Plante medicinaleRetete

Ghimbir: beneficii si cum sa-l folosesti

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l cu un share!

Ghimbirul este o tulpina comestibila care este folosita pentru a promova pierderea in greutate si pentru a trata digestia proasta, arsurile la stomac, ametelile, gastrita, racelile, colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala, tusea si problemele de circulatie a sangelui. 

Aceasta este o planta cu proprietati medicinale care are o aroma picant, asa ca poate fi folosita ca inlocuitor de sare si/sau pentru a asezona alimentele. Denumirea stiintifica a ghimbirului este  Zingiber officinale.

Tulpina de ghimbir poate fi achizitionata din magazinele naturiste si supermarketuri in forma sa naturala, deshidratata sau pudrata, si poate fi folosita in preparate precum ceaiuri, sucuri, iaurturi, supe si salate. Poate fi achizitionat si ca supliment in capsule din unele farmacii sau magazine online sau sub forma de ulei esential. 

Citeste si Cum se utilizeaza ghimbirul pentru a scadea tensiunea arteriala

Beneficii ghimbir

Beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului sunt:

1. Ajuta sa slabesti

Ghimbirul contine gingerol, care este un compus bioactiv cu proprietati termogenice care accelereaza metabolismul si stimuleaza arderea grasimilor corporale, favorizand pierderea in greutate. 

In plus, ghimbirul este un diuretic puternic, care stimuleaza eliminarea excesului de lichid din organism si ajuta la dezumflare. 

2. Combate aciditatea si gazele intestinale

Ghimbirul contine chogaol, gingerol si zingeron, compusi bioactivi cu proprietati antiinflamatorii, carminative si antiemetice care relaxeaza stomacul si muschii intestinali si reduc aciditatea stomacului, fiind o buna optiune pentru combaterea aciditatii si a gazelor intestinale. 

3. Previne riscul de diabet

Deoarece contine zingiberena, gingerol si curcumen, care sunt compusi fenolici cu actiune antioxidanta puternica, ghimbirul ajuta la protejarea celulelor pancreatice impotriva radicalilor liberi, mentinand un nivel adecvat de insulina si evitand astfel rezistenta la insulina si diabetul. 

4. Amelioreaza greata si varsaturile

Ghimbirul contine proprietati antiemetice, care accelereaza golirea stomacului, ameliorand greata si varsaturile care pot aparea in timpul sarcinii sau a tratamentelor de chimioterapie.

5. Trateaza si previne gastrita si refluxul

Ghimbirul este un puternic antioxidant si antiinflamator care ajuta la combaterea inflamatiei la nivelul stomacului si poate contribui la prevenirea si tratarea gastritei si ulcerelor, chiar si a celor cauzate de bacteria H. pylori .

In plus, ghimbirul are si proprietati antiemetice, care faciliteaza golirea gastrica si previne astfel refluxul si indigestia. 

6. Preveniti cancerul

Deoarece contine cantitati bune de zingiberen, curcumen, farnesen si gingerol, compusi bioactivi care au activitati antioxidante, ghimbirul ajuta la combaterea excesului de radicali liberi din organism, ceea ce impiedica dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase. 

7. Echilibreaza tensiunea arteriala

Ghimbirul are proprietati relaxante, antiinflamatorii, antioxidante, vasodilatatoare si anticoagulante, care imbunatatesc elasticitatea si relaxarea arterelor, care faciliteaza circulatia si ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale. 

In plus, ghimbirul inhiba enzima de conversie a angiotensinei, care este responsabila de contractia vaselor de sange, prevenind astfel cresterea tensiunii arteriale. 

8. Combate infectiile

Deoarece are compusi bactericide si antimicrobieni, ghimbirul este o optiune excelenta pentru a ajuta la combaterea bolilor respiratorii precum gripa, raceala, astmul si bronsita. 

La fel, ghimbirul contribuie si la tratarea infectiilor la nivelul gatului si gurii, precum faringita, amigdalita, parodontita si gingivita. 

9. Alina durerile musculare

Cineolul si borneolul sunt compusi bioactivi prezenti in ghimbir, care au o actiune analgezica importanta, ajutand la ameliorarea durerilor musculare. 

Ghimbirul are, de asemenea, actiune antiinflamatoare si calmanta, care amelioreaza simptomele durerii la persoanele cu artrita, reumatism si osteoartrita. 

10. Previne bolile cardiovasculare

Ghimbirul contine compusi antiinflamatori care inhiba formarea placilor de grasime in vasele de sange, imbunatatind circulatia sangelui si prevenind boli precum atacul de cord, ateroscleroza si accidentul vascular cerebral. 

In plus, antioxidantii prezenti in ghimbir reduc si excesul de radicali liberi, prevenind oxidarea celulelor adipoase si ajutand la controlul nivelului de colesterol si trigliceride din sange. 

11. Amelioreaza crampele menstruale

Ghimbirul contine cineol si borneol, care sunt compusi cu efect analgezic, asa ca atunci cand este consumat putin inainte sau imediat dupa inceperea perioadei menstruale, ajuta la ameliorarea crampelor. 

12. Ajuta la ameliorarea unor boli inflamatorii

Ghimbirul are compusi bioactivi, cum ar fi shoagol, zingerone si gingerol, de exemplu, care ofera proprietati antiinflamatorii, asa ca ar putea fi o alternativa pentru ameliorarea simptomelor si ameliorarea bolilor precum lupusul, artrita reumatoida si psoriazisul.

Proprietatile ghimbirului

Ghimbirul serveste ca adjuvant in tratarea diverselor boli, deoarece are proprietati anticoagulante, antioxidante, vasodilatatoare, expectorante, analgezice, digestive, antiinflamatoare, antiemetice, antitusive, astringente, carminative, antipiretice si antispastice.

Informatii nutritionale

Mai jos este un tabel cu componentele nutritionale pentru 100 g de ghimbir crud sau o lingurita de pudra de ghimbir:

ComponenteGhimbir crud (100 g)Pudra de ghimbir (1 lingurita)
Energie80 de calorii6 calorii
Proteina1,82 g0,16 g
Grasimi0,75 g0,08 g
Carbohidrati17,7 g1,29 g
Fibre2 g0,3 g
Vitamina C5 mg0 mg
Vitamina B60,16 mg0,011 mg
Acid folic11 pg0 µg
Potasiu415 mg24 mg
Calciu16 mg2 mg
Fier0,6 mg0,36 mg
Sodiu13 mg0 mg
Zinc0,34 mg0,07 mg

Pentru a obtine beneficiile ghimbirului, este important sa il incorporam intr-o dieta echilibrata si sanatoasa, precum si in activitatea fizica regulata.

Cum se foloseste ghimbirul

Ghimbirul poate fi folosit in diferite moduri, dupa cum urmeaza:

1. Ghimbir proaspat

Ghimbirul poate fi folosit sub forma proaspata, deshidratata sau pudra, in preparate simple precum ceaiul sau chiar in retete mai elaborate, precum supe, sucuri, iaurturi sau salate. 

2. Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir poate fi preparat cu 2 pana la 3 cm de rizom de ghimbir proaspat ras. Pentru a face acest lucru, aduceti apa la fiert, luati de pe foc si adaugati ghimbirul ras, acoperiti si lasati-o sa se odihneasca timp de 5 minute. Apoi, cand este cald, se strecoara si se bea pana la 3 cani pe zi. Alte modalitati de preparare a ceaiului sunt sa amesteci 1 lingura de pudra de ghimbir cu 1 litru de apa clocotita. 

3. Ghimbir in capsule

Pentru greata, se recomanda ghimbirul in capsule in doza intre 1 si 3 grame de extract de ghimbir.

