Acasă Remedii naturiste Principalele utilizari ale uleiul esential de patchouli

Principalele utilizari ale uleiul esential de patchouli

34
0

Daca sunteti in cautarea unui ulei esential excelent, atunci nu cautati mai departe decat uleiul de patchouli. Uleiurile esentiale de patchouli sunt produse din frunzele alese manual ale plantei perene Pogostemon Cablin , care creste salbatic in Asia de Sud-Est, Java si Sumatra.

Face parte din aceeasi familie ca lavanda, salvie si menta. Dupa recoltare, frunzele plantei de patchouli sunt lasate sa fermenteze inainte de a utiliza un proces de distilare cu abur pentru a produce acest ulei esential distinctiv si foarte aromat.

Spre deosebire de majoritatea altor uleiuri esentiale, uleiul de patchouli se imbunatateste de fapt odata cu varsta si se poate schimba de la o culoare aurie deschisa la o culoare chihlimbar inchis pe masura ce imbatraneste.

Uleiul de paciuli contine o serie de ingrediente active benefice, inclusiv paciulol, α-guaiena si α-bulnesene, iar aceste ingrediente, impreuna cu diverse altele, ofera unele beneficii pentru sanatate.

Utilizari ale uleiului esential de patchouli

Iata cateva exemple de utilizari ale uleiului esential de patchouli:

Insecticid natural

Desi majoritatea speciilor de furnici nu reprezinta o amenintare mare pentru noi, o invazie a furnicilor poate fi enervanta si incomoda. Pe de alta parte, majoritatea insecticidelor contin adesea substante foarte toxice care va pot ameninta sanatatea. Uleiul de patchouli ofera o modalitate naturala de a ajuta la tinerea acestor furnici iritante la distanta. Paciuliul nu este excelent numai pentru furnici, dar contine ingrediente care ucid acarienii.

Incercati sa amestecati 250 ml apa intr-o sticla de pulverizare cu 1/2 lingurita de sapun natural si 12 picaturi de ulei esential – amintiti-va sa agitati sticla frecvent pentru a pastra uleiul amestecat cu apa si repetati la fiecare cateva zile pana cand furnicile sunt complet plecate. O alta optiune este sa puneti cateva picaturi de ulei esential pe o minge de bumbac si sa stergeti pe plinte si alte puncte de intrare.

Pentru a valorifica beneficiile insecticide naturale ale uleiului de patchouli in propria casa, adaugati cateva picaturi de ulei esential in lenjeria dvs. sau puneti cateva picaturi pe incheieturi pentru a insectele. De asemenea, puteti adauga cateva picaturi de ulei esential in apa de spalat pentru a va proteja cearsafurile si alte lenjerii. Acarienii se pot acumula in aspiratorul dvs., asa ca adaugati cateva picaturi in geanta inainte de a aspira covoarele.

Antiseptic

Uleiul de patchouli este folosit de secole pentru beneficiile pe care le ofera pielii. Ca antiseptic, uleiul de patchouli ajuta la combaterea infectiilor din rani si poate ajuta la prevenirea infectiilor ulterioare. Paciuli este, de asemenea, un antioxidant natural care poate lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi pielii.

Pentru a profita de calitatile antiseptice ale uleiului de patchouli, puteti amesteca cateva picaturi de ulei intr-un ulei purtator de inalta calitate, cum ar fi migdalele dulci sau jojoba, apoi aplicati uleiul pe zona afectata. Aveti intotdeauna grija cand utilizati uleiuri esentiale pe piele. Cel mai bine este sa creati un plasture de testare inainte de a utiliza uleiul pentru a testa eventualele reactii. Datorita efectelor antioxidante ale uleiului de patchouli, puteti adauga si cateva picaturi de ulei in crema de fata pentru o crema de lux pentru piele, care poate ajuta la reducerea ridurilor.

Antibacterian

Uleiul de patchouli poate fi folosit ca antibacterian pentru a ucide anumite tulpini de bacterii, inclusiv E. Coli, Staphylococcus aureus si Pseudomonas. Multe forme de acnee includ implicarea bacteriana.

Daca doriti sa utilizati paciuli pentru a va ameliora acneea, amestecati cateva picaturi de ulei de patchouli cu un ulei purtator bun si tamponati amestecul pe zona afectata.

Antifungic

Anumite afectiuni, cum ar fi piciorul de atlet, sunt cauzate de ciuperci. Ingredientele din paciuli nu sunt doar antiseptice si antibacteriene, dar pot ajuta si la uciderea anumitor tipuri de ciuperci, cum ar fi ciuperca responsabila pentru piciorul atletului.

Pentru a aplica ulei esential de patchouli pentru a calma piciorul atletului, amestecati 2 pana la 3 picaturi de ulei esential intr-un ulei purtator bun si aplicati pe zona afectata de pe picior. De asemenea, puteti tampona ulei esential direct pe zona, dar aveti mare grija cand utilizati uleiuri esentiale concentrate direct pe piele.

Antimatreata

Uleiul de patchouli a fost folosit de industria cosmetica de zeci de ani si a fost folosit pentru sanatate si frumusete de secole in tari precum China si Japonia. Uleiul de paciuli este adesea folosit pentru a ajuta la ameliorarea afectiunilor precum matreata si scalpul gras.

Puteti folosi paciuli ca parte a rutinei de ingrijire a parului, adaugand cateva picaturi de ulei esential de paciuli la samponul sau balsamul fara parfum sau ambele. Utilizati samponul sau balsamul asa cum ati face de obicei.

Analgezic si antiinflamator

Durerea si inflamatia merg in mod normal mana in mana atunci cand vine vorba de rani si traume. Ingredientele active din uleiul de patchouli ofera atat efecte analgezice, cat si antiinflamatorii. Uleiul de paciuli va ajuta, de asemenea, la calmarea acelor muschi obositi si dureri si va va lasa pielea neteda si revigorata.

Pentru a profita de aceste beneficii, adaugati cateva picaturi de paciuli intr-un ulei purtator de buna calitate si tamponati amestecul pe rana pentru a oferi o oarecare ameliorare a durerii. Daca suferiti de muschi obositi, durerosi si raniti, puteti adauga, de asemenea, cateva picaturi de ulei de patchouli in baie pentru a calma muschii dureri si pentru a ajuta la relaxarea corpului, sau amestecati-l cu un ulei purtator si masati muschii raniti.

Antiviral

Virusul gripal este responsabil pentru ceea ce numim in mod obisnuit gripa. Anumiti compusi din patchouli ofera proprietati antivirale si, prin urmare, pot fi benefice in alungarea racelii comune. Pentru a promova functia imunitara si pentru a ajuta la prevenirea racelilor si a gripei, adaugati cateva picaturi de ulei de paciuli in baie sau adaugati cateva picaturi in arzatorul de aromoterapie. O alta modalitate excelenta de a ameliora gripa este inhalarea aburului apei clocotite cu cateva picaturi de ulei de patchouli. Puneti un prosop peste cap si inspirati aburul.

Anticancer

Uleiul esential de patchouli contine un ingredient numit PA sau alcool de patchouli. Alcoolul de patchouli promoveaza ciclul natural al celulelor (apoptoza) in celulele canceroase colorectale. O parte a problemei cu cancerul este ca celulele tumorale nu mor atunci cand ar trebui. Procesul de apoptoza este un proces care programeaza moartea celulelor ca parte naturala a ciclului vietii. Studiul in vitro a aratat ca paciuliul poate fi, prin urmare, benefic in promovarea procesului de apoptoza in anumite tipuri de cancer.

Antidepresiv

Stresul si depresia merg adesea mana in mana, iar perioadele prelungite de anxietate si stres pot duce la depresie. Uleiul de patchouli poate ajuta la ameliorarea depresiei. O baie calda relaxanta este un antidot excelent pentru o zi stresanta, iar adaugarea catorva picaturi de ulei de patchouli in baie poate ajuta la ameliorarea depresiei si la ameliorarea stresului. De asemenea, va puteti imbunatati starea de spirit prin difuzarea catorva picaturi de ulei intr-o lampa de aroma sau un difuzor.

Iata cateva specifice utilizari ale uleiului esential de patchouli:

  • Aromaterapie: Pentru a folosi uleiul esențial de patchouli în aromaterapie, puteți adăuga câteva picături într-un difuzor sau puteți masa câteva picături de ulei pe zona pieptului sau a tâmplelor.
  • Parfumerie: Pentru a folosi uleiul esențial de patchouli în parfumerie, puteți adăuga câteva picături la o bază de parfum sau ulei de corp.
  • Produse cosmetice: Pentru a folosi uleiul esențial de patchouli în produse cosmetice, puteți adăuga câteva picături la un ulei de bază, cum ar fi uleiul de jojoba sau uleiul de măsline.
  • Alte utilizări: Pentru a respinge insectele, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de patchouli la apă și pulverizați-o pe piele. Pentru a aromatiza alimentele, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de patchouli la mâncăruri sau băuturi. Pentru a face produse de curățenie, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de patchouli la apă de curățat sau la detergentul de rufe.

Este important de retinut ca uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și ar trebui utilizate cu precauție. Întotdeauna diluați uleiurile esențiale înainte de a le aplica pe piele și evitați contactul cu ochii. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau aveți o afecțiune medicală, consultați-vă medicul înainte de a utiliza uleiuri esențiale.

Citeste si Beneficiile pentru sanatate si utilizarile uleiului de neem

Resurse medicale

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643519

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22293476

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 24250637

http://www.mdpi.com/1420-3049/20/5/8521

http://www.mdpi.com/1420-3049/20/5/8521

http://www.sciencedirect.com/science /article/pii/S1567576913001422

Visited 127 times, 1 visit(s) today

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.