Cum se culeg urzicile si cum sa prepari urzici?
Acum ca a sosit din nou primavara si natura prinde din nou viata, urzica (Urtica dioica) incepe sa apara in tot mai multe locuri. Este adevarat ca ustura cand culegi urzici, dar aceasta calitate neplacuta este cu mult depasita de versatilitatea sa extraordinara.
De exemplu, frunzele tinere si fragede si capetele lastarilor pot fi colectate si folosite in bucatarie. Este bine cunoscut faptul ca este folosita in scopuri medicinale de multa vreme. Este considerat un excelent purificator de sange si un laxativ usor. Este extrem de bogat in vitamina C, iar daca nu era suficient, pe langa faptul ca este sanatos, are si un gust delicios. De exemplu, puteti face un ceai relaxant din el.
Mai multe informatii despre beneficiile frunzei de urzici pori citi in articolul meu aici Urzica – Tonicul de primavara – Beneficiile pentru sanatate ale frunzei de urzica, efecte secundare si cum se cultiva
Sfaturi utile pentru a culege urzici
- Partile fragede ale urzicii sunt ideale pentru consum, asa ca de exemplu, culegeti-le primavara, de indata ce planta apare prima data. Colectati frunzele verzi tinere si proaspete de la capetele lastarilor.
- Cel mai bine este sa culegeti urzicile cu manusi, astfel incat firele de par de urzica care contin acid formic sa nu se impinga inainte si inapoi. Urzicile adunate se lasa sa se ofileasca pe o tava; pentru ca nu mai ustura cand este ofilit si putem smulge frunzele de pe tulpini nevatamate.
- Daca, la fel ca spanacul, faceti o mancare din ea, luati in considerare atunci cand calculati cantitatea necesara ca se va reduce rapid la aproximativ un sfert in timpul prepararii.
- Urzicile trebuie pregatite intotdeauna la o temperatura ridicata, astfel incat acidul formic intepator sa-si piarda rezistenta. Prin urmare, urzica cruda proaspat culesa nu este recomandata pentru salate.