Pentru alte utilizari, recomandarea este de 1 gram, iar in aceste cazuri ar trebui sa cititi eticheta suplimentului pentru a sti cate grame de ghimbir contine si instructiunile producatorului. Cu toate acestea, este important sa consultati intotdeauna un medic sau un profesionist specializat in sanatate.

4. Ulei esential de ghimbir

Uleiul esential de ghimbir poate fi folosit diluand 3 pana la 5 picaturi de ulei esential in 1 lingura de ulei vegetal (masline, nuca de cocos sau migdale) si aplicand pe piele prin masaj, pentru a trata durerile musculare sau durerile reumatice. 

Alte modalitati de a folosi ghimbirul este sa diluati 15 picaturi de ulei esential in 3 linguri de lapte sau lapte nelactat si sa dizolvati amestecul intr-o cada, apoi sa inmuiati si sa va relaxati timp de 20 de minute. 

Reactii adverse posibile

Consumul excesiv de ghimbir pe zi, peste 5 g, poate provoca unele efecte adverse, inclusiv dureri de stomac, alterarea batailor inimii, diaree si somnolenta. 

Contraindicatii

Ghimbirul este contraindicat persoanelor care au calculi biliari, precum si celor care sufera de boli hemoragice sau folosesc medicamente anticoagulante, precum warfarina, deoarece poate creste riscul de sangerare in aceste cazuri. 

Persoanele care folosesc medicamente pentru a controla hipertensiunea arteriala si diabetul ar trebui sa consume ghimbir numai sub indrumari medicale, deoarece poate interfera cu efectul acestor medicamente, provocand potential tensiune arteriala scazuta si hipoglicemie. 

In timpul sarcinii, consumul maxim de ghimbir ar trebui sa fie de 1 g pe zi si pentru un interval de maxim 3 zile consecutive. Cu toate acestea, aceasta radacina nu trebuie consumata in apropierea travaliului, deoarece poate creste riscul de sangerare. 

Indoieli comune despre ghimbir 

Cateva indoieli comune cu privire la utilizarea ghimbirului sunt:

1. Este rau sa mananci ghimbir?

Cand este consumat in exces, ghimbirul poate provoca dureri de stomac, in special la persoanele cu stomac sensibil si la copii, si poate provoca, de asemenea, somnolenta. In plus, nu ar trebui sa fie consumat de persoanele care iau medicamente anticoagulante.

2. Ghimbirul face sangele mai subtire? 

Da, consumul regulat de ghimbir ajuta la ca sangele sa fie mai „lichid”, fiind util in cazurile de hipertensiune, de exemplu, dar ar trebui evitat de persoanele care iau medicamente precum warfarina, deoarece creste riscul de sangerare.

3. Ghimbirul creste tensiunea arteriala? 

Persoanele cu hipertensiune arteriala si care folosesc medicamente pentru a o controla ar trebui sa consume ghimbir numai sub indrumari medicale, deoarece poate interfera cu efectul medicamentului, provocand scaderea tensiunii arteriale.

4. Intareste ghimbirul imunitatea? 

Da, consumul de ghimbir si ceai de ghimbir pudra, cristalizat imbunatateste raspunsul organismului la infectii, facandu-l un bun aliat impotriva gripei si racelii, de exemplu.

5. Ghimbirul te ajuta sa slabesti? 

Radacina de ghimbir are o actiune stimulativa si de aceea poate ajuta la cresterea metabolismului si, drept consecinta, a cheltuirii energetice a organismului, dar va fi utila pentru slabire doar daca persoana tine dieta si este activa fizic.

6. Ajuta ghimbirul la tratarea migrenei?

Da, unele studii au aratat ca ghimbirul sub forma de capsule si gel, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si analgezice, ajuta la combaterea migrenei. De obicei, se recomanda 1 sau 2 capsule de 550 mg pe zi. 

