10 Consecinte asupra sanatatii a consumului excesiv de alcool si cum sa te lasi bautura
Orice lucru in exces nu este bun pentru sanatatea ta. La fel ca multe alte lucruri, consumul de alcool cu masura este bine, dar excesul de bautura poate afecta sanatatea in mod negativ.
Aproape 88, 000 de persoane (aproximativ 62.000 de barbati si 26.000 de femei) mor anual din cauze legate de alcool, devenind astfel a patra cauza de deces care poate fi prevenita in SUA, potrivit National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism.
Privind aceste cifre, este important sa va ganditi daca beti in exces si ce puteti face pentru a reduce sau a renunta complet.
Iata primele 10 consecinte a consumului excesiv de alcool asupra sanatatii
1. Boli hepatice
Consumul de alcool pe termen lung este cea mai raspandita cauza de boala si deces din cauza bolilor hepatice din SUA, potrivit Centrului National pentru Statistici de Sanatate.
Consumul de alcool abundent afecteaza ficatul si poate duce la o varietate de probleme legate de ficat, cum ar fi boala ficatului gras, hepatita alcoolica, fibroza si ciroza.
Alcoolul excesiv poate duce chiar la un risc crescut de cancer la ficat. Femeile sunt deosebit de vulnerabile la efectele alcoolului asupra ficatului.
Ficatul este deosebit de susceptibil la leziuni legate de alcool, deoarece este locul principal al metabolismului alcoolului. Cand ficatul incearca sa descompuna alcoolul, reactia chimica rezultata ii dauneaza celulelor, ceea ce duce la inflamatii si cicatrici.
Mai mult, alcoolul poate deteriora intestinele, permitand toxinelor daunatoare eliberate de bacteriile intestinului sa patrunda in ficat.
Un studiu din 2012 publicat in BMC Gastroenterology raporteaza ca nivelurile serice de γ-glutamil transferate au fost, fara indoiala, crescute la cei care consuma zilnic, precum si la cei care consuma alcool pe tot parcursul vietii. Acest lucru a fost confirmat prin teste ale functiei hepatice.
2. Afecteaza sanatatea inimii
Continutul ridicat de zahar si calorii al bauturilor alcoolice nu este bun pentru inima, deoarece poate provoca hipertensiune arteriala, probleme cardiace si accidente vasculare cerebrale.
Un studiu din 2006 publicat in Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology raporteaza ca bautul regulat de alcool ridica tensiunea arteriala. La nivel global, riscul contributiv al bolilor hipertensive de alcool este de 16%.
Consumatorii de alcool sunt, de asemenea, expusi riscului ca lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL sau colesterol „rau”) sa se acumuleze pe interiorul arterelor si sa formeze placa.
Aceasta placa poate restrictiona fluxul de sange catre alte parti ale corpului si poate creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.
Un studiu din 2001 publicat in Alcoholism: Clinical and Experimental Research evidentiaza influenta consumului de alcool asupra riscului de crestere a colesterolului LDL la barbatii japonezi de varsta mijlocie.
Potrivit National Institutes of Health, consumul de cantitati moderate de alcool poate proteja inimile unor persoane de riscurile bolilor coronariene.
Dar acest beneficiu se transforma intr-un efect advers asupra sanatatii odata ce obiceiul de baut trece de nivelul moderat.
3. Creste riscul de cancer
National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism a analizat peste 200 de studii si a concluzionat ca consumul de alcool este legat de un risc crescut de cancer.
Alcoolul (etanolul) este transformat in organism intr-o substanta chimica toxica numita acetaldehida. Aceasta substanta chimica dauneaza ADN-ului si impiedica celulele sa repare aceste daune. De asemenea, slabeste imunitatea si influenteaza formarea radicalilor liberi.
Un studiu din 2000 publicat in European Journal of Clinical Nutrition raporteaza ca consumul ridicat de vin, cea mai frecvent utilizata bautura alcoolica, creste riscul de cancer esofagian.
Exista, de asemenea, o asociere a consumului intens de alcool cu un risc crescut de cancer pancreatic, potrivit unui studiu din 2012 publicat in Annals of Oncology. Riscul este chiar mai mare la persoanele care beau si fumeaza puternic.
Pentru femei, riscul de cancer mamar creste si odata cu consumul de alcool. Un studiu realizat in 2015 de Plataforma SINC confirma faptul ca aportul de alcool creste sansele de a dezvolta cancer de san. Acest risc se cvadrupleaza cu aportul fiecarui pahar zilnic de vin sau bere.
4. Deterioreaza creierul
Alcoolul este o neurotoxina puternica si aportul sau ridicat dauneaza sanatatii creierului. Potrivit National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism, consumul ridicat de alcool poate accelera imbatranirea normala sau poate provoca imbatranirea prematura a creierului.
Toxinele din alcool interfereaza cu caile de comunicare ale creierului si pot afecta modul in care functioneaza creierul tau.
Aceste perturbari pot duce la o scadere a vitezei de procesare si a eficientei creierului. De asemenea, poate provoca pierderi de memorie, concentrare slaba si declin cognitiv.
Un studiu din 2014 publicat in Neurology raporteaza ca consumul excesiv de alcool la barbati a fost asociat cu un declin cognitiv mai rapid comparativ cu consumul usor pana la moderat de alcool.
In plus, alcoolismul duce la doua deficiente nutritionale comune, tiamina (vitamina B1) si magneziul, care sunt importante pentru sanatatea creierului.
Deficitul de tiamina determina scaderea vigilentei mentale, confuzie, pierderea memoriei si scaderea coordonarii, in timp ce deficienta de magneziu este asociata cu depresie, confuzie, dezorientare, temere si iritabilitate.
5. Conduce la pancreatita
Consumul de alcool prelungit poate duce la deteriorarea progresiva si ireversibila a glandei pancreasului.
Alcoolul determina pancreasul sa produca substante toxice care pot duce in cele din urma la inflamatie si umflarea vaselor de sange din pancreas. Acest lucru poate afecta chiar procesul de digestie si capacitatea organismului de a regla nivelul zaharului din sange.
Un studiu din 2008 publicat in American Journal of Epidemiology confirma faptul ca aportul ridicat de alcool a fost asociat cu un risc crescut de pancreatita. Mai mult, studiul indica faptul ca calculii biliari tempereaza usor asocierea dintre alcool si pancreatita.
Un studiu publicat in JAMA si Archives Journals in 2009 indica faptul ca cinci sau mai multe bauturi pe zi cresc semnificativ riscul de pancreatita cronica. In plus, fumatul este un factor de risc independent, dependent de doza.
Un alt studiu din 2013 publicat in World Journal of Gastroenterology pune in lumina faptul ca un consum ridicat de alcool poate creste riscul bolilor pancreatice, potentand cel mai probabil efectele altor factori de risc, precum fumatul si dieta slaba.
6. Provoaca infertilitatea
Bautul abundent este legat de problemele legate de fertilitate atat la barbati, cat si la femei.
Toxinele din alcool cresc timpul necesar conceptiei si chiar reduc sansele de a avea un copil sanatos la femeile aflate la varsta fertila.
De fapt, expertii in sanatate recomanda ca femeile care incearca sa aiba un copil si femeile insarcinate sa nu bea deloc alcool.
Aportul de alcool in timpul sarcinii creste riscurile de greutate scazuta la nastere, nastere prematura si chiar sindrom de alcool fetal.
Consumul intens de alcool poate chiar face masculii infertili. Consumul excesiv de alcool scade nivelul de testosteron si calitatea si cantitatea spermei. De asemenea, poate reduce libidoul.
7. Cresterea in greutate
Alcoolul este bogat in calorii si cu siguranta poate duce la cresterea in greutate. De fapt, contine calorii goale care nu asigura corpului tau nicio nutritie.
Cand caloriile goale se amesteca cu carbohidrati, grasimi si proteine, acestea impiedica procesul de ardere a grasimilor si duc la cresterea stocarii grasimilor.
In plus, alcoolul tinde sa te faca sa tanjesti dupa alimente nesanatoase atunci cand bei. Acesta este motivul pentru care oamenii prefera sa aiba alimente grase si sarate cu bauturile lor.
Un studiu din 2005 publicat in Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences raporteaza ca aportul moderat de alcool este un factor de risc pentru echilibrul energetic pozitiv si, prin urmare, cresterea in greutate.
Studiul mai spune ca caloriile alcoolice conteaza mai mult in combinatie cu o dieta bogata in grasimi si la subiectii supraponderali si obezi.
Un alt studiu publicat in Current Obesity Reports in 2015 sugereaza ca alcoolul poate fi un factor de risc pentru obezitate la unele persoane, mai ales atunci cand este consumat in cantitati mari.
8. Slabeste imunitatea
Consumul excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la un risc crescut de boli infectioase, din cauza slabirii sistemului imunitar.
Consumul ridicat de alcool duce la deficienta nutritionala generala, privand organismul de nutrienti valorosi care stimuleaza imunitatea. Omoara chiar si celulele anticorpilor necesare pentru combaterea germenilor, virusilor si a tuturor tipurilor de boli.
Alcoolicii sunt mai predispusi sa sufere de pneumonie, tuberculoza pulmonara, septicemie si infectii ale tractului urinar in comparatie cu cei care nu beau.
Un studiu din 2009 publicat in Alcoholism, Clinical and Experimental Research raporteaza ca consumul de alcool duce la modificarea celulelor inflamatorii si a raspunsurilor imune adaptive, ceea ce face ca unul sa fie mai predispus la infectii. De asemenea, are alte efecte imune mediate de organe specifice.
Un alt studiu publicat in Alcohol – An International Biomedical Journal in 2015 raporteaza ca chiar si un singur episod al consumului excesiv de alcool afecteaza sistemul imunitar. Efectul dureaza cateva ore pana la cateva zile dupa episod.
9. Scade calitatea somnului
Alcoolul are un efect negativ asupra calitatii somnului si, in cele din urma, provoaca somnolenta in timpul zilei.
Fiind sedative din natura, bauturile alcoolice va pot face sa adormiti initial, dar va pot perturba somnul mai tarziu in noapte.
Consumul abundent de alcool poate interfera cu somnul REM (miscare rapida a ochilor), care va poate face mai obosit si mai letargic in dimineata urmatoare.
Un studiu din 2013 publicat in Alcoholism: Clinical and Experimental Research arata ca, in timp ce o bautura inainte de culcare te poate determina sa te linististi, dar bauturile abundente pot provoca un somn mai perturbat in a doua jumatate a noptii. In plus, este posibil sa nu va simtiti nici macar odihnit dupa somn.
Potrivit Institutului National pentru Abuzul de Alcool si Alcoolism, o bautura inainte de culcare poate creste somnul cu unde lente, fara a afecta somnul REM mai profund. Regula generala este de a merge pentru moderare.
Somnul este esential pentru sanatatea dumneavoastra generala, deoarece tulburarile de somn va pot afecta performanta, energia, metabolismul, memoria si sanatatea inimii, pentru a numi cateva.
10. Provoaca probleme de piele
Bautul abundent are un impact direct asupra sanatatii pielii. Ca o molecula mica, solubila in apa si lipide, alcoolul ajunge in toate tesuturile corpului, inclusiv in piele.
Este deshidratant, care epuizeaza umezeala din corpul tau, precum si din piele, facandu-te in mod automat sa arati mai in varsta decat varsta ta. De asemenea, largeste vasele de sange, determinand pielea sa arate rosie sau patata.
Consumul excesiv de alcool determina epuizarea nutrientilor sanatosi in corpul dumneavoastra, in special vitaminele A si C, care sunt esentiale pentru o piele sanatoasa.
Un studiu din 2004 publicat in Acta Dermatovenerologica Croatica raporteaza ca abuzul de alcool este asociat cu multe modificari ale pielii, cum ar fi reactii urticariale, porfirie cutanea tarda, inrosirea fetei, stigmatele cutanate de ciroza, psoriazis, prurit, dermatita seboreica si rozacee.
Un alt studiu din 2010 publicat in JAMA Dermatology spune ca aportul de bere non-usoara este asociat cu un risc crescut de a dezvolta psoriazis in randul femeilor.
Alte bauturi alcoolice nu au crescut riscul de psoriazis in acest studiu.
Sfaturi pentru a te lasa de bautura
- Este important sa cunoasteti efectele secundare ale consumului intens de alcool. Puteti citi reviste si intrebati medicul dumneavoastra.
- Puteti alege sa mergeti la reabilitare, sa va bazati pe programe de auto-ajutor sau sa primiti terapie.
- Obtineti sprijin din partea familiei si a prietenilor, deoarece fara sprijin este mai putin probabil sa va atingeti obiectivul. Spuneti familiei si prietenilor ca incercati sa nu mai beti si dati-le motivele.
- Fii realist. Nu va asteptati sa nu mai beti si sa ramaneti sobri fara ajutor si nu va asteptati sa se intample intr-o zi.
- La inceput, reduceti cantitatea de alcool pe care o beti, spre deosebire de renuntarea completa la alcool.
- Asteptati efecte secundare fizice din retrageri. Este posibil sa prezentati transpiratii, greata, dureri de cap, ameteli sau tremuraturi si insomnie. Dar aceste simptome vor disparea in cele din urma si va veti simti mult mai bine.
- Recunosti din cand in cand eforturile tale de a te mentine motivat.
- In loc alcool, beti un pahar de apa pentru a preveni deshidratarea.
- Nu beti pe stomacul gol.
- Este recomandabil sa evitati situatiile in care ati putea fi tentati sa beti.
- Mancati sanatos si asigurati-va ca includeti in dieta fructe si legume bogate in apa. De asemenea, consumati alimente bogate in vitaminele B12 si C, precum si aminoacizi.
- Evitati cofeina, zaharul si nicotina, care pot contribui la dorinta de a bea.
- Incorporati exercitii precum mersul rapid, alergarea, ciclismul, inotul sau aerobicul in rutina zilnica.
- Acupunctura, yoga si meditatia va pot ajuta, de asemenea, sa va atingeti obiectivul.
Resurse:
https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/alcohol-facts-and-statistics
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16047538
http: // www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338356/
http://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-230X-12-145
http://pubs.niaaa.nih.gov/publications /arh21-1/05.pdf
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1530-0277.2008.00842.x/abstract
http://www.alcoholjournal.org/article/S0741-8329%2814 % 2920186-8 / abstract
http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/10report/chap04b.pdf
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150117104306.htm
http: // onlinelibrary. wiley.com/journal/10.1111/%28ISSN%291530-0277
http://www.nature.com/ejcn/journal/v54/n12/abs/1601113a.html
http://annonc.oxfordjournals.org/content/23/2/374.full
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151021083640.htm
http://pubs.niaaa.nih.gov/ publications / arh25-4 / 263-270.htm
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1440-1681.2006.04452.x/abstract
http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/ arh27-2 / 125-133.pdf
http://www.neurology.org/content/early/2014/01/15/WNL.0000000000000063.short
http://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/ appi.ajp.158.2.198
http://aje.oxfordjournals.org/content/168/8/932.full
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090608162430.htm
http: // www .ncbi.nlm.nih.gov / pmc / articles / PMC3574589 /
http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh21-1/13.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1523510/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15369644
http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx ? articleid = 422554