Oțetul de vin roșu se face prin fermentarea vinului roșu până devine acru. Oțetul de vin roșu este un ingredient aromat folosit pentru a face vinegrete, sosuri de salată sau marinate. Pe lângă faptul că adaugă salatelor un gust picant și acid, oțetul de vin roșu are multe beneficii pentru sănătate. Puteți face cu ușurință sos de salată cu vinaigretă cu vin roșu sănătos și delicios pentru a ajuta la stimularea digestiei, la controlul nivelului de glucoză din sânge și chiar la pierderea în greutate!
De asemenea, puteți folosi oțet de vin roșu pentru a face un tonic pentru sănătate, fără calorii, fără alcool. Deși gustul său ascuțit poate dura ceva timp pentru a se obișnui, unii oameni își încep ziua bea un pahar de oțet de vin roșu diluat. Cu toate acestea, cea mai populară utilizare a oțetului de vin roșu este prepararea unei vinegrete cu ulei de măsline și alte ingrediente.
În acest articol, veți afla despre modul în care oțetul de vin roșu vă poate aduce beneficii sănătății. Veți afla, de asemenea, cum să faceți un dressing simplu pentru salată de vinaigretă cu vin roșu, cu câteva ingrediente.
Ce este oțetul de vin roșu?
Oțetul de vin roșu este făcut din vin roșu. Pentru a face oțet de vin roșu, vinului roșu se adaugă bacterii de acid acetic pentru a-l fermenta. Bacteriile transformă treptat alcoolul din vin în acid acetic și, prin urmare, nu există alcool în oțetul de vin roșu. ( 1 )
Pe măsură ce vinul roșu fermentează în oțet, sedimentele se formează în lichidul care este cunoscut sub numele de „ mama” oțetului. Se spune că acesta conține compuși probiotici care pot ajuta la stimularea microflorei din intestin. ( 2 )
Cel mai bun tip de oțet de vin roșu de cumpărat este soiul nepasteurizat, crud, care încă conține mama. Oțetul de vin roșu are un gust acid ascuțit deoarece conține între 5% și 6% acid acetic. Oțetul de vin roșu crud are de obicei un gust mai blând decât soiurile ieftine, de calitate scăzută, care au fost produse în masă și se găsesc în mod obișnuit în supermarketuri.
Vestea bună este că nu trebuie să vă faceți griji că oțetul din vin roșu se deteriorează. Când este depozitat corespunzător, oțetul de vin roșu are o perioadă de valabilitate aproape nedefinită. Cu toate acestea, după aproximativ 6 luni, aroma și gustul oțetului de vin roșu pot începe să se deterioreze.
Dacă faceți în mod regulat sosuri sănătoase pentru salată cu oțet de vin roșu sau beți oțet de vin roșu diluat, nu ar trebui să vă faceți griji că expiră.
Utilizări de oțet de vin roșu (sos de salată, marinadă, băutură sănătoasă)
Iată câteva modalități simple de a folosi oțet de vin roșu:
Sos de salată cu vinaigretă cu vin roșu . Puteți amesteca ulei de măsline și oțet de vin roșu pentru a face un dressing simplu. De asemenea, puteți adăuga câteva ierburi și mirodenii pentru condimente.
Marinada cu oțet de vin roșu . Marinarea cărnii într-o marinadă făcută din oțet de vin roșu este o modalitate excelentă de a fragezi carnea și de a-i spori aroma.
Băutură sănătoasă cu oțet de vin roșu . Puteți adăuga una sau 2 linguri de oțet de vin roșu crud într-un pahar de apă și consumați zilnic ca tonic răcoritor pentru sănătate, fără alcool.
Vinaigretă de vin roșu
Este extrem de ușor să faci un sos delicios pentru salată cu ulei și oțet de vin roșu cu câteva ingrediente simple.
O vinegretă de vin roșu făcută cu ulei de măsline nu numai că dă legumelor tale un gust minunat, dar este și bună pentru inimă. Chiar și Asociația Americană a Inimii a publicat o rețetă de vinaigretă cu vin roșu pe site-ul lor. ( 3 )
Cercetătorii de la Clinica Cleveland raportează, de asemenea, că beneficiile pentru sănătate ale unui sos de salată cu oțet de vin roșu și ulei includ scăderea glicemiei și îmbunătățirea sănătății inimii. ( 4 )
Reteta de vinaigreta cu vin rosu de casa ( pentru salate si sandviciuri)
Pentru acest sos delicios pentru salată cu ulei și oțet, veți avea nevoie de ulei de măsline de bună calitate, oțet de vin roșu nepasteurizat și câteva ierburi și mirodenii.
Iată cum să faci un dressing pentru salată cu oțet de vin roșu:
- Pune ½ cană de ulei de măsline extravirgin și ¼ de cană de oțet de vin roșu într-un castron.
- Adăugați 2 lingurițe de muștar de Dijon și 1 cățel de usturoi tocat.
- Se presara peste o lingurita de oregano uscat.
- Se adauga sare si piper dupa gust.
- Se amestecă ingredientele până când uleiul și oțetul se emulsionează, iar vinegreta are o textură netedă și mătăsoasă.
O modalitate și mai ușoară de a-ți face propria vinaigretă de vin roșu acasă este să pui toate ingredientele într-un borcan de zidărie. Fixați capacul și agitați puternic până când toate ingredientele sunt combinate.
Puteți păstra sosul de salată cu oțet la frigider până la 4 zile.
Rețeta de vinegretă este atât de versatilă încât puteți înlocui cu ușurință unele dintre ingrediente. De exemplu, în loc de muștar, ai putea folosi iaurt grecesc sau tahini pentru a-i da o răsucire. Sau puteți folosi ierburi proaspete în loc de ierburi italiene uscate.
Pentru a vă bucura de vinaigreta cu vin roșu, aruncați în dressing frunze de salată, smog sau alte verdețuri și legume proaspete. Sau, puteți folosi vinegreta ca marinadă pentru pui sau vită.
Profil nutrițional oțet de vin roșu
Unul dintre multele motive pentru a vă bucura de o marinată cu vin roșu este că este un sos de salată cu conținut scăzut de calorii, cu multe beneficii pentru sănătate.
Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite spune că o lingură de oțet de vin roșu (15 ml) conține următorii nutrienți:
- 2 calorii
- 0 grame de grăsime
- 0 carbohidrați
- 0 proteine
- urme nesemnificative de minerale
Multe dintre beneficiile oțetului de vin roșu provin din antioxidanții care se formează în mod natural pe măsură ce lichidul îmbătrânește. Un studiu din 2018 asupra compoziției chimice a oțetului de vin a constatat că acesta este o sursă bună de polifenoli și flavonoide cu activitate antioxidantă . ( 5 )
Cercetările au mai descoperit că oțetul de vin roșu conține compuși antociani. Aceștia sunt pigmenți care dau culoarea vinului roșu și au fost asociați cu activitate antiinflamatoare și ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. ( 6 , 7 )
Un alt motiv pentru care oțetul crud precum oțetul de vin roșu și oțetul de mere sunt bune pentru tine se datorează acidului acetic. Studiile au arătat că acidul acetic din oțet poate ajuta la scăderea colesterolului, la reducerea tensiunii arteriale, la gestionarea greutății corporale și la reglarea nivelului de glucoză din sânge. ( 8 )
Oțetul de vin roșu este, de asemenea, antimicrobian prin natură, cu proprietăți dezinfectante. ( 9 )
Beneficii pentru sănătate oțet de vin roșu
Să ne uităm mai detaliat la o serie de probleme de sănătate pe care le abordează oțetul de vin roșu.
Oțetul de vin roșu poate ajuta la pierderea în greutate
A scăpa de excesul de greutate corporală este unul dintre cele mai populare motive pentru a bea oțet de vin roșu diluat sau pentru a folosi sosuri de salată cu oțet de vin roșu.
Un studiu din Japonia a descoperit că consumul a 2 pahare de oțet diluat pe zi a ajutat bărbații obezi să piardă în greutate pe o perioadă de 12 săptămâni. Băuturile cu oțet au fost făcute adăugând una sau 2 linguri de oțet la 250 ml de apă. ( 10 )
Un studiu care a implicat șoareci a constatat că adăugarea acidului acetic în dietă a ajutat la prevenirea acumulării de grăsime corporală. ( 11 )
Oțetul de vin roșu poate ajuta la controlul nivelurilor de glucoză din sânge
Prepararea unei salate cu un sos de vinaigretă cu vin roșu este o modalitate bună de a preveni creșterea glicemiei după masă.