Retete cu ghimbir

Ghimbirul poate fi folosit in retete dulci si sarate. Radacina tocata marunt sau rasa poate fi folosita in sosuri, varza murata, sos de rosii si in mancaruri orientale. In cazul ghimbirului pudra, acesta poate fi folosit in prajituri, fursecuri, paine si bauturi calde, de exemplu.

Iata cateva retete sanatoase pentru a folosi ghimbir:

1. Suc de lamaie cu ghimbir si menta

Aceasta reteta este usor de preparat si poate fi o optiune buna pentru a va improspata.

Ingrediente

  • 1 lingura coaja de lamaie;
  • 300 ml suc de lamaie;
  • 1 lingura de ghimbir curatat de coaja;
  • 1 cana de menta;
  • 150 ml apa clocotita;
  • 1200 ml apa rece;
  • 250 g zahar.

Modul de pregatire

Mai intai trebuie sa preparati ceaiul de menta cu frunzele si apa clocotita, apoi sa mixati toate ingredientele in blender pana la formarea unui amestec omogen. Se strecoara si se serveste rece.

2. Carne tocata de vita cu sos de ghimbir

Aceasta reteta este simpla, gustoasa si poate fi folosita pentru a insoti pastele, ca umplutura pentru tortilla de porumb sau grau sau pentru a face boia dulce sau vinete umplute la cuptor, de exemplu.

Ingrediente

  • 500 g carne tocata;
  • 2 rosii coapte;
  • 1 ceapa;
  • 1/2 ardei rosu;
  • Patrunjel si arpagic dupa gust;
  • Sare si ghimbir macinat dupa gust;
  • 5 catei de usturoi macinati;
  • 2 linguri ulei de masline sau ulei;
  • 300 ml apa.

Modul de pregatire

Puneti usturoiul si ceapa intr-o oala cu un strop de ulei de masline pana devin aurii. Adaugati carnea si lasati-o sa se rumeneasca cateva minute, amestecand mereu. Putin cate putin adaugati 150 ml apa si celelalte ingrediente pana cand carnea incepe sa se gateasca si capata aroma. Verificati daca carnea se gateste bine, adaugati apa ramasa, tinand-o la foc mediu aproximativ 20 de minute sau pana cand carnea este gatita.

3. Apa de ghimbir

Apa cu ghimbir este excelenta pentru a oferi apei mai multa aroma si pentru a creste consumul de lichide la acele persoane carora nu le place sa bea apa. De asemenea, te ajuta sa slabesti. 

Ingrediente

  • Ghimbir feliat;
  • 1 L de apa.

Modul de pregatire

Taiati ghimbirul in felii si adaugati-l la 1 litru de apa, lasati bautura sa se infuzeze peste noapte. Se bea in timpul zilei fara indulcire, se pot adauga cateva picaturi de lamaie. 

Poti vedea un sumar cu beneficiile ghimbirului in urmatorul videoclip:

