6 beneficii uimitoare ale uleiului de floarea soarelui

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l cu un share!

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de floarea soarelui pot include capacitatea sa de a imbunatati sanatatea inimii, de a stimula energia, de a intari sistemul imunitar, de a imbunatati sanatatea pielii, de a scadea colesterolul, de a proteja impotriva astmului si de a reduce inflamatia.

Ce este uleiul de floarea soarelui?

Uleiul de floarea soarelui este un ulei nevolatil care este extras din floarea soarelui. Desi majoritatea oamenilor sunt deja familiarizati cu floarea soarelui ca planta, ei nu se gandesc imediat la floarea soarelui ca la o sursa de ulei vegetal sanatos . Acest ulei poate inlocui unele dintre uleiurile de gatit mai putin sanatoase de pe piata. Se poate de asemenea fi utilizat in anumite aplicatii cosmetice. Principalii producatori de ulei includ Rusia, Ucraina si Argentina, dar este folosit in intreaga lume la prepararea diferitelor bucatarii. [1] [2]

Uleiul de floarea soarelui rafinat are un punct de fum ridicat de 440-450 de  grade F, motiv pentru care este potrivit pentru prajire si prajire in tigaie. Poate fi folosit si pentru prajire, gratar si coacere. 

Are multe utilizari, inclusiv urmatoarele:

  • Gatit si prajit
  • Cosmetice precum balsamurile de buze si cremele pentru piele
  • Medicament pentru inima, deoarece are colesterolul scazut

Ulei de floarea soarelui – informatii nutritionale

Conform  USDA National Nutrient Database[4] , uleiul de floarea soarelui contine predominant grasimi mononesaturate si polinesaturate.

Unul dintre motivele principale pentru popularitatea sa in crestere este continutul impresionant de acizi grasi, care poate include acid palmitic, acid stearic, acid oleic, lecitina, carotenoide, seleniu si acid linoleic. Combinatia de acizi grasi din organism este extrem de importanta pentru mentinerea diferitelor elemente ale sanatatii umane si poate ajuta la mentinerea acestui echilibru. [5]

In plus, unii dintre acesti acizi grasi, vitamina E (tocoferoli) si alti compusi organici pot actiona ca antioxidanti in ulei, ceea ce inseamna ca pot afecta pozitiv o gama larga de conditii. De asemenea, are mai multe grasimi polinesaturate decat orice alt ulei vegetal utilizat in mod obisnuit. Odata cu nebunia recenta de a manca sanatos si de a cauta optiuni alternative, uleiul de floarea soarelui devine destul de dorit pe piata internationala.

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui are o gama fascinanta de beneficii pentru sanatate. Sa le exploram in detaliu.

Poate reduce nivelul de colesterol

Multe studii, inclusiv unul publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, [6] subliniaza beneficiile uleiului asupra nivelului de colesterol. Semintele de floarea soarelui au un compus numit fitosteroli, care este similar ca structura cu colesterolul. In consecinta, poate ajuta la contracararea absorbtiei colesterolului in sange. Deoarece adesea castiga, in cele din urma are ca rezultat cantitati generale mai mici de colesterol in sange. Un studiu din 2017, care a comparat grasimile dietetice din uleiul de floarea soarelui cu grasimile saturate, a constatat ca consumul acestora duce la scaderea colesterolului seric, a concentratiilor de trigliceride si a LDL-C. De asemenea, creste nivelul de HDL-C. [7]

Poate oferi alinare la persoanele care au piciorul de atletul

Uleiul de floarea soarelui este, de asemenea, un remediu eficient pentru ameliorarea piciorului de atlet ( tinea pedis ). Piciorul unui atlet este o infectie fungica care incepe intre degetele de la picioare. Aplicarea locala a uleiului ajuta la vindecarea lui mai rapida.

Poate imbunatati aspectul pielii

Uleiul de floarea soarelui, bogat in vitamina E, este considerat de multi ca fiind important in imbunatatirea sanatatii pielii si regenerarea celulelor. Aceasta inseamna ca pielea ta poate fi mai bine protejata impotriva daunelor cauzate de soare, precum si a degradarii naturale care vine odata cu varsta daca consumi acest ulei. Acestea sunt schimbari care apar atunci cand radicalii liberi sunt prezenti in organism. Antioxidantii, precum vitamina E, neutralizeaza radicalii liberi, impiedicandu-i sa distruga sau sa deterioreze celulele sanatoase. Puteti observa o reducere crescuta a cicatricilor, o vindecare mai rapida a ranilor si o stralucire naturala mai sanatoasa a pielii. Acesta este un motiv major pentru care este utilizat in mod obisnuit in aplicatii cosmetice. [8]

Unii oameni il folosesc pentru masajul prematurilor cu greutate mica la nastere sau alte complicatii. In anumite medicamente traditionale, se crede ca acest proces reduce in mod eficient sansele de a dezvolta infectii ale pielii. Deoarece organele lor (inclusiv pielea) sunt intr-un stadiu subdezvoltat, se crede ca uleiul actioneaza ca o bariera de protectie. Cu toate acestea, cercetarile stiintifice in acest domeniu au fost neconcludente. Un studiu arata ca nu dauneaza barierei pielii, in timp ce o alta cercetare a constatat ca nu are aproape niciun impact in afara de imbunatatirea hidratarii. [9] [10]

Poate creste nivelul de energie

Continutul de acizi grasi din uleiul de floarea soarelui este legat de nivelul de energie din organism. Grasimile saturate va pot face sa va simtiti lenes, in timp ce grasimile nesaturate, pe care uleiul are multe, va pot mentine sa va simtiti plini de energie si saturati pentru mult mai mult timp. [11]

Poate reduce inflamatia

Astmul afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, iar aceasta afectiune respiratorie poate varia de la usoara la care pune viata in pericol. Uleiul de floarea soarelui a fost corelat pozitiv cu o cantitate mai mica si o severitate a crizelor de astm datorita calitatilor sale antiinflamatorii, care sunt derivate din continutul sau de vitamine, precum si acizii grasi benefici pe care ii contine. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a examinat acest lucru si a aratat un impact promitator intre aceste proprietati antiinflamatorii si reducerea afectiunilor respiratorii. [12]

Poate proteja corpul

Acizii grasi pot avea un efect semnificativ asupra sistemului imunitar general si pot creste capacitatea organismului de a rezista atacurilor prin infectie. Uleiul de floarea soarelui este o sursa bogata de acizi grasi polinesaturati, care pot proteja pielea prin intarirea barierelor membranare, facand astfel mai dificila patrunderea bacteriilor si virusilor in organism.

O dieta grasa, mancarea procesata si lipsa exercitiilor fizice pot duce la obezitate. Tendinta generala se indreapta rapid catre alimente si mese cu ingrediente nesanatoase care pot avea un impact de durata asupra sanatatii tale. Multe dintre aceste alimente nu ofera proteine, vitamine sau nutrienti esentiali. Uleiul de floarea soarelui poate fi o alternativa binevenita in astfel de cazuri. 

Cuvant de atentie:  desi acizii grasi din uleiul de floarea soarelui sunt importanti si esentiali in dieta noastra, au un continut mai mare de omega-6 decat majoritatea altor uleiuri vegetale. Aportul in exces de ulei poate duce la un dezechilibru al acizilor grasi din organism, ceea ce este periculos. Un studiu din 2018 arata si efectele sale adverse asupra ficatului. [13] [14]

Atata timp cat monitorizezi modul in care organismul tau raspunde si cum te simti, poate fi un plus benefic pentru dieta ta.

Depozitare si utilizare

La fel ca multe uleiuri, uleiul de floarea soarelui poate deveni ranced daca este lasat prea mult timp in camara. Este sensibil la aer, lumina si caldura. Expunerea ridicata poate accelera oxidarea, ceea ce are ca rezultat pierderea nutrientilor si rancezirea. Pentru a contracara acest efect, trebuie pastrat intr-un loc racoros si uscat. Poate fi folosit in locul oricarui ulei alimentar, in special la prajire, deoarece are un punct de fumare ridicat si ramane stabil la caldura mare. Aroma neutra a uleiului il face potrivit si pentru coacere. Utilizarile uleiului de floarea soarelui includ:

  • Prajirea alimentelor, cum ar fi pestele sau snitelele.
  • Dressing pentru salata.
  • Ulei de gatit
  • Ca componenta preferata de grasime si umiditate in coacerea alimentelor, cum ar fi prajitura de morcovi si prajiturile.
  • O alternativa vegana la unt la copt sau la gatit.
(Visited 236 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Adresa ta de email nu va fi publicată.