Acasă Neurologie Vitamina #1 pentru creierul tău: Prevenirea bolii Alzheimer

Vitamina #1 pentru creierul tău: Prevenirea bolii Alzheimer

585
0

Devii uituc? Ți-ai pierdut cheile în ultima vreme? S-ar putea să fii îngrijorat că este ceva grav ca Alzheimer, dar în cele mai multe cazuri, a fi uituc este perfect normal. Cu toate acestea, riscul de boli neurologice crește pe măsură ce îmbătrânim. Se estimează că una din nouă persoane cu vârsta peste 65 de ani are Alzheimer sau o altă formă de demență. De aceea, este important să dezvolți devreme obiceiuri bune de stil de viață pentru a-ți proteja creierul.

Vitaminele B și sănătatea creierului

Astăzi, vom vorbi despre un grup de vitamine pe care ar trebui să le acordați prioritate, dacă doriți să preveniți declinul cognitiv. Și cele patru alimente care provoacă inflamația creierului pe care veți dori să le evitați.

Când vine vorba de menținerea creierului tânăr și sănătos, vitaminele B sunt absolut necesare. Asta pentru că depresia, demența și deficiența mentală sunt adesea asociate cu o deficiență de vitamine B. Există opt vitamine B diferite, fiecare cu propriile sale beneficii primare pentru sănătate.

Vitaminele B esențiale

  • Vitamina B1 (tiamină): Crucială pentru funcția de bază a celulelor și pentru metabolismul nutrienților pentru energie. Deși creierul reprezintă doar 2% din greutatea corporală totală a unei persoane, el utilizează 20% din consumul de energie al organismului, având nevoie de tiamină pentru a preveni problemele neurologice.
  • Vitamina B2 (riboflavină): Acționează ca un asistent al enzimelor din celulele noastre, ajutând la creșterea celulelor, producerea de energie și descompunerea grăsimilor și a medicamentelor.
  • Vitamina B3 (niacină): Interacționează cu peste 400 de enzime pentru a produce materiale precum colesterolul și acizii grași necesari, și ajută la transformarea energiei pentru toate sistemele de organe. Este, de asemenea, un antioxidant care reduce inflamația.
  • Vitamina B5 (acid pantotenic): Esențială pentru producerea coenzimei A, care ajută la construirea și transformarea acizilor grași în energie. Creierul, fiind 60% grăsime, necesită această vitamină pentru sănătatea sa.
  • Vitamina B6 (piridoxină): Asociată cu un risc mai mic de cancer, implicată în reacții chimice esențiale pentru funcția imunitară și sănătatea creierului.
  • Vitamina B7 (biotină): Reglează semnalele celulare pentru o comunicare eficientă în întregul corp, inclusiv în creier.
  • Vitamina B9 (folat): Suportă sănătatea creierului, funcția optimă a neurotransmițătorilor și sănătatea psihologică. Ajută la detoxifierea celulară.
  • Vitamina B12 (cobalamină): Esențială pentru formarea globulelor roșii și ADN-ului, susține dezvoltarea sistemului nervos și descompunerea homocisteinei, reducând riscul de demență și boli cardiovasculare.

Alimente bogate în vitamina B

Din păcate, majoritatea vitaminelor B nu pot fi stocate de corpul tău, deci trebuie consumate regulat în dieta ta. Iată șase alimente bogate în vitamina B pe care ar trebui să le adaugi în dieta ta:

  1. Ouă: Un ou conține o treime din valoarea zilnică recomandată de vitamina B7 și cantități mici din alte vitamine B.
  2. Iaurt: Bogat în vitamina B2 și B12, iar probioticele susțin sănătatea intestinală și mentală.
  3. Leguminoase: Fasolea neagră, năutul, edamame și lintea sunt surse excelente de vitamina B9, și conțin cantități mici din vitaminele B1, B2, B3, B5 și B6.
  4. Somon: Bogat în toate vitaminele B, în special B2, B3, B6 și B12, și o sursă excelentă de acizi grași omega-3.
  5. Semințe de floarea soarelui: O sursă excelentă de vitamina B5, oferind 20% din valoarea zilnică recomandată într-o uncie.
  6. Verzi cu frunze: Spanacul, smogul elvețian, varza și verdeața de păpădie sunt surse semnificative de folat (vitamina B9) și alți nutrienți care ajută la protejarea împotriva demenței și a declinului cognitiv.

Alimente de evitat pentru sănătatea creierului

Știați că unele alimente vă pot dăuna bacteriilor intestinale și pot declanșa inflamația creierului? Inflamația creierului poate duce la depresie, anxietate, iritabilitate, pierderi de memorie și oboseală. Cel mai frecvent simptom al inflamației creierului este ceața creierului, acel sentiment de gândire lentă și neclară. Iată patru alimente pe care ar trebui să le evitați:

  1. Zaharurile adăugate: Excesul de glucoză în creier este legat de tulburări de memorie și mai puțină plasticitate a hipocampului.
  2. Alimentele prăjite: O dietă bogată în prăjeli este legată de scoruri mai scăzute la învățare și memorie și de un risc crescut de depresie.
  3. Alcoolul: Consumul excesiv de alcool este toxic pentru celulele nervoase, ducând la moartea celulelor creierului și micșorarea țesutului cerebral. Citește și 10 Consecinte asupra sanatatii a consumului excesiv de alcool si cum sa te lasi bautura
  4. Carnea procesată: Nitrații din carnea procesată pot contribui la manie și neurodegenerare, crescând riscul de tulburări psihice.

Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să mănânci într-un mod care să-ți ofere cele mai bune șanse de a preveni demența și de a te menține concentrat și atent în fiecare zi.

Fie că alegi să îți ajustezi dieta sau să introduci mai multe vitamine B, pașii mici pot avea un impact mare asupra sănătății creierului tău. De ce să nu începi chiar de azi? 🧠💡

Resurse articol:

https://www.webmd.com/brain/brain-foods#vitamin-b

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b-brain-function

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/vitamin-b/art-20045677

Visited 131 times, 1 visit(s) today

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.