Mierea de Manuka – 10 Beneficii pentru sanatate

  • 200
  • 1
  •  
  •  

Mierea este cunoscuta datorita gustului sau dulce si pentru numeroasele  beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, exista un tip de miere care iese in evidenta de restul si anume mierea de Manuka.

Mierea de Manuka este un tip unic de miere, iar aceasta este mult mai puternica decat mierea „obisnuita”. De fapt, un studiu stiintific a constatat  ca mierea de Manuka poate ucide o gama larga de agenti patogeni, inclusiv cei cu niveluri ridicate de rezistenta la antibiotice innascuta sau dobandita. Aceasta inseamna ca mierea de Manuka ar putea sa distruga mai multe bacterii decat antibioticele disponibile.

In acest articol, voi analiza numeroasele beneficii si utilizari ale mierii Manuka pentru sanatate si va voi explica de ce mierea Manuka este atat de speciala.

Ce este mierea Manuka si cum este produsa

Mierea de Manuka este produsa in Noua Zeelanda, unde tufa de Manuka creste in natura. Tufa Manuka face parte din specia de arbusti Leptospermum . Mierea se produce atunci cand albinele polenizeaza florile de pe tufa Manuka.

Motivul pentru care mierea de Manuka este unica se datoreaza faptului ca tufa contine compusi antibacterieni puternici, care se gasesc mai ales in plantele Leptospermum.

Componentele mierii Manuka

Exista doua componente principale ale mierii Manuka care ii confera numeroase beneficii pentru sanatate:

  • Peroxidul de hidrogen, un antibiotic natural care se gaseste in toata mierea.
  • Metilglioxal (MG). Un puternic compus antibiotic care se gaseste in cantitati mari in mierea de Manuka.

Compusul Metilglioxal (MG) diferentiaza mierea de Manuka de alte tipuri de miere. Alte tipuri de miere contin MG, dar in cantitati mult mai mici. Peroxidul de hidrogen din miere nu este foarte stabil si se descompune usor atunci cand este expus la lumina si caldura. MG, pe de alta parte, este mult mai stabil si nu isi pierde proprietatile antibacteriene.

Pentru a cunoaste procentul de MG din mierea de Manuka si, prin urmare, pentru a cunoaste concentratia proprietatilor de vindecare, doua laboratoare din Noua Zeelanda efectueaza teste independente. Ei stabilesc ceea ce este cunoscut sub numele de Factorul unic Manuka (UMF).

Ce este Factorul unic Manuka (UMF)?

UMF semnifica puterea antibacteriana a mierii de Manuka si este direct legata de cantitatea de MG din miere, nu de peroxidul de hidrogen.

Pentru a obtine beneficiile pentru sanatate ale mierii Manuka, ar trebui sa cautati un rating UMF de cel putin 10+. Cu toate acestea, pentru cele mai bune beneficii medicinale, ar trebui sa cumparati miere de Manuka cu un UMF de cel putin 16+.

In acest moment, este de remarcat faptul ca o parte din miere se vinde ca miere de Manuka, dar contine doar o cantitate mica de MG. Asadar, asigurati-va ca atunci cand cumparati miere de Manuka ca are marca UMF pe ea cu factorul UMF. De asemenea, pentru a fi clasificata ca miere de Manuka, aceasta trebuie sa provina din Noua Zeelanda.

Ce este MGO?

Uneori este posibil sa vedeti termenul MGO folosit in locul UMF. Evaluarea MGO indica, de asemenea, cantitatea de metilglioxal din miere. Prin urmare, cu cat este mai mare ratingul MGO, cu atat mai multe proprietati antibacteriene sunt in miere. O evaluare MGO de 100+ este echivalenta cu UMF 5+ si MGO 550+ este aceeasi cu UMF 15+.

Utilizari ale mierii Manuka si beneficii pentru sanatate

Sa ne uitam la numeroasele utilizari si beneficii pentru sanatate ale mierii de Manuka si cum poate fi utilizata ca tratament natural pentru multe afectiuni.

1. Mierea de Manuka are puternice proprietati antibacteriene

Mierea a fost utilizata inca din cele mai vechi timpuri ca tratament topic pentru rani si alte infectii ale pielii.

Cercetarile stiintifice privind proprietatile curative ale mierii de Manuka au stabilit ca este cu siguranta un agent antibacterian puternic.

De exemplu, s-a demonstrat ca mierea de Manuka are de 100 de ori mai mult MG decat alte mieri conventionale si este eficienta impotriva a 60 de specii de bacterii.

2. Mierea de Manuka pentru infectia cu MRSA

Staphylococcus aureus rezistent la meticilina ( MRSA ) este o bcterie care s-a dezvoltat din utilizarea excesiva a antibioticelor, iar tratamentele antibacteriene conventionale sunt ineficiente.

Cercetarile publicate in Journal of Applied Bacteriology au aratat ca mierea de Manuka a fost capabila sa inhibe cresterea bacteriilor care cauzeaza infectia cu MRSA. De fapt, atunci cand a fost utilizata o concentratie mai mare de miere de Manuka, a fost capabila sa trateze in mod eficient principalele tipuri de bacterii care infecteaza ranile.

Bacteria MRSA evidentiaza o problema cu care se confrunta comunitatea medicala; bacteriile devin din ce in ce mai rezistente la antibiotice. Profesorul Cooper de la Universitatea din Tara Galilor a efectuat cercetari despre modul in care mierea de Manuka interactioneaza cu bacteriile. Ea a descoperit ca mierea de Manuka poate ajuta efectiv antibioticele sa fie mai eficiente si chiar sa inverseze rezistenta la antibiotic..

