Diabetul se caracterizeaza in primul rand prin incapacitatea organismului de a modera nivelul zaharului din sange dupa mese. Diabetul de tip 2, unul dintre tipurile de diabet, apare atunci cand celulele isi pierd sensibilitatea la insulina sau este eliberata insuficienta insulina din pancreas.
Una dintre metodele principale de gestionare a acestui tip de diabet este consumul de alimente care au o eliberare lenta de glucoza in sange, oferind suficient timp pentru ca insulina sa actioneze asupra glucozei din sange. (1)
Alimentele bogate in compusi sau nutrienti care sunt benefice pentru sanatate au aparut recent in industria alimentara. (2)
Anumite alimente joaca un rol favorabil in gestionarea diabetului, de la modularea eliberarii lente a glucozei pana la controlul nivelului de colesterol din sange, gestionarea greutatii si prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi prin actiune antioxidanta. (3)
Alimente bune pentru diabetici
Dieta joaca un rol major nu numai in aparitia diabetului, ci si in gestionarea nivelului optim al zaharului din sange si al colesterolului din sange.
Iata cateva dintre alimentele care contin nutrienti benefici pentru prevenirea si gestionarea diabetului.
1. Oua
Ouale sunt plinei de si nutrienti, iar consumul de oua este asociat cu un risc mai scazut de aparitie a multor boli, inclusiv diabetul. (4)
Un ou contine aproximativ 6 g de proteine, iar galbenusul, in special, este o sursa bogata de multe vitamine, inclusiv vitaminele A, E, D, K, B1, B2, B5, B6, B9 si B12 si minerale, inclusiv seleniu. , zinc, magneziu, cupru, fier si fosfor. (4)
Studiile au descoperit ca consumul unui ou (aproximativ 45 g) in fiecare zi este asociat cu un risc cu 45% mai mic de diabet de tip 2. (5) Cu toate acestea, un aport mai mare de oua (mai mult de unul pe zi) este descurajat din cauza continutului lor ridicat de colesterol de aproximativ 200 mg/ou. (5)
Includeti cate un ou in fiecare zi ca parte a unui plan de dieta sanatoasa pentru a primi toti nutrientii sai si pentru a ajuta la gestionarea diabetului.
2. Avocado
Avocado a devenit un favorit fierbinte in comunitatea alimentara si pe buna dreptate.
Doar jumatate de avocado da 4,6 g de fibre alimentare, 5 mcg de vitamina A, 6 mg de vitamina C, 1,3 mg de vitamina E, 14 mcg de vitamina K, 60 mg de folat, 0,2 mg de vitamina B6, 345 mg de potasiu , 5,5 mg de sodiu si 19,5 mg de magneziu. (6)
Intr-un studiu, consumul unui avocado in fiecare zi timp de 3 luni a dus la scaderea obezitatii abdominale si la gestionarea sensibilitatii la insulina la persoanele supraponderale sau obezitate. (7)
Avocado este versatil si poate fi folosit pe sandvisuri si in dips, salate, supe si smoothie-uri.
3. Peste
Pestele gras precum somonul, codul si eglefinul sunt surse bogate de acizi grasi omega-3 si previn bolile de inima.
Intr-un studiu, consumul de peste gras a fost asociat cu un risc scazut de diabet de tip 2 la oamenii din Marea Britanie. Suplimentele cu ulei de peste care sunt, de asemenea, pline de acizi grasi omega-3, au avut si ele rezultate similare. (8)
4. Rosii
Rosiile au un continut ridicat de apa si sarace in calorii, ceea ce le face un aliment cu densitate scazuta ideal pentru persoanele cu diabet. De asemenea, sunt abundente in licopen, vitaminele C si E, potasiu, flavonoide si folat, care impreuna pot oferi protectie impotriva diabetului de tip 2. (9)
Se stie ca consumul a 200 g de rosii crude reduce tensiunea arteriala sistolica si diastolica si factorii de risc asociati cu diabetul de tip 2. (9)
Recent, licopenul – un compus bioactiv puternic din rosii – a aparut ca fiind benefic in protejarea organismului impotriva daunelor oxidative care pot duce la dezvoltarea diabetului. De asemenea, poate ajuta la un control mai bun al nivelului de zahar din sange si al cresterii in greutate asociate cu diabetul de tip 2 prin scaderea nivelului de colesterol si trigliceride. (10)
5. Legume cu frunze verzi
Medicii din domeniul sanatatii recomanda consumul unei diete bogate in fructe si legume, care contin fibre, pentru gestionarea ideala a nivelului de zahar din sange si scaderea riscului de diabet. (3)
Intr-un studiu efectuat pe persoane cu diabet zaharat de tip 2, aportul crescut de legume a aratat o imbunatatire a nivelului de zahar din sange in starea de post si dupa mese. Au existat, de asemenea, reduceri ale greutatii corporale totale , ale circumferintei taliei si ale colesterolului total. (11)
Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute, 4-5 portii de legume sunt ideale pentru persoanele cu diabet. (3)
6. Fasole
Fasolea si leguminoasele sunt pline de fibre, sunt surse excelente de proteine vegetale si previn cresterea nivelului zaharului din sange. (12) Consumul a 50–190 g de fasole fiarta timp de 6–8 saptamani poate imbunatati gestionarea diabetului de tip 2. (12)
Includerea fasolei precum fasolea, fasolea pinto, fasolea, fasolea alba, fasolea mung si mazarea cu ochi negri si mazarea alba intr-o dieta bine echilibrata poate ajuta la scaderea riscului de diabet.
7. Citrice
Citricele precum portocalele, lamaile, limele, grepfrutul, mandarinele, pomelo si alti hibrizi contin flavonoide care sunt benefice pentru diabetul de tip 2. (13)
Studiile au descoperit ca flavonoidele din citrice repara daunele la nivelul tesuturilor rezultate din expunerea pe termen lung la nivelurile nereglementate de zahar din sange. De asemenea, reduc markerii inflamatori din organism, regleaza nivelul zaharului din sange si imbunatatesc sensibilitatea celulelor la insulina. (13)
8. Boabele
Fructele consumate in mod obisnuit, cum ar fi merisoarele, afinele, zmeura si capsunile contin mai multi polifenoli bioactivi care au un efect benefic asupra diabetului de tip 2. (14)
Consumul zilnic de 40-250 g de fructe de padure poate echilibra nivelul zaharului din sange, poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate ajuta la gestionarea greutatii persoanelor supraponderale si obezitate. (14)
9. Nuci
Nucile, cum ar fi migdalele, macadamia, nucile, fisticul, nucile de pin, nucile pecan, nucile de caju si alunele sunt asociate cu un risc mai scazut de diabet de tip 2.
Dietele DASH si mediteraneene recomandate de asociatiile diabetice americane si canadiene includ nuci ca interventii dietetice pentru gestionarea diabetului. (15)
Studiile au raportat ca diabeticii care consumau nuci au avut un control mai bun al zaharului din sange atat in post, cat si dupa masa. (15)
10. Seminte de in
Semintele de in sunt bogate in grasimi, inclusiv acid alfa-linolenic, si au proprietati antioxidante, de scadere a colesterolului si de scadere a zaharului din sange. (16)
Studiile pe animale au raportat ca unele componente ale semintelor de in pot scadea nivelul glucozei din sange si pot reduce riscul de diabet de tip 1 si pot intarzia dezvoltarea diabetului de tip 2. (16)
In studiile pe oameni, s-a descoperit ca semintele de in intregi au proprietati semnificative de scadere a zaharului din sange. (17) Semintele de in pot fi adaugate la smoothie-uri si salate si pot fi amestecate cu faina pentru a face wrap-uri sau paine plate.
Cele mai dese intrebari despre alimentele pentru diabet
Ce alimente ar trebui sa evit daca am sau risc de diabet?
Alimentele bogate in grasimi si sarace in fibre, cum ar fi prajiturile, produsele de patiserie si biscuitii pot creste nivelul zaharului din sange mai repede decat le poate directiona insulina in celule. De asemenea, trebuie evitate alimentele prajite cu un continut ridicat de grasimi.
Pot manca fructe daca am diabet?
National Heart, Lung, and Blood Institute recomanda 4-5 portii de fructe in fiecare zi ca parte a dietei diabeticilor. (3)
Fructele contin fibre si cativa compusi bioactivi care sunt benefice pentru sanatatea generala. Cu toate acestea, trebuie avut grija sa nu consumati in exces fructe sau sa mancati prea multe odata, deoarece fructele contin zahar si pot creste nivelul de zahar din sange daca sunt consumate in exces.
Cuvantul final
Diabetul este o preocupare tot mai mare in lumea de astazi. Poate duce la dezvoltarea altor afectiuni, cum ar fi obezitatea si bolile de inima. Modificarile dietei si ale stilului de viata fac adesea parte din planul de tratament menit sa gestioneze diabetul.
Includerea alimentelor bogate in fibre, bogate in nutrienti, cum ar fi cele discutate in acest articol, nu numai ca poate reduce riscul de diabet, ci si poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, impreuna cu alte beneficii pentru sanatatea generala.