Acasă Nutritie 5 alternative sanatoase de zahar pentru cafeaua ta

5 alternative sanatoase de zahar pentru cafeaua ta

733
0

Cafeaua este consumata in mod regulat in toata lumea, uneori chiar de mai multe ori pe zi.

In timp ce unii oameni aleg sa bea o cafea neagra simpla, fara lapte sau zahar, unii aleg bauturi de cafea elaborate, inclusiv latte, cappuccino, cafea cu gheata sau cafea aromata (cum ar fi cu menta sau condimente).

Una dintre cele mai mari preocupari asociate cu consumul mai multor cesti de cafea in fiecare zi este aportul crescut de zahar asociat cu acesta.

Un numar tot mai mare de studii au descoperit o asociere intre consumul de zahar si o crestere a riscului de boli precum boli de inima, diabet, obezitate, ficat gras si niveluri crescute de colesterol. (1)

Din acest motiv, multi s-au orientat fie spre consumul de bauturi fara zahar, fie sa incerce alternative fara zahar.

Alternative la zahar din cafea

Desi exista multe alternative de zahar disponibile, nu toate sunt potrivite pentru a fi adaugate la cafea. Postgustul este o mare ingrijorare cand vine vorba de indulcitori, deoarece acestia pot interfera cu palatabilitatea bauturii tale.

Pe baza preferintelor utilizatorilor, aceste alternative de zahar pot fi utilizate.

1. Stevia lichida

Stevia este indulcitorul cu zero calorii din natura, obtinut din frunzele plantei de stevie. Desi este originar din America de Sud, acum este comercializat pe scara larga si creste in tari precum Vietnam, India, Argentina, Brazilia si Columbia. Este disponibil atât sub forma de pulbere, cât si ca lichid. (2)

Planta de Stevia a fost inregistrata pentru prima data in 1899 ca  Eupatorium rebaudianum  de catre Moises Santiago de Bertoni in Paraguay. Abia in 1905 a inceput sa fie recunoscuta drept  Stevia rebaudiana , un membru al familiei Asteraceae.

Dulceata sa poate fi atribuita prezentei glicozidelor de steviol in frunze, care pot fi de pâna la 250-300 de ori mai dulci decât zaharul. (2)

Desi stevia are un gust amar la concentratii mari, datorita dulciului sau extrem, cantitatile mici pot fi folosite pentru a imita dulceata zaharului. Aceste concentratii scazute par sa aiba mult mai multa acceptare conform studiilor. (3)

Un avantaj suplimentar al steviei lichide este ca nu creste nivelul de zahar din sânge dupa consum, ceea ce o face un inlocuitor potrivit de zahar pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. (4)

2. Sirop de agave

Agave, ca si stevia, se obtine si dintr-o planta. Seva din speciile de plante agave, in special Agave salmiana si agavele albastre, contine cantitati mari de fructani, care contribuie la dulceata sa. (5)

Planta de agave creste in regiuni aride si semi-aride din America Centrala si de Nord, precum si in Mexic. S-a adaptat la stocarea apei ori de câte ori este disponibila pentru a compensa perioadele de disponibilitate scazuta.

Siropul de agave are o acceptabilitate ridicata si este in general mai dulce decât zaharul. Are un indice glicemic scazut si, deoarece este obtinut dintr-o planta, contine vitamine, minerale si polifenoli benefice pentru sanatate. (5)

3. Sirop de artar

Siropul de artar este poate cea mai veche alternativa de zahar binecunoscuta. Se obtine din prelucrarea sevei obtinute din artarul de zahar. Canada ramâne principalul furnizor al lumii, reprezentând 92% din productia globala de sirop de artar. (6)

Dintre numerosii indulcitori naturali distribuiti pe piata, siropul de artar este recunoscut ca o alternativa superioara zaharului rafinat datorita continutului sau de minerale si a concentratiei mari de compusi fenolici care confera beneficii precum agenti antimutagenici, antioxidanti si anticancerigen.

Siropul de artar contine zaharoza, care este prezenta si in zahar si este doar putin mai dulce. Dar contine si minerale precum zinc, potasiu, calciu, zinc si mangan, oferindu-i o calitate unica.

Siropul de artar incetineste, de asemenea, eliberarea zaharului in sânge si este bun pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. (6) In plus, siropul de artar este bine acceptat de consumatori.

4. Zahar de cocos

Zaharul de cocos este obtinut prin gatirea sevei colectate din florile palmierului de cocos. Contine polifenoli si nutrienti importanti, cum ar fi calciu, fosfor, fier si unele cantitati de vitamine B.

Zaharul de cocos are, de asemenea, un indice glicemic scazut, ceea ce il face potrivit pentru diabetici. (7) Are un gust usor de nuca, care completeaza bine gustul cafelei tale.

5. Miere

Mierea este elixirul de aur al naturii si a fost folosita de civilizatii de secole datorita beneficiilor sale medicinale. Contine fructoza si glucoza, care ii reduc indicele glicemic si o fac o alternativa potrivita pentru zahar. (8)

Plina cu antioxidanti, polifenoli, flavonoide si nutrienti precum seleniul, cuprul si zincul, mierea poate stimula imunitatea si poate imbunatati sanatatea generala. (8)

Este important de retinut ca mierea are propria sa aroma si poate influenta gustul cafelei in sine. Cu toate acestea, poate fi folosit pentru a face arome de cafea, cum ar fi cafeaua cu miere si lavanda.

Motive pentru a oferi alternative la zahar

Unele beneficii pentru sanatate pe care le puteti experimenta alegând alternativele de zahar mentionate in acest articol includ urmatoarele:

  • Dupa cum am mentionat, majoritatea inlocuitorilor de zahar incetinesc eliberarea zaharului in sânge si intârzie cresterea insulinei. Aceste actiuni le fac alternative preferate zaharului pentru diabetici. (9)
  • Inlocuitorii de zahar pot reduce caloriile bauturii tale, deoarece majoritatea sunt mai dulci decât zaharul, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de o cantitate mai mica pentru a indulci bautura. Acest lucru poate ajuta la pierderea in greutate. (9)
  • Siropul de artar a fost, de asemenea, identificat pentru a oferi o anumita protectie impotriva cancerului. (10)

Sunt acesti inlocuitori de zahar siguri pentru copii?

Cu exceptia cazului in care sunt alergici la acestea, copiilor li se pot da acesti inlocuitori de zahar, deoarece sunt pe baza de plante si sunt naturali.

Recomandari practice

  • Zaharul este o cauza principala a cresterii in greutate si a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2.
  • Consumul excesiv de bauturi poate creste aportul total de zahar pe zi. Din acest motiv, inlocuitorii de zahar pot fi benefici.
  • Stevia, agavele, siropul de artar, zaharul de cocos si mierea sunt inlocuitori eficienti cu putin retrogust. Nu numai ca sunt mai dulci decât zaharul, dar reduc si vârfurile de zahar din sânge si pot fi consumate in siguranta de persoanele cu diabet.

Citeste si De ce cafeaua si cofeina sunt atat de sanatoase? Ce spun oamenii de stiinta pe baza cercetarilor stiintifice

Visited 263 times, 1 visit(s) today

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.