3. Miere de Manuka pentru streptococ

Streptococ in gat este o infectie care se manifesta cu durere la nivelul gatului si inflamatie. Cauza streptococului sunt bacteriile cunoscute sub numele de Streptococcus pyogenes, cunoscute si sub numele de streptococ de grup A.

Nu doar dovezi anecdotice indica faptul ca mierea de Manuka poate ajuta la calmarea durerii in gat, cercetarile au aratat, de asemenea, ca poate vindeca durerea in gat, deoarece poate inhiba bacteriile care provoaca un streptococ. Lectura suplimentara Durere de gat – Cauze, tratament conventional si remedii

4. Plagi, arsuri si ulcere ale pielii

Datorita puternicelor proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si antioxidante ale mierii Manuka, este excelent ca tratament topic pentru pielea deteriorata si este unul dintre tratamentele recomandate pentru arsurile minore.

Mierea speciala de Manuka poate ajuta chiar si persoanele care sufera de rani si sunt diabetici. Aceste rani sunt de obicei mult mai greu de vindecat din cauza modului in care diabetul afecteaza corpul. In 2014, a fost efectuat un studiu despre cum poate ajuta mierea in vindecarea ranilor la persoanele cu diabet. S-a constatat ca, in multe cazuri, mierea de Manuka a redus timpul de vindecare si a ucis infectia in ulcerele piciorului diabetic.

5. Mierea de Manuka pentru ulcerele la stomac

Una dintre cauzele ulcerelor gastrice este un anumit tip de bacterii cunoscute sub numele de H. Pylori. Aceste bacterii sunt, de asemenea, responsabile pentru alte tipuri de probleme gastrice. Cercetarile au aratat ca mierea de Manuka contine compusi care sunt eficienti impotriva H. Pylori.

6. Probleme gastrice

Un dezechilibru al bacteriilor din stomac si intestine si, de asemenea, cu un nivel scazut de acid gastric poate provoca diverse probleme gastrice, cum ar fi diaree, dureri abdominale si pierderea poftei de mancare. In unele cazuri, aceasta este cauzata de o afectiune numita supraaglomerare bacteriana a intestinului subtire (SIBO), care reprezinta o crestere a numarului de bacterii si / sau modificari ale tipurilor de bacterii prezente in intestinul subtire.

Un factor comun in aceste probleme gastrice este Clostridium difficile ( C. diff ), bacteriile. Cu toate acestea, un studiu interesant publicat in 2013 a aratat ca mierea de Manuka este eficienta in tratarea infectiilor cauzate de bacteriile C. diff.

7. Sindromul intestinului iritabil (IBS) si boala inflamatorie a intestinului (IBD)

Medicii nu sunt complet siguri de ce oamenii sufera de IBS si IBD, cu toate acestea, unii indica faptul ca ar putea fi legata de un dezechilibru al bacteriilor din intestin.

In studiile clinice asupra efectului mierii Manuka si IBD, oamenii de stiinta au descoperit ca mierea Manuka a redus inflamatia in colon.

Desi nu s-au efectuat studii clinice asupra mierii Manuka si IBS, multi oameni spun ca a contribuit la reducerea simptomelor IBS. 

8. Gingivita si placa dentara

De asemenea, proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka s-au dovedit a imbunatati sanatatea dentara.

Pentru un test, a fost dezvoltata o miere speciala de Manuka masticabila, iar participantii au mestecat acest lucru de 3 ori pe zi timp de 10 minute. Dupa 21 de zile s-a constatat o reducere a placii dentare si cazurile de sangerare a gingiilor au fost reduse la jumatate 11 .

9. Cancer

Studiile clinice au aratat, de asemenea, ca mierea de Manuka are un efect pozitiv in tratamentul diferitelor tumori de cancer. Mierea a fost eficienta in inhibarea cresterii celulelor canceroase si, de asemenea, s-a dovedit a creste eficacitatea tratamentelor conventionale impotriva cancerului.

10. Mierea de Manuka pentru zona zoster

Deoarece aceasta miere este un tratament topic eficient antibacterian, antifungic si antiinflamator pentru problemele pielii, este excelenta si pentru tratarea zonei zoster.

Un studiu a aratat ca atat mierea de Manuka cat si cea de trifoi au reusit sa trateze virusul care provoaca zona zoster. 

Este clar ca mierea de Manuka are multe beneficii pentru sanatate atunci cand vine vorba de tratarea afectiunilor cauzate de inflamatii si infectii bacteriene.

Mierea Manuka – Precautii

Exista cateva precautii cu mierea de Manuka pentru tratarea diferitelor afectiuni si conditii de sanatate. Orice tip de miere nu este potrivit pentru bebelusii cu varsta sub 12 luni, deoarece este o sursa cunoscuta a sporilor bacterieni care cauzeaza botulism. De asemenea, daca aveti o reactie alergica la polen sau alte alergii legate de albine, atunci mierea poate provoca reactii alergice. 

Resurse

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065476/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18210383

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1447054/

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110412201713.htm

http://mic.microbiologyresearch.org/content/journal/micro/10.1099/mic.0.053959-0

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/169130/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1297341/pdf/jrsocmed00006-0059a.pdf

http://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-0500-6-188

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18688794http://europepmc.org/abstract/med/15125017

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3567021/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1590566

(Visited 382 times, 1 visits today)
  • 200
  • 1
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *