Acasă Nutritie Resveratrol: beneficii pentru sanatate, alimente si cum se consuma

Resveratrol: beneficii pentru sanatate, alimente si cum se consuma

127
0

Resveratrolul este un fitonutrient gasit in unele plante si fructe care contine efecte antioxidante si antiinflamatorii. Se gaseste in sucul natural de struguri, vin rosu si cacao, dar poate fi consumat si prin suplimente.

Resveratrolul are mai multe beneficii pentru sanatate datorita puterii sale antioxidante. Protejeaza organismul de stresul oxidativ, combate inflamatia si ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer. De asemenea, imbunatateste aspectul pielii, reduce nivelul de colesterol din sânge si promoveaza starea de bine.

Prin urmare, alimentele care contin resveratrol pot fi incluse in dieta ta zilnica. Cu toate acestea, inainte de a incepe suplimentele cu resveratrol, ar trebui sa va consultati mai intâi medicul pentru a determina doza zilnica ideala. 

Beneficii ale resveratrolului pentru sanatate

Resveratrolul contine proprietati antioxidante, anticancerigene, antivirale, protectoare, antiinflamatorii, neuroprotectoare, fitoestrogenice si anti-imbatrânire. Din acest motiv, resveratrolul poate oferi mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

  • Imbunatateste aspectul pielii si previne imbatrânirea prematura.
  • Purificarea si detoxifierea organismului pentru a promova pierderea in greutate.
  • Protejarea organismului de bolile cardiovasculare prin relaxarea vaselor de sânge pentru a imbunatati fluxul sanguin
  • Reducerea colesterolului LDL, cunoscut sub numele de colesterol rau;
  • Promovarea vindecarii ranilor
  • Prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Huntington si Parkinson.
  • Ajuta la combaterea inflamatiei in organism.
  • Ajuta la prevenirea cancerului, cum ar fi cancerul de colon si de prostata, deoarece este capabil sa suprime proliferarea diferitelor celule tumorale.

Este important sa retineti ca doar consumul de alimente care sunt surse de resveratrol nu este suficient pentru a garanta beneficiile acestuia. Vi se recomanda sa mentineti o dieta sanatoasa, echilibrata si sa faceti exercitii fizice regulate.

Alimente bogate in resveratrol

Resveratrolul poate fi gasit in mod natural in mai multe alimente, principalele fiind:

  • Vin rosu
  • Struguri violet
  • Suc natural de struguri
  • Cacao
  • Ciocolata amara
  • Fistic
  • Arahide
  • Merisor
  • Coacaze

Aceste alimente pot fi incluse in dieta dumneavoastra zilnica, asa cum este recomandat de dieteticianul dumneavoastra inregistrat.

Cum sa consumi

Alimentele bogate in resveratrol pot fi consumate in forma lor naturala sau folosite pentru a pregati retete, precum jeleuri, paste si/sau deserturi. Pentru vinul rosu, ar trebui sa limitati consumul la un pahar pe zi, asa cum va recomanda medicul dumneavoastra. .

Suplimentele de resveratrol trebuie luate conform prescriptiei de catre un medic sau un dietetician inregistrat. In general, doza recomandata de resveratrol pentru persoanele sanatoase variaza intre 30 si 120 mg/zi, si nu trebuie sa depaseasca 5 g/zi.

Efecte secundare si contraindicatii

Excesul de resveratrol poate provoca tulburari gastro-intestinale, cum ar fi diaree, greata sau varsaturi.

Suplimentele de resveratrol nu trebuie folosite de copii, femeile insarcinate sau care alapteaza.

In plus, persoanele care folosesc medicamente precum anticoagulante, statine, antihistaminice, imunosupresoare si antiinflamatoare, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, diclofenacul si naproxenul, ar trebui sa evite utilizarea suplimentelor cu resveratrol. Aceste suplimente pot potenta sau reduce efectul acestor medicamente.

Top of Form

Referinte

  • BURNS, Jennifer; YOKOTA, Takao; ASHIHARA, Hiroshi et al. Alimente din plante si surse din plante de resveratrol . Revista de chimie agricola si alimentara. Vol. 50. 11 ed; 3337-3340, 2002
  • COLICA, Carmela; MILANOVIC, Maja; MILIC, Natasa et al. O revizuire sistematica a proprietatilor antioxidante naturale ale resveratrolului . Comunicarea produselor naturale Vol. 13 (9) 2018. Vol 13. 9 ed; 1195-1203, 2018
  • LYONS, Mary M.; YU, Chongwoo; TOMA, RB si colab. Resveratrol in afine si afine crude si coapte . Revista de chimie agricola si alimentara. Vol. 50. 20 ed; 5867-5870, 2003
  • SALEHI Bahare et al. Resveratrol: o sabie cu doua taisuri in beneficii pentru sanatate . Biomedicine. 6. 3; 1-20, 2018
  • DOLINSKY Manuela. Nutritie Functionala . 1º. Brazilia: Roca, 2009. 56-57.
  • EXAMINA. Resveratrolul . Disponibil pe: <https://examine.com/supplements/ginkgo-biloba/>. Acces in 25 octombrie 2019
Visited 55 times, 1 visit(s) today

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.