Sirop de muguri de pin – Reteta si beneficii pentru sanatate

  •  
  • 2
  •  
  •  

Siropul de muguri de pin este obtinut prin fierberea cu zahar. Acesta este utilizat atat in ​​scopuri terapeutice cat si pentru gust.

Reteta sirop de muguri de pin

1 Portie ~  30 de linguri in 750 ml de sirop de muguri de pin (1 lingura = ~ 25g)

Ingrediente

  • 1 kg muguri de brad
  • 1 kg zahar
  • suc de la 1-2 lamai
  • 1 litru de apa pentru a acoperi mugurii din oala

Materiale

  • vas de gatit: oala / cratita
  • strecuratoare
  • lingura
  • recipiente din sticla

Pregatirea siropului

  • Mugurii de pin se spala bine sub apa curgatoare. Daca este necesar, curatati-l de orice impuritati.
  • Adaugati mugurii de pin intr-o oala suficient de mare pentru a se potrivi cu apa. Se adauga apa (~ 1 litru), dar in general suficienta pentru a le acoperi.
  • Se fierbe amestecul de muguri de pin cu apa timp de ~ 30 minute la foc mediu. Apa ar trebui sa devina usor laptoasa, tulbure.
  • Dupa fierbere, lasati amestecul la infuzat, acoperit cu un capac, timp de aproximativ 12 ore sau peste noapte. Acest pas poate fi omis, dar daca aveti timp, va recomandam si infuzia, deoarece in acest fel putem fi siguri ca toate vitaminele si mineralele continute in mugurii de pin vor fi extrase.
  • In acest pas, vom strecura lichidul obtinut. Am folosit o presa cu sita si o strecuratoare. Mugurii fierti sunt aruncati, desi probabil pot fi folositi ca ingrasamant pentru solul anumitor plante, …
  • Pentru cantitatea rezultata de lichid, va fi necesar 1 kg de zahar. Practic, pentru 1 litru de lichid, va fi nevoie de 1 kg de zahar. In aceasta reteta am folosit zahar brun.
    Puneti lichidul strecurat impreuna cu zaharul sa fiarba la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute.
    Atentie: pe tot parcursul gatitului, amestecati aproape continuu cu o lingura.
  • Pentru ultimele 5 minute de fierbere, stoarceti sucul de pe o lamaie si adaugati la compozitie.
  • La sfarsit ar trebui sa rezulte un sirop usor subtire, maroniu-roscat, care dupa racire ar trebui sa se ingroase. Acest lucru poate fi verificat prin metoda clasica: puneti o lingura de sirop timp de cateva minute sa se raceasca si ar trebui sa-si schimbe consistenta, devenind mai groasa.
  • Vom lasa siropul obtinut timp de ~ 5 minute sa se raceasca (usor racit), apoi il vom turna in recipiente de sticla (recomandat sterilizat) care se vor inchide / sigila bine.
  • Daca vrem sa pastram siropul mai mult (mai mult de 6 luni), se recomanda dupa sigilarea recipientelor din sticla, racirea lor lenta. Racirea lenta se poate face acoperind recipientele cu un prosop sau o patura groasa timp de aproximativ 12 ore.
  • Se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat.

Administrare sirop de muguri de pin

Siropul de muguri de pin poate fi consumat atat in ​​scopuri terapeutice pentru bolile respiratorii, cat si ca bautura racoritoare cu apa simpla sau minerala, cu un gust si o aroma foarte placute.

Pentru bolile respiratorii, consumati 3-5 linguri de sirop / zi.
Dupa administrare, va recomandam sa nu beti sau sa mancati timp de 30 de minute. La copii lingura va fi inlocuita cu o lingurita!

Efecte benefice

  • mentine sanatatea sistemului respirator
  • previne si poate trata tusea, raguseala, laringita, faringita, bronsita Despre dureri de gat citeste aici Durere de gat – Cauze, tratament conventional si remedii
  • ajuta la descongestionarea cailor respiratorii si tratarea iritatiilor acestuia
  • eficient in tratarea tusei convulsive
  • normalizeaza secretiile bronsice
  • remediu impotriva racelilor
  • Se foloseste pentru tratarea migrenelor

Efecte secundare

In cantitati mari poate deveni diuretic

Contraindicatii sirop muguri de pin

Pentru persoanele cu alergii, femeile insarcinate, femeile care alapteaza si copiii sub 3 ani, este bine sa consultati un medic.

Observatii

Se recomanda colectarea mugurilor de pin, din zonele montane, din locuri cat mai indepartate, nepoluate. Mugurii de brad trebuie sa fie cat mai tineri posibil, sa aiba o culoare verde cruda si sa aiba o lungime cuprinsa intre 1-2 cm.

Este bine ca mugurii de pin sa fie proaspeti. Timpul maxim de la recoltarea mugurilor de pin pana la gatit ar trebui sa fie de maximum 5 zile (depozitati la frigider).

Pentru a obtine o culoare mai interesanta, puteti folosi zahar brun.

Siropul de muguri de pin, obtinut prin fierbere cu zahar, poate fi pastrat aproximativ 2-3 ani.

Odata ce o sticla de sirop este deschisa, aceasta trebuie refrigerata si consumata in termen de 30 de zile.

Uleiurile volatile de pin sunt cele care au efect bronhodilatator (faciliteaza respiratia). Studiile arata ca siropul de muguri de pin ar fi mai eficient decat siropul de muguri de brad.

Siropul de muguri de pin are efecte benefice in bronsita cronica, tuse persistenta, astm, traheita, faringita, gripa, raceli, sinuzita si chiar tuberculoza.

O alta informatie

Mugurii de pin au o multime de efecte benefice si sunt o sursa bogata de vitamine, minerale, antioxidanti, uleiuri esentiale si acizi grasi nesaturati. Contin vitaminele E, B1, B2, B3, B9, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, antioxidanti, minerale, acizi grasi nesaturati (acid alfa-linoleic, acid oleic, acid pinoleic, Omega 9), beta-caroten, luteina, zeaxantina, uleiuri esentiale, substante amare.

Alte beneficii ale mugurilor de pin:

  • Imbunatatirea vederii
  • Au un efect energizant
  • Imbunatatirea sanatatii inimii
  • Prevenirea imbatranirii premature
  • Reducerea riscului de cancer
  • Ajuta la pierderea in greutate
  • Combaterea oboselii
(Visited 179 times, 1 visits today)
  •  
  • 2
  •  
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *