Beneficiile consumului de oua pentru sanatate

  • 138
  • 1
  •  
  •  

Beneficiile oualor sunt uneori umbrite de atentia presei de masa asupra potentialelor dezavantaje ale acestora. Cu toate acestea, ouale au multe calitati bune care le fac un aliment sanatos. De la a fi ambalate pline de vitamine si minerale pana la a ajuta la evitarea accidentului vascular cerebral, ouale pot fi un plus uimitor pentru dieta, daca ai in vedere sanatatea.

Ouale sunt extrem de nutritive

Ouale sunt printre cele mai nutritive alimente de pe planeta – sunt pline cu proteine ​​de inalta calitate, vitamine, minerale, grasimi bune si diferiti oligoelemente.

Un singur ou mare (50 g) contine:

  • Vitamina A: 5% din DZR.
  • Vitamina D : 10% din DZR
  • Vitamina B12 : 10% din DZR.
  • Vitamina B6: 5% din DZR.
  • Seleniu: 28% din ADR.
  • Fosfor: 9% din DZR.
  • Vitamina B2: 15% din DZR.

Ouale contin, de asemenea, cantitati decente de vitamina E, vitamina K, calciu si zinc. Un ou mare contine 72 de calorii, 6 grame de proteine ​​si 3 grame de grasimi sanatoase.

Ouale contin, de asemenea, diverse alte substante nutritive importante, care sunt importante pentru sanatate. Ouale sunt aproape alimente perfecte, contin putin din aproape fiecare nutrient de care avem nevoie.

Iata cateva dintre beneficiile oualor pentru sanatate:

Ouale promoveaza o buna sanatate a ochilor

La fel ca si morcovii, ouale pot ajuta si la mentinerea sanatatii vizuale!

Galbenusurile de ou contin un nivel ridicat de antioxidanti luteina si zeaxantina. Acestea sunt antioxidanti puternici care va pot reduce riscul de a dezvolta degenerescenta maculara si alte probleme oculare frecvente. 

Potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Tufts si publicat in editia din august 1999 a Jurnalului American de Nutritie Clinica , acesti antioxidanti – cresc dramatic in organism atunci cand sunt consumati galbenusuri de ou.

Retineti ca aceste beneficii nu pot fi obtinute daca evitati sa mancati galbenusul oului si mancati doar albusul oului, deoarece acesti nutrienti sunt specifici galbenusului. 

Potrivit unui articol din 2001 al lui Alfred Sommer publicat in Enciclopedia Stiintelor Vietii , deficitul de vitamina A are ca rezultat peste 500.000 de cazuri noi de orbire in fiecare an. Aceasta vitamina, atat de importanta ajuta ochii sa ramana sanatosi, este abundenta in oua – asa ca mancati pentru o vedere sanatoasa.

Ouale te pot ajuta sa slabesti

Desi unii oameni gafaie pentru continutul de grasime al oualor si cred ca nu ar putea ajuta la pierderea in greutate, nimic nu ar putea fi mai departe de adevar.

Potrivit unui studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition, persoanele care au consumat oua bogate in proteine ​​la micul dejun au putut sa-si controleze mai bine apetitul in timp ce incercau sa slabeasca.

Acest lucru s-a datorat faptului ca au simtit o satietate mai mare – dupa un mic dejun cu ou (in comparatie cu grupul de control care a mancat un mic dejun bogat in carbohidrati la micul dejun) .

Acest lucru i-a determinat pe consumatorii de oua sa consume in mod semnificativ mai putine calorii dupa ce au consumat oua – efect care a durat pana la 36 de ore la unele persoane. 

Ouale ajuta la construirea fortei osoase si musculare

De ce sa mancati alimente fortificate artificial pentru a obtine acei nutrienti esentiali greu de obtinut atunci cand ouale au in mod natural tot ce aveti nevoie?

De exemplu, ouale sunt una dintre foarte putinele surse naturale de vitamina D, care, asociata cu calciu, promoveaza oase puternice si poate preveni aparitia osteoporozei.

Proteinele continute in oua le fac ideale si pentru construirea muschilor puternici. Proteinele din oua sunt echilibrate si usor de utilizat de catre organism pentru a reinnoi tesutul muscular si pentru a creste cantitatea de masa musculara – si nu se poate spune acelasi lucru despre toate proteinele.

Ouale cresc capacitatea creierului

Datorita unui nutrient esential numit colina, ouale pot, de asemenea, creste puterea creierului.

Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a examinat 1.391 de voluntari cu varste cuprinse intre 36 si 83 de ani si a constatat ca cresterea colinei dietetice a fost asociata cu imbunatatirea functiei cognitive, inclusiv a memoriei vizuale si verbale.

In plus, un studiu al British Journal of Nutrition a mai mult de 2.000 de adulti in varsta de 70 de ani a gasit asocieri pozitive intre cresterea colinei si performante mai bune la testele cognitive de viteza de perceptie, cognitiva, viteza motorie senzoriala si functie executiva.

Ouale pot preveni bolile de inima si cancerul de san

Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Departamentul de nutritie de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill a constatat ca colina pe care o contin ouale este utila nu numai pentru mentinerea unei bune functii a creierului, ci si a unei bune functii a inimii si poate juca un rol preventiv atunci cand vine vorba la cancerul de san

Aceste rezultate au fost publicate in editia din noiembrie 2009 a revistei Nutrition Reviews , aducand din nou la iveala problema cum un aliment odata atat de huiduit pentru continutul de colesterol ar putea fi asociat cu un impact pozitiv asupra sanatatii inimii.

Un cuvant despre oua si colesterol

Este posibil sa fi auzit ca ouale sunt rele pentru persoanele care incearca sa-si urmareasca nivelul colesterolului.

Desi acest lucru a fost considerat mai mult la jumatatea secolul al XX-lea, descoperirile recente au aratat ca consumul de oua poate avea de fapt un impact benefic asupra colesterolului din sange si chiar asupra nivelului trigliceridelor.

Motivul pentru care ouale au fost considerate multa vreme o alegere alimentara slaba pentru persoanele care incearca sa mentina echilibrul nivelului de colesterol este ca ouale sunt, intr-adevar, bogate in colesterol. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa sustina o conexiune puternica intre colesterolul din dieta – adica consumul de colesterol sub forma de oua – si nivelul colesterolului din sange.

Un studiu din 2006 publicat in Journal of Nutrition a descoperit ca 33 de participanti peste 60 de ani care au consumat 1 ou pe zi timp de 5 saptamani au crescut substantele nutritive care sporesc sanatatea ochilor (luteina si zeaxantina) fara a afecta nivelul colesterolului.

Un studiu din 2008 publicat in Jurnalul Upsala de Stiinte Medicale a analizat un grup de 19 participanti sanatosi de varsta mijlocie, care au mancat un ou intreg in fiecare zi timp de o luna. Cercetatorii nu au gasit deloc nicio diferenta in nivelul colesterolului participantilor.

De fapt, un studiu din 2013 publicat in revista Lipids a aratat ca consumul de oua intregi a crescut de fapt nivelurile de colesterol HDL (bun) si a permis moleculelor HDL sa functioneze mai eficient. Pentru HDL, numerele mai mari sunt intotdeauna binevenite. HDL previne bolile de inima si accidentul vascular cerebral.

Cate oua ar trebui sa mananci in fiecare zi?

Potrivit clinicii Mayo , majoritatea oamenilor sanatosi pot manca pana la sapte oua pe saptamana, fara a creste riscul de boli de inima. Unele studii au aratat ca acest nivel de consum de oua poate preveni de fapt unele tipuri de accidente vasculare cerebrale.

Dar povestea este diferita pentru persoanele care sufera de diabet . La aceste persoane in continua crestere, consumul a sapte oua pe saptamana creste semnificativ riscul de boli de inima.

Clinica Mayo afirma ca diabeticii care mananca sapte oua pe saptamana isi cresc „semnificativ” riscul de boli de inima. O analiza din 2010 publicata in Canadian Journal of Cardiology a afirmat ca participantii la Studiul de sanatate al medicilor care au fost diabetici in cursul studiului de 20 de ani au fost de doua ori mai predispusi sa dezvolte boli cardiovasculare daca au consumat un ou pe zi. 

Daca iti plac ouale, dar nu vrei colesterolul in plus, foloseste doar albusurile, dar fii constient de faptul ca, desi galbenusul oului contine tot colesterolul, acesta contine si multe dintre substantele nutritive ale oului. Asadar, asigurati-va ca mancati galbenusul din cand in cand, chiar daca mancati intr-un mod constient de colesterol.

Surse

http://ajcn.nutrition.org/content/70/2/247.short

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/npg.els.0002106/abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252552/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/#R11

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948

http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/21/6/LB46-c

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989358/

(Visited 414 times, 4 visits today)
  • 138
  • 1
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *