Unul dintre beneficiile globalizarii este constientizarea pe care aceasta a adus-o asupra altor culturi si bucatariile lor.
Un exemplu popular este hummus-ul. Un fel de mancare din Orientul Mijlociu, hummus este un cuvant arab care inseamna naut. Reteta traditionala presupune zdrobirea nautului fiert impreuna cu alte ingrediente si arome aromate pentru a-i conferi gustul cremos si placut.
De ce este mai bun hummusul de casa?
Hummus este acum vandut in magazine sub forma de dip gata de consumat, care contine adesea mai putini nutrienti datorita procesarii sale. (1) Poate contine, de asemenea, ingrediente de calitate inferioara care pot sa nu fie la fel de hranitoare.
Din acest motiv, este mai bine sa pregatiti hummus acasa folosind ingrediente alese.
Cum sa faci hummus acasa
Vei avea nevoie:
- 1 cana de naut fiert/fasole garbanzo
- Sucul de la o lamaie
- 1 lingura de tahini (pasta de seminte de susan)
- 1–2 linguri de ulei de masline
- 3-4 catei de usturoi
- Sare dupa gust
Pasi:
- Amesteca toate ingredientele pana se formeaza o pasta fina groasa.
- Completati-l cu mai mult ulei de masline.
- Consumati-l cu paine pita sau chipsuri de legume sau folositi-l ca tartinat in sandvisuri si pe paine prajita cu avocado.
Beneficiile pentru sanatate ale hummusului
Consumul de hummus va poate oferi urmatoarele avantaje pentru sanatate.
1. Ajuta la pierderea in greutate
Hummus este o sursa excelenta de proteine, precum si fibre alimentare, amidon rezistent si grasimi bune. De asemenea, contine vitamine si minerale, inclusiv riboflavina, niacina, tiamina, acid folic, fosfor, potasiu si calciu. Are un continut scazut de calorii si poate inlocui alte gustari bogate in energie pentru o dieta de slabire. (2)
Hummus este eficient ca gustare satioasa care imbunatateste satietatea si reduce nevoia de a consuma gustari bogate in calorii care pot creste greutatea. (2)
2. Reduce riscul de diabet de tip 2
Intr-un studiu efectuat pe adulti sanatosi, consumul de hummus cu sau fara paine a dus la o eliberare mai scazuta de insulina si la nivelul zaharului din sange dupa masa. Daca este consumat cu legume bogate in fibre, cum ar fi morcovii, poate incetini si mai mult eliberarea zaharului pentru un control mai bun al diabetului. (3)
3. Amelioreaza bolile de inima
S-a demonstrat in multe studii ca o dieta bogata in fibre este benefica pentru reducerea nivelului de colesterol din sange si a riscului general de boli de inima. (4)
In plus, tahini, un ingredient al humusului, a fost, de asemenea, eficient in reducerea nivelului de trigliceride din sange, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroza (placi grase in vasele de sange) care pot bloca fluxul de sange si pot creste tensiunea arteriala. (2)
4. Imbunatateste sanatatea intestinului
Tipurile de fibre alimentare prezente in naut includ lignina si poli/oligozaharidele, care sunt fibre solubile si pot imbunatati miscarea intestinala.
In studiile pe oameni, consumul frecvent de naut a fost asociat cu o defecare mai usoara si scaune mai moi in comparatie cu o dieta fara naut. (1)
Recomandarea expertului
Puteti adauga ingrediente suplimentare bogate in nutrienti, cum ar fi avocado (care imbunatateste sanatatea inimii si protejeaza impotriva aterosclerozei) sau spanacul (pentru adaos de micronutrienti si fibre) pentru a imbunatati gustul si nutritia generala a humusului.
Cele mai puse intrebari despre hummus
Cat hummus ar trebui sa mananci intr-o zi?
Patru linguri de hummus pe zi, timp de o saptamana, furnizeaza nutrienti egali cu 25 g de fibre alimentare si 14 g de proteine vegetale, precum si multe vitamine si minerale care adesea lipsesc in dietele adultilor. (1)
Cine ar trebui sa evite hummus-ul?
Persoanele care sunt alergice la semintele de susan si naut ar trebui sa evite consumul de hummus. Mai mult, hummus-ul cumparat din magazin poate contine sodiu in exces si poate creste tensiunea arteriala, asa ca cei cu probleme cardiovasculare trebuie sa fie precauti atunci cand il consuma.
Cuvant final
Hummus este o gustare delicioasa care poate fi folosita ca dip sau tartinat. Se poate adauga si in salate pentru sos. Facut din naut si tahini, este bogat in nutrienti, proteine vegetale si fibre alimentare, care pot ajuta la pierderea in greutate si la gestionarea diabetului si a bolilor de inima.
Articol video despre reteta de hummus de casa si beneficii pentru sanatate: