Ficatul prefera alimentele bogate in urmatorii nutrienti: vitamina C, vitamina E, acizi grasi omega-3, flavonoide si carotenoide. Alimentele care contin acesti nutrienti includ peste, avocado, nuci braziliene, usturoi si broccoli. Aceste alimente reduc inflamatia si au proprietati antioxidante si de protectie hepatica, care contribuie activ la functionarea optima a ficatului. Pentru a sustine activitatea de detoxifiere a ficatului, nu uitati sa beti apa in mod regulat.
Alimente bune pentru ficat
Si acum va aratam cateva alimente bune pentru ficat.
Anghinarea
Anghinarea, care este bogata in compusi antioxidanti, cum ar fi cinarina si silimarina, care protejeaza ficatul impotriva efectelor daunatoare celulare ale radicalilor liberi. Acesti antioxidanti cresc productia de bila, scad nivelul de colesterol si stimuleaza cresterea celulelor hepatice.
Sfecla rosie
Consumul regulat de sfecla este, de asemenea, o modalitate excelenta de a mentine sanatatea ficatului. Este bogat in betalaina, care nu numai ca reduce inflamatia, dar si minimizeaza sansa de deteriorare oxidativa si, de asemenea, ajuta la prevenirea inflamatiei celulelor hepatice. De asemenea, creste productia de enzime hepatice, care joaca un rol major in detoxifierea organismului.
Broccoli
Broccoli este bogat intr-un flavonoid numit kaempferol, care are efecte antiinflamatorii. Acest flavonoid poate proteja ficatul de multe boli: ciroza, hepatita, ficatul gras si hepatita. Broccoli este, de asemenea, bogat in fibre, ceea ce reduce absorbtia grasimilor in intestine. Aceasta regleaza nivelul de LDL-colesterol si, de asemenea, ajuta la producerea de enzime care sustin procesele de detoxifiere. Varza de Bruxelles, varza si varza kale contin, de asemenea, multi dintre acesti compusi.
Somon
De asemenea, somonul poate ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii ficatului. Este bogat in acizi grasi omega-3, in special DHA, care previne cresterea nivelului de colesterol si trigliceride, protejandu-ne astfel de boala numita ficatul gras. Semintele de in, semintele de chia, nucile si pestele contin si o multime de acizi grasi omega-3.
Ovaz
Ovazul este o sursa bogata de beta-glucan. Este un tip de fibre care ajuta la reducerea colesterolului LDL care se acumuleaza in ficat. Beta-glucanul reduce absorbtia grasimilor din alimente, intareste sistemul imunitar si ajuta la combaterea inflamatiei care poate duce la ficatul gras.
Strugurii mov
Strugurii de culoare inchisa sunt o sursa bogata de resveratrol. Este un antioxidant care reduce inflamatia si previne afectarea ficatului. Strugurii sunt, de asemenea, bogati in vitamina C si flavonoide, care au toate un efect antioxidant.
Nuci
Nucile braziliene sunt un alt aliment excelent pentru ficat, deoarece contin vitamina E si acizi grasi omega-3, care au proprietati antioxidante. De asemenea, reduc inflamatia, protejand astfel celulele hepatice impotriva daunelor oxidative.
Usturoi
Usturoiul contine alicina, care este, de asemenea, un antioxidant si ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL si trigliceride. Reduce riscul acumularii de grasime in ficat.
Portocale
Portocalele sunt o sursa bogata de vitamina C, flavonoide si carotenoide. Are proprietati antiinflamatorii, astfel incat ajuta la prevenirea inflamatiei hepatice si a leziunilor celulare cauzate de bolile hepatice.
Cafea
Cafeaua contine, de asemenea, antioxidanti, care protejeaza ficatul de boli si atenueaza daunele si simptomele existente.