12 beneficii ale ceaiului de papadie, cum se prepara si cateva avertismente
Ceaiul de papadie este obtinut din planta de papadie. Denumirea stiintifica a papadiei este taraxacum. Este o planta perena cu flori si erbacee din familia Asteraceae ( 1 ).
Se gaseste in diferite regiuni temperate ale lumii, cum ar fi in peluze si pe marginea drumurilor sau pe malurile raurilor. Poate fi cultivat pe orice sol umed.
Este considerata o buruiana cultivata in special pe gazon si pe marginea drumurilor, dar este folosita si ca planta medicinala pentru a vindeca diferite boli. Papadia este bine cunoscuta pentru florile sale galbene care se transforma in fructe argintii care se raspandesc in vant numite „globoane” sau „ceasuri”.
Descriere
Papadiile sunt plante perene, erbacee si radacinoase, prezente in regiunile temperate din emisfera nordica. Exista multe specii in gen care se reproduc prin apomixuri, ceea ce are ca rezultat multe populatii locale. Exista aproximativ 234 de microspecii gasite in Insulele Britanice ( 1 ).
Frunzele de papadie sunt de aproximativ 5-25 cm sau mai lungi, lobate, simple si bazale deasupra radacinii pivotante centrale. Capetele florilor sunt de culoare galbena pana la portocaliu si se deschid in timpul zilei, dar se inchid noaptea. Capetele sunt prezente pe o singura tulpina goala care este fara frunze si se ridica de la 1-10 cm deasupra frunzelor.
Tulpinile si frunzele descarca un latex alb si laptos atunci cand sunt sparte. O rozeta poate produce multe plante cu flori in acelasi timp. Diametrul capetelor florilor este de aproximativ 2-5 cm si este format din buchete de raze. Capetele florilor se maturizeaza mai tarziu in capete de seminte sferice cunoscute sub numele de bile care contin multe fructe cu o singura samanta cunoscute sub numele de achene.
Fiecare achena este legata de un papus de fire de par fine care permite raspandirea vantului pe zone lungi.
Floarea este inconjurata de bractee (de obicei confundate cu sepale) in doua serii. Bractele interioare raman erecte pana cand semintele se maturizeaza si apoi se deplaseaza in jos pentru a permite raspandirea semintelor. Bractele exterioare se deplaseaza adesea in directia descendenta, dar raman presate in plantele din sectiunile Palustria si Spectabilia. Unele specii au par ca parasute cunoscute sub numele de pappus, care sunt sub forma modificata de sepale. Intre papus si achena este prezenta o tulpina, cunoscuta sub numele de cioc, care devine lunga pe masura ce fructul se maturizeaza.
Originea numelui „Papadie”
„Taraxacum” stiintific pentru papadie provine din scrierile medievale persane despre farmacie. Un celebru om de stiinta persan a scris in 900 d.Hr. ca „tarashaquq-ul este ca cicoarea”. Omul de stiinta si filozoful persan Ibn Sina a scris o carte despre taraxacum in jurul anului 1000 d.Hr.
Denumirea engleza de papadie este derivata din numele francez „dent de lion”, care inseamna dinte de leu; se refera la frunzele dintate aspre. Planta este cunoscuta sub multe alte nume, cum ar fi minge de lovitura, rochie de vrajitoare, dinte de leu, margareta irlandeza, minge de puf, cap de preot si cap de calugar. Alte nume comune pentru planta includ botul porcului, andivele albe, wet-a-bed si pipi-a-bed ( 2 ).
Denumirea engleza „piss-a-bed” se refera la efectul diuretic puternic al radacinilor plantei. Planta este cunoscuta sub numele de pisacan (pisuri de caine) in diferite dialecte italiene de nord-est, deoarece se gasesc pe marginile pavajului.
Poporul suedez numeste planta ca maskros (trandafir de vierme), care este numit dupa micile insecte gasite in interiorul florilor. Numele plantei in Estonia si finlandeza este „voikukka” si „voilill”, care se traduce prin floarea de unt datorita culorii florii.
Papadii false
Sunt cunoscute multe plante similare din familia Astraceae care au flori galbene; se numesc papadii false ( 3 ).
Papadia este similara ca forma cu pisica. Flori similare sunt prezente in ambele plante care se dezvolta in seminte purtate de vant.
