta delicioasa de branza. Acest fel de mancare este o solutie excelenta nu numai pentru o cina copioasa si placuta cu familia, ci si pentru primirea oaspetilor dragi acasa.
Citeste 5 retete gustoase si sanatoase de supa pentru arderea grasimilor
Visited 53 times, 1 visit(s) today