Unele studii au descoperit că consumul unei salate cu ulei și sos de vin împiedică creșterea glicemiei după ce ai mâncat pâine sau cartofi. ( 12 , 13 )
Un sos de vinaigretă cu vin roșu este un bun acompaniament pentru masă dacă aveți diabet de tip 2. Un studiu din 2016 a constatat că acidul acetic din oțet ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la modularea controlului glicemic la persoanele cu diabet de tip 2. ( 14 )
Consumul unei băuturi cu oțet de vin roșu înainte de a merge la culcare poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra nivelului de glucoză din sânge. Într-un studiu, oțetul de mere a fost folosit ca sursă de acid acetic. Participanții au luat un pahar cu apă care conținea 2 linguri de oțet înainte de a merge la culcare. Oamenii de știință au observat o reducere a nivelului de glucoză de dimineața următoare. ( 15 )
Legumele proaspete și salatele de frunze preparate cu sosuri de vinaigretă cu vin roșu sunt doar unul dintre numeroasele alimente care sunt bune de consumat dacă aveți diabet .
Oțetul de vin roșu ar putea ajuta la îmbunătățirea digestiei
Sănătatea ta digestivă ar putea beneficia dacă consumi oțet de vin roșu ca sos de salată sau într-un tonic pentru sănătate.
Motivul pentru care oțetul de vin roșu vă poate stimula digestia este că conține bacterii sănătoase pentru intestin. Bacteriile probiotice, cum ar fi cele găsite în oțetul de vin, ajută la îmbunătățirea microbiotei intestinale. Cu toate acestea, este important să alegeți doar tipul de oțet de vin roșu crud și nepasteurizat. ( 16 )
Există câteva rapoarte anecdotice conform cărora băuturile cu oțet de vin roșu pot fi bune dacă aveți arsuri la stomac și indigestie .
Se spune că consumul de oțet crește nivelul de acid din stomac . Unele semne de reflux de acid sunt cauzate de fapt de un nivel scăzut de acid din stomac (hipoclorhidrie). În afară de creșterea nivelului de acid din stomac, oțetul crud a fost asociat cu reducerea simptomelor de reflux de acid într-un mic studiu din 2015, deși acidul acetic din studiu provenea din oțet de cidru de mere crud. ( 26 )
Oțetul de vin roșu poate ajuta la scăderea colesterolului
Efectul de scădere a colesterolului al oțetului de vin roșu poate ajuta la prevenirea bolilor legate de inimă și întărirea arterelor.
Un studiu care a implicat subiecți animale a constatat că administrarea regulată de oțet ajută la scăderea colesterolului LDL. Acesta este tipul de colesterol care este asociat cu bolile cardiovasculare. Cercetătorii au sugerat că consumul de băuturi cu oțet ar putea ajuta la prevenirea formării plăcii arteriale (ateroscleroză). ( 17 )
Există unele dovezi științifice care sugerează că un sos de salată cu ulei de măsline și oțet de vin roșu ar putea ajuta la combaterea colesterolului ridicat. Pe lângă oțetul care ajută la scăderea colesterolului , consumul de ulei de măsline are proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea nivelului de colesterol. ( 18 )
Oțetul de vin roșu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Includerea oțetului de vin roșu poate fi benefică pentru sănătatea inimii, deoarece ar putea ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale.
Deși nu au existat studii privind efectul antihipertensiv al oțetului de vin roșu la oameni, unele studii pe animale au arătat rezultate promițătoare.
Un studiu a constatat că consumul de băuturi cu oțet de vin roșu ajută la inhibarea anumitor enzime care sunt asociate cu hipertensiunea arterială. ( 19 )
Unele studii au descoperit că acidul acetic, cum ar fi cel din oțet de vin roșu, are efecte hipotensive și poate ajuta la controlul tensiunii arteriale. ( 20 , 21 )
Oțetul de vin roșu este antimicrobian
Acțiunea antibacteriană a oțetului din struguri roșii este un alt motiv pentru care oțetul crud, natural, este bun pentru tine.