Dar florile de papadie sunt prezente pe tulpinile neramificate, fara par si goale, in timp ce tulpinile florale de pisica sunt ramificate si poarta bractee.
Ambele plante au o rozeta bazala de frunze. Dar frunzele papadiei sunt mai netede, dar cele ale pisicilor sunt paroase.
Alte plante cu flori similare includ hawksbeards si Hawkweeds. Se disting prin tulpinile florifere ramificate, paroase si pline de frunze.
Istoria papadiei
Papadia a fost considerata cea mai iubita si „estimata planta a herboristilor”.
Acest medicament a fost numit medicamentul binecuvantat in secolul al XVIII-lea in Europa. A fost folosit medicinal in intreaga lume, dar este mai ales popular in Anglia, China si Germania.
Un faimos herborist Rosemary Gladstar este convins ca este „cea mai sanatoasa planta din toate timpurile”.
Nu exista nicio alta planta in care sa fie atat de cunoscuta si usor de identificat ca papadia.
Primele inregistrari ale utilizarii medicale a papadiei provin de la egipteni, care a fost folosita de un savant grec cu 300 de ani inainte de Hristos. Dar medicii arabi din Evul Mediu au fost cei care au identificat oficial proprietatile medicinale ale plantei si au numit-o „Taraxacon”, care a fost derivat din cuvintele grecesti „taraxos” si „akos” care inseamna „remediu pentru tulburari”.
Exista proprietati diuretice puternice in papadie si a fost folosita in secolul al XVIII-lea de scutierii francezi pentru tratarea gutei ( 4 ).
Poporul chinez foloseste planta de papadie de peste 1000 de ani pentru tratamentul unei game largi de probleme de sanatate, cum ar fi cancerul de san si obstructiile ficatului, splinei si fierii. Un renumit herbarist din secolele al XIX-lea si al XX-lea, Maude Grieve a spus ca „papadia este eficienta in afectiunile bilioase”.
Profilul nutritional al ceaiului de papadie
Urmatoarele sunt substantele prezente in ceaiul de papadie:
- Principalii constituenti – principalii constituenti ai papadiei sunt taraxacina, cristalina si taraxacerina. Tarxacina este o substanta amara care variaza in diferite anotimpuri. Tarxacerina este o rasina acre care contine insulina, guma, potasiu si gluten.
- Amidon – nu exista amidon in ceaiul de papadie, dar exista putin zahar necristalizabil si levulina care difera de insulina deoarece sunt solubile in apa.
- Condimente – principalele condimente folosite in ceaiul de papadie sunt zaharul si piperul. Uneori, chilli poate fi adaugat la ceai pentru gust.
Valoarea nutritiva a ceaiului de papadie
Ceaiul de papadie este un ceai destul de versatil, care contine o cantitate mare de vitamine, minerale si alti nutrienti precum proteine, calorii, grasimi si carbohidrati. Urmatorul tabel va va oferi o idee mai buna despre valoarea nutritiva a ceaiului de papadie ( 4 ):
Vitamine (mg/100g) – frunze proaspete | |
A | 14.000 |
Tiamina | 0,19 |
Riboflavina | 0,26 |
niacina | 0 |
C | 35 |
Minerale (mg/100g) | |
Calciu | 187 |
Fier | 3.1 |
Sodiu | 76 |
Fosfor | 66 |
Potasiu | 397 |
Alti nutrienti (mg/100g) | |
Calorii | 45 |
Proteina | 2.7 |
Gras | 0,7 |
Carbohidrati | 9.2 |
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de papadie
Exista o gama larga de beneficii ale consumului de ceai de papadie. Unele beneficii principale pentru sanatate includ ameliorarea diabetului, afectiunilor urinare, icterului, cancerului, acneei, afectiunilor hepatice si anemiei. Faciliteaza mentinerea ingrijirii pielii, a sanatatii oaselor si este benefic pentru diferite programe de slabire.
O serie de institutii internationale recomanda utilizarea ceaiului de papadie ( 5 , 6 ).
Papadia are o serie de beneficii pentru sanatate, dar florile de papadie sunt in general folosite pentru decorare, mai degraba decat pentru medicina, deoarece au un aspect stralucitor si se gasesc de obicei in gradini.
Exista o serie de soiuri cunoscute de papadie, dar cel mai comun tip este cunoscut sub numele de Taraxacum Officinale. Se crede ca planta a evoluat cu aproximativ 300 de milioane de ani in urma.