Bibliografie

  • BALLESTER. Pur; CERDÁ, Begoña. Efectul ghimbirului asupra bolilor inflamatorii . Molecule. Vol.27. 21.ed; 1-13, 2022
  • EXAMINA. Ghimbir . Disponibil la: <https://examine.com/foods/ginger/#dosage-information>. Accesat pe 28 decembrie 2022
  • BODAGH Mehrmaz si colab. Ghimbirul in tulburarile gastrointestinale: o revizuire sistematica a studiilor clinice . Stiinta alimentelor si nutritia. 7. 1; 96–108, 2019
  • Suplimentarea cu ghimbir scade tensiunea arteriala? O revizuire sistematica si meta-analiza a studiilor clinice . Cercetare in fitoterapie. 1-9, 2019
  • CHANG, JS; et al. Ghimbirul proaspat (Zingiber officinale) are activitate antivirala impotriva virusului sincitial respirator uman in liniile celulare ale tractului respirator uman . Jurnalul de etnofarmacologie. 145. 1; 145-151, 2013
  •  Eficacitatea ghimbirului in prevenirea greata si varsaturi in timpul sarcinii si chimioterapie . Perspective de Medicina Integrativa. 11. 11-17, 2016
  • PARK, Miri et al. Activitatea antibacteriana a [10]-gingerolului si [12]-gingerolului izolat din rizomul de ghimbir impotriva bacteriilor parodontale . Cercetare in fitoterapie. Vol.22. 11.ed; 1446-1449, 2008
  • CARVALHO, C, N, Gerdane et al. Eficacitatea ghimbirului in reducerea nivelului metabolic al persoanelor cu diabet: studiu clinic randomizat . Jurnalul Latino-American de Nursing. Vol.28. 3369.ed; 1-10, 2020
  • BARTELS, Else Marie si colab. Eficacitatea si siguranta ghimbirului la pacientii cu osteoartrita: o meta-analiza a studiilor randomizate controlate cu placebo . Elsevier. Vol.23. 1.ed; 13-21, 2015
  • DING, Mingshuang; et al. Eficacitatea si siguranta ghimbirului pentru greata si varsaturile induse de sarcina: o revizuire sistematica . Nasterea femeilor. 26. 1; e26-30, 2013
  • BARRETO, C, Alice Maria et al. Efectele ghimbirului (Zingiber officinale) la pacientii cu cancer tratati cu chimioterapie . Comunicare in Stiinte ale Sanatatii. Vol.22. 3.ed; 257-270, 2011
  • CONCEIÇÃO, Sara Figueirôa da Silva Martins. Efeitos do Ginger, do Alho e do Funcho na Saúde . Dissertação de mestrado em Ciências Farmacêuticas, 2013. Universidade Fernando Pessoa.
  • NICACIO, L, S, Gabriela et al. Scurta trecere in revista a proprietatilor fitoterapeutice ale Zingber Officinale Roscoe-o ghimbir . Ziarele PUC Minas. Vol.7. 2.ed; 74-80, 2018
  • MEDEIROS, O, N, B, Raquel. Studiu de aplicare in domeniul sanatatii a ghimbirului, caracterizarea chimica a acestuia . Master integrat in Stiinte Farmaceutice, 2017. Institutul Superior de Stiinte ale Sanatatii Egas Moniz.
  • JAKSEVIUS Andrius et al. Efectele inhibitoare ale ierburilor si condimentelor culinare asupra cresterii celulelor canceroase colorectale HCA-7 si exprimarii lor COX-2 . Nutrienti. 9. 10; 1-22, 2017
  • AKIMOTO Miho et al. Efectul anticancer al extractului de ghimbir impotriva celulelor canceroase pancreatice, in principal prin moartea celulelor autotice mediata de specii de oxigen reactiv . Plos One. 10. 5; 1-22, 2015
  • PRASAD Sahdeo et al. Ghimbirul si constituentii sai: rol in prevenirea si tratamentul cancerului gastrointestinal . Cercetare si practica in gastroenterologie. 1-11, 2015
  • ARABLOU Tahereh et al. Efectul consumului de ghimbir asupra statusului glicemic, a profilului lipidic si a unor markeri inflamatori la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 . Jurnalul International de Stiinte Alimentare si Nutritie. 65. 4; 515-520, 2014
  • SAYED Sami si colab. Articolul Apa cu ghimbir reduce cresterea in greutate corporala si imbunatateste consumul de energie la sobolani . Alimente. 38. 9; 1-14, 2020
  • Efectele ghimbirului pentru greata si varsaturi la inceputul sarcinii: o meta-analiza . Jurnalul Consiliului American de Medicina de Familie. 27. 1; 115-122, 2014
  • Eficacitatea ghimbirului in prevenirea Naus . Perspective de Medicina Integrativa. 11. 11-17, 2016
Visited 191 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *