Durerea de gat este o afectiune comuna care poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv raceala, gripa, alergii sau reflux gastroesofagian. Durerea de gat poate fi, de asemenea, un semn al unei afectiuni mai grave, cum ar fi o infectie bacteriana.
Există o serie de alimente care pot ajuta la ameliorarea durerilor de gat. Aceste alimente au proprietati antiinflamatoare, antibacteriene sau antivirale care pot ajuta la reducerea inflamatiei, a durerii și a disconfortului.
Alimente care amelioreaza durerile de gat
Video aici:
Lamaia
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si bogatiei sale in vitamina C, lamaia este un remediu excelent pentru durerile de gat si iritatiile. O poti folosi ca gargara amestecata cu apa calda sarata. Acolo, trebuie doar sa amesteci sucul de la o lamaie cu o jumatate de pahar de apa fierbinte si 1 lingurita de sare grunjoasa. Faceti gargara de 3 pana la 4 ori pe zi.
Este posibil sa folositi lamaie intr-o bautura fierbinte facuta din apa si miere: amestecati sucul de la o jumatate de lamaie cu 1 lingurita de miere in 250 ml apa fierbinte. Consumati aceasta bautura de 2 pana la 3 ori pe zi pentru a calma iritatia gatului.
Mierea
Cu proprietatile sale antiinfectioase si antiinflamatorii, mierea este printre cele mai eficiente remedii naturale pentru durerile de gat. Luati o lingurita dimineata si seara pentru a calma si calma iritatiile gatului. Il poti consuma si in infuzii sau in apa fierbinte.
Ulei de masline
Uleiul de masline este bine cunoscut pentru prevenirea infectiilor si pentru calmarea iritatiilor si a durerilor de gat. Consumul unei linguri de ulei de masline inainte de culcare ajuta la calmarea durerii in gat pentru o lunga perioada de timp, astfel incat sa poti dormi linistit.
Pentru a optimiza eficacitatea uleiului, consuma-l cu miere si suc de lamaie. Pur si simplu amestecati 1 lingura de ulei de masline cu 1 lingura de miere si sucul de la o jumatate de lamaie. Luati 1 lingura din acest amestec de 2 pana la 3 ori pe zi pentru a combate durerile de gat si tusea.
Usturoi
Usturoiul este un puternic antibacterian si antiseptic care ajuta la lupta impotriva anumitor afectiuni cotidiene. Datorita alicinei pe care o contine, acest aliment ajuta la combaterea durerilor de gat, mai ales daca este consumat crud. Daca nu il poti manca crud, foloseste-l in cantitati mari in supe si preparate de zi cu zi sau in ceai de plante cu miere si lamaie.
Cimbru
Cimbrul are proprietati antiseptice si decongestionante care ajuta la tratarea problemelor ORL. Pentru a calma durerile de gat, consumati-l sub forma de ceai de plante sau gargara. Pur si simplu inmuiati o mana de cimbru proaspat sau uscat in apa clocotita timp de cateva minute. Puteti adauga miere si o felie de lamaie.
Lavanda
Avand proprietati antiinflamatorii si de calmare a durerii, lavanda este foarte eficienta in ameliorarea afectiunilor respiratorii. De asemenea, ajuta la ameliorarea durerilor de gat si la calmarea tusei.
Consumati-l sub forma de infuzie: infuzati 20 g de lavanda uscata sau proaspata intr-un litru de apa clocotita timp de cateva minute. Il poti bea de 2 pana la 3 ori pe zi.
De asemenea, puteti consuma lavanda in ulei esential, turnand 2 picaturi pe o bucata de zahar sau pe o lingurita de miere.
Alte sfaturi pentru ameliorarea durerilor de gat
Bea multe lichide: Lichidele ajuta la hidratarea gatului si la diluarea mucusului.
Odihneste-te: Odihna ajuta organismul sa se vindece.
Evita alimentele si bauturile care pot irita gatul: Alimentele si bauturile fierbinti sau reci, acre sau aspre pot irita gatul.
Cuvant final
Alimentele si bauturile pot ajuta la ameliorarea durerilor de gat. Exista o varietate de alimente care pot fi eficiente, in functie de cauza durerii de gat. Daca durerea de gat este severa sau persistenta, este important sa consultati un medic.