Unele beneficii majore pentru sanatate ale ceaiului de papadie sunt descrise mai jos:
Sanatatea oaselor
Papadiile au un continut ridicat de calciu in ele, ceea ce este destul de important pentru rezistenta si cresterea oaselor si au o cantitate mare de antioxidanti, cum ar fi luteolina si vitamina C, care mentin oasele in siguranta de deteriorarea osoasa.
Papadiile sunt, de asemenea, destul de benefice pentru femeia insarcinata si copilul ei, deoarece au un continut ridicat de calciu ( 7 , 8 ). Cea mai mare parte a daunelor este cauzata de obicei de radicalii liberi si este in mare parte vazuta ca slabiciune osoasa si densitate scazuta.
Tulburari hepatice
Ceaiul de papadie este benefic pentru ficat in mai multe moduri. Antioxidantii precum luteolina si vitamina C ajuta la buna functionare a ficatului si il protejeaza de imbatranire ( 9 , 10 ).
Dar si alti compusi sunt prezenti in ficat pentru a trata hemoragia la nivelul ficatului. Papadia ajuta, de asemenea, la mentinerea fluxului adecvat al bilei si stimuleaza ficatul si astfel ajuta la digestie. Acest lucru promoveaza digestia adecvata si are ca rezultat reducerea semnificativa a riscului de constipatie, precum si reducerea riscului de probleme gastrointestinale mai grave.
Tulburari urinare
Papadiile sunt de natura destul de diuretica si de aceea elimina substantele toxice din tractul urinar si rinichi ( 11 , 12 ).
Ceaiul de papadie are proprietati dezinfectante care opresc cresterea microbiana in sistemul urinar. Proprietatile diuretice ale papadiei sunt atat de puternice incat au fost numite „pissenlit” in Franta, ceea ce inseamna „urinat in pat”.
Ingrijirea adecvata a pielii
Seva de papadie este destul de utila in tratarea diferitelor boli ale pielii cauzate de infectii fungice si microbiene. Tratamentul se face deoarece seva de papadie este de natura foarte alcalina si are proprietati fungicide, germicide si insecticide ( 13 ).
Dar ar trebui sa fii atent cand folosesti aceasta seva si sa eviti orice fel de contact vizual. Aceasta seva poate fi folosita pentru eczeme, pecingine si mancarimi si nu sunt cauzate efecte secundare sau tulburari hormonale in timpul tratamentelor pentru piele.
Diabet
Ceaiul de papadie poate fi folosit in tratamentul diabetului ( 14 , 15 ).
Ceaiul stimuleaza productia de insulina din pancreas si mentine astfel nivelul scazut de zahar din sange. Dar efectul secundar este ca acest ceai poate creste urinarea la pacientii diabetici datorita proprietatilor lor diuretice.
Diabeticii sunt predispusi la probleme renale, prin urmare, proprietatile diuretice ale papadiei pot ajuta la eliminarea zaharului din rinichi prin urinare excesiva. Ceaiul de papadie are un gust oarecum amar si, prin urmare, nivelul zaharului din sange este scazut eficient. Cand nivelul zaharului din sange este constant scazut, atunci se evita cresterile periculoase ale tensiunii arteriale, ceea ce face din ceaiul de papadie o alternativa buna la medicamentele pentru diabet.
Pierdere in greutate
Papadia favorizeaza urinarea deoarece este de natura diuretica si ajuta la pierderea in greutate excesiva ( 16 , 17 ).
Papadia este, de asemenea, saraca in calorii, ca si alte legume cu frunze verzi.
Tratamentul cancerului
S-ar putea sa fii surprins sa stii ca papadia este destul de benefica in tratarea cancerului ( 18 ).
Papadia are o cantitate mare de antioxidanti, cum ar fi luteolina si vitamina C, care reduc radicalii liberi din organism si reduc astfel riscul de cancer.
Acest ceai ajuta, de asemenea, la detoxifierea organismului care protejeaza de dezvoltarea tumorilor si a diferitelor alte tipuri de cancer. Luteolina este otravitoare pentru celulele canceroase si acestea devin ineficiente si incapabile sa se reproduca. Acest lucru face ca ceaiul de papadie sa fie destul de benefic impotriva cancerului de prostata, dar in prezent se fac mai multe studii.
Tulburari ale vezicii biliare
Ceaiul de papadie este destul de benefic pentru ficat si vezica biliara deoarece imbunatateste functionarea generala si, de asemenea, protejeaza organismul de infectiile si efectele nefaste ale antioxidantilor si regleaza secretiile din aceste organe ( 19 ).
Constipatie
Ceaiul de papadie are un nivel ridicat de fibre alimentare, ceea ce il face destul de benefic pentru digestie si sanatatea intestinala adecvata ( 20 ). Fibrele alimentare ajuta la miscarile intestinale sanatoase, deoarece adauga volum scaunului si reduc astfel sansele de diaree si constipatie. Din acest motiv, pot fi evitate probleme gastrointestinale grave. Papadia este perfecta pentru copiii care sufera de constipatie deoarece ajuta la calmarea stomacului.
Citeste si Cum sa scapi de constipatie rapid: Remedii eficiente si sfaturi daca esti constipat
Tensiune arteriala crescuta
Urinarea este o modalitate de a scadea tensiunea arteriala. Majoritatea medicamentelor moderne folosesc acest aspect. Ceaiul de papadie creste urina ca frecventa si cantitate. Astfel, tensiunea arteriala generala este scazuta ( 21 ). Fibrele sunt destul de utile in reducerea colesterolului si ajuta la scaderea tensiunii arteriale, deoarece colesterolul este un factor important care creste tensiunea arteriala. Continutul de potasiu din papadie este, de asemenea, mare, ceea ce este util si in scaderea tensiunii arteriale.
Acnee
Ceaiul de papadie functioneaza ca un bun detoxifiant, antioxidant si stimulant. Acest lucru il face o bautura excelenta pentru tratamentul acneei. Dar ar trebui sa stim despre cauzele acneei inainte de a sti cat de benefic este ceaiul de papadie pentru tratamentul acneei. Acneea apare in anii adolescentei, cand exista multe schimbari hormonale si psihologice care apar in organism. Cantitatea de noi hormoni care intra in organism ar trebui sa fie reglata, dar substantele toxice sunt depuse in organism atunci cand nu raman intr-un raport sanatos. Aceste toxine ies din organism sub forma de transpiratie prin glandele sebacee ( 22 ).
Icter
Ceaiul de papadie este destul de benefic in tratamentul icterului ( 23 ).
Icterul este o afectiune hepatica in care ficatul incepe sa produca in exces bila care intra in fluxul sanguin si provoaca diferite probleme de sanatate. Bila excesiva se manifesta prin culoarea ochilor si a pielii si dezvolta o culoare galben slab. Tratamentul icterului are loc in trei etape care sunt prezentate mai jos:
- In primul rand, este necesar sa se reduca productia de bila in ficat.
- Excesul de bila trebuie indepartat din organism.
- In cele din urma, trebuie sa dezvoltati un mecanism de combatere a infectiilor virale.
Ceaiul de papadie este destul de util in toti acesti pasi. Regleaza productia de bila. Este de natura diuretica si favorizeaza urinarea prin care excesul de bila este eliminat din organism. De asemenea, combate infectiile virale datorita prezentei luteolinei si vitaminei C in ea. Este destul de benefic sa o luati cu suc de trestie de zahar deoarece inlocuieste zaharul din organism.
Lipsa zaharului poate provoca oboseala extrema si astfel papadia creste nivelul de energie dupa infectie.
Efectele secundare ale ceaiului de papadie
Ceaiul de papadie are o serie de beneficii pentru sanatate, dar are totusi unele efecte secundare care au fost mentionate mai jos ( 24 , 25 ):
Reactie alergica
Persoanele alergice la ambrozie nu ar trebui sa ia ceai de papadie pentru ca vor fi si alergice la acesta. Reactiile alergice pot varia de la iritatii ale pielii pana la dificultati de respiratie. Ar trebui sa stati departe de orice forma de papadie daca sunteti alergic la ambrozie. Deci, consumul de ceai de papadie poate fi daunator pentru tine. Puteti dezvolta rani de-a lungul partilor laterale ale gurii sau puteti experimenta dificultati de respiratie, cum ar fi dificultati de respiratie si senzatie de senzatie in piept.
Efecte secundare gastrointestinale
Cercetatorii de la Institutul National al SUA sustin ca ceaiul de papadie poate provoca unele efecte secundare gastrointestinale neplacute. Unii oameni pot suferi de arsuri la stomac crescute si tulburari de stomac. Au existat, de asemenea, multe rapoarte conform carora ceaiul de papadie poate provoca diaree ( 26 ).
Nu ar trebui sa luati ceai de papadie daca luati antiacide pentru a reduce aciditatea din stomac.
Sangerare crescuta
Cumarinele sunt prezente in papadie, ceea ce creste riscul de sangerare. Site-ul web MedlinePlus ( 25 ) afirma ca ceaiul de papadie poate creste sangerarea atunci cand este luat impreuna cu alte substante. Unele medicamente care pot provoca sangerare atunci cand sunt luate cu ceai de papadie sunt ibuprofenul, anticoagulantele precum warfarina si medicamentele antiplachetare.
Nivel scazut de zahar din sange
Cercetarile pe animale au aratat rezultate mixte cu privire la daca papadia poate scadea nivelul zaharului din sange si inca nu se cunoaste efectul papadiei asupra nivelului de zahar din sangele uman. Persoanele care au deja un nivel scazut de zahar din sange ar trebui sa evite sa bea ceai de papadie.
Interactiunea cu alte medicamente
Ceaiul de papadie poate provoca interactiuni cu alte medicamente ( 25 ). Prin urmare, ar trebui sa va consultati medicul inainte de a utiliza extracte de papadie. Efectele diuretice ale papadiei pot determina excretia crescuta a medicamentelor specifice. Cercetarile pe animale au aratat ca papadia poate agrava efectele secundare ale litiului, care este utilizat pentru a trata tulburarea bipolara.
O specie de papadie poate reduce absorbtia antibioticelor chinolone precum levofloxacina si ciprofloxacina.
Cum se prepara ceaiul de papadie
Ceaiul din radacina de papadie este cel mai popular dintre toate tipurile de ceai de papadie datorita beneficiilor sale.
Puteti folosi radacini proaspete de papadie pentru el sau puteti folosi si radacini uscate. Radacina alba de papadie este cea mai sigura optiune.
Ar trebui sa consultati un medic inainte de a lua ceai de papadie sau orice alt ceai de plante. Urmatorii pasi sunt implicati in prepararea ceaiului de papadie:
- Mai intai de toate, localizati o planta de papadie si sapati cat mai mult din o planta de papadie cu o furculita adanca. Radacina principala a plantei este destul de adanca, asa ca va fi nevoie de ceva efort pentru a o scoate.
- Separati radacina de frunze, flori si tulpini si spalati radacina sub apa rece. Puteti pastra frunzele si florile pentru alte utilizari.
- Fierbeti 1 litru de apa intr-o cratita.
- Tocati radacina de papadie si adaugati 2 lingurite de radacina tocata intr-o cratita. Apoi, acoperiti tigaia si reglati focul.
- Amestecati radacina de papadie in tigaie timp de aproximativ 1 minut.
- Luati de pe foc. Lasati radacina de papadie in oala timp de 40 de minute.
- Strecurati lichidul in oala. Ceaiul este acum gata de baut.
Sfaturi practice
Nu ar trebui sa aduceti niciodata plantele de papadie dintr-un parc necunoscut. Ar trebui sa utilizati doar papadie de pe campurile care nu au fost tratate cu pesticide. Radacina de papadie uscata este putin mai lemnoasa decat radacina proaspata. Asa ca ar trebui sa-l fierbeti inca cinci minute in apa clocotita.
De asemenea, puteti adauga frunze taiate in ceaiul de radacina de papadie pentru a obtine nutrienti suplimentari. Cand indepartati radacinile de papadie de pe foc intr-o cratita, adaugati frunze de papadie si puneti din nou capacul.
Cuvant final
In timp ce ceaiul de papadie are o multime de beneficii si poate ajuta la combaterea bolilor hepatice (ficatului), a bolilor de piele, a inflamatiei si a cancerului (datorita continutului ridicat de antioxidanti precum vitamina C si luteolina), ar trebui sa tineti cont si de potentialele sale efecte secundare. Poate provoca sangerari si poate scadea prea mult zaharul din sange (ceea ce o face o alegere deloc buna pentru pacientii care sufera de niveluri scazute de zahar din sange). Ceaiul de papadie poate interactiona, de asemenea, cu diferite medicamente si antibiotice (cum ar fi ciprofloxacina sau litiul). Prin urmare, il puteti bea numai cu acordul prealabil al medicului dumneavoastra.