Oțetul are o istorie lungă de a fi folosit ca dezinfectant natural pentru a ucide diferiți germeni. Un studiu a constatat că o soluție de 6% de oțet este suficient de puternică pentru a distruge bacteriile tuberculozei. Soluția de oțet a fost eficientă și împotriva bacteriilor multirezistente. ( 22 )
Un alt studiu a constatat că o combinație de sare și oțet a ajutat la uciderea bacteriilor E. coli pentru a ajuta la prevenirea agenților patogeni de origine alimentară care pot provoca intoxicații alimentare . ( 23 )
Dacă utilizați oțet ca spray dezinfectant de suprafață , puteți utiliza oțet alb mai ieftin. Faceți o soluție dezinfectantă din 2 părți apă la 1 parte oțet și adăugați puțin săpun de vase. Pulverizați pe suprafețe pentru a ucide microbii și alte insecte.
Oțetul de vin roșu are proprietăți antifungice
Oțetul de vin roșu, ca și majoritatea oțeturilor, este, de asemenea, eficient pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea infecțiilor fungice.
Proprietățile antifungice ale oțetului s-au dovedit a fi eficiente împotriva tulpinilor de drojdie de Candida albicans . Un studiu a constatat că scufundarea protezei peste noapte într-o soluție de oțet de 10% a ajutat la reducerea infecțiilor cu drojdie orală. Cu toate acestea, soluția nu a ucis toți agenții patogeni fungici. ( 27 )
Oțetul de vin roșu poate încetini procesul de îmbătrânire
Oțetul de vin roșu conține antioxidanți care au contribuit la întârzierea îmbătrânirii.
Studiile au arătat că oțetul de vin roșu conține antociani – pigmentul antioxidant care dă culoarea oțetului. Există un total de 20 de compuși antociani în anumite tipuri de oțet de vin roșu. Alimentele bogate în antociani au fost legate de a ajuta la prevenirea anumitor probleme de sănătate legate de vârstă. ( 24 , 25 )
Începerea zilei cu un pahar de oțet de vin roșu diluat poate să nu fie un elixir pentru tineret, dar conține antioxidanți care ajută la reducerea efectelor daunelor radicalilor liberi.
Cum se face oțet de vin roșu
Este surprinzător de ușor să-ți faci propriul oțet de vin roșu acasă. Oțetul de vin roșu de casă conține de obicei mai mulți compuși sănătoși decât soiurile produse comercial.
Pentru a face oțet din vin roșu, aveți nevoie doar de 3 ingrediente – vin roșu de bună calitate, o cultură bacteriană și apă. Cultura bacteriană vie este similară cu „scoby” folosit pentru a face kombucha.
Modul de a face oțet de casă din vin roșu este următorul:
- Puneți 2 părți vin roșu și 1 parte apă într-un recipient mare de sticlă sau ceramică.
- Adăugați cultura bacteriană vie la lichid și acoperiți partea superioară cu o cârpă și sigilați cu o bandă de cauciuc.
- Lăsați vinul la fermentat într-un loc răcoros și întunecat timp de cel puțin 6 săptămâni. De obicei, oțetul de vin roșu învechit care a fermentat timp de 3 luni are cel mai bun gust.
- La fiecare două săptămâni, agitați amestecul.
Odată ce oțetul de casă este gata, îndepărtați cam cât aveți nevoie timp de o săptămână și păstrați-l într-o sticlă de sticlă. Puteți completa apoi lichidul de fermentare cu mai mult vin roșu care se va transforma în oțet. În acest fel, puteți avea o aprovizionare nesfârșită din propriul dvs. oțet de vin roșu.
Cum se păstrează oțetul de vin roșu
Cel mai bun mod de a păstra oțetul de vin roșu este într-un loc răcoros și întunecat într-o sticlă sau recipient sigilat. Mulți oameni consideră că păstrarea oțetului de fructe, cum ar fi oțetul de struguri roșii, în frigider, ajută la păstrarea mai bună a aromei.
Deși oțetul de vin roșu nu se dă rău în circumstanțe normale, aroma lui poate avea un gust „dezactivat” după ce a fost păstrat timp de 6 luni sau mai mult.
Nu trebuie să vă faceți griji dacă oțetul devine tulbure, deoarece este încă sigur de băut sau de utilizat într-o vinegretă dacă a fost depozitat corespunzător.
De unde să cumpărați oțet de vin roșu
Cel mai sănătos tip de oțet de vin roșu este soiul crud, nepasteurizat, care încă conține „mama”. Oțetul de vin roșu ar trebui să aibă o aciditate de 5% până la 6%. Pentru a vă asigura că beneficiați maxim de oțetul dvs., căutați tipul care este organic și nefiltrat.