Majoritatea dintre noi am suferit la un moment dat de toxiinfectii alimentare. In general, se refera la o boala alimentara sau o afectiune infectioasa care provine din consumul de alimente sau lichide care au fost contaminate cu anumite bacterii, virusi, paraziti sau substante chimice (toxine).
Procesul de contaminare poate avea loc in orice etapa de productie sau procesare. In plus, daca alimentele sunt depozitate, manipulate sau pregatite necorespunzator, acestea devin din ce in ce mai susceptibile sa fie poluate cu diversi agenti patogeni si toxine infectioase. Desi acesti contaminanti nu pot fi eradicati in totalitate din lantul alimentar, ei pot fi tinuti sub control urmand manipularea, gatirea si depozitarea alimentelor adecvate si igienice.
Nota: Consultati-va medicul pentru diagnosticul si tratamentul adecvat al acestei afectiuni. Utilizati remediile naturiste numai ca adjuvant la tratament.
Care sunt cauzele comune ale intoxicatiilor alimentare?
- Bacteriile precum coli , C. botulinum , Salmonella , Listeria si Campylobacter sunt unii dintre principalii vinovati pentru bolile transmise prin alimente.
- Norovirusul este cel mai frecvent agent patogen viral care duce la otraviri alimentare severe, care in cazuri rare s-a dovedit a fi, de asemenea, fatala. Altii includ sapovirus, rotavirus si astrovirus.
- Toxiinfectiile alimentare cauzate de parazitii prezenti in alimente nu sunt cu totul neobisnuite si pot prezenta efecte secundare grave, in special la femeile insarcinate si la persoanele cu imunitate compromisa. Unii dintre parazitii obisnuiti care isi fac drum spre tractul digestiv prin ceea ce pui in gura sunt ameba, Toxoplasma (deseori gasita in asternutul pisicilor), Giardia , Trichinella si Taenia solium .
Alimentele se pot contamina in oricare dintre urmatoarele moduri:
- Deoarece caldura din procesul de gatire este de obicei suficienta pentru a ucide agentii purtatori de boli care se afla in sau pe alimente, consumul de alimente crude sau alimente insuficient gatite poate deschide calea pentru un episod de otravire alimentara.
- Depozitarea necorespunzatoare a alimentelor, de exemplu, nedepozitarea alimentelor la temperatura prescrisa sau lasarea lor prea mult timp intr-un climat cald inainte de depozitare, le poate deschide pentru contaminare.
- Nereincalzirea alimentelor pregatite anterior este un alt motiv de contaminare.
- Contaminarea incrucisata, care este transferul agentilor contaminanti de la o suprafata la alta, este adesea cauza pentru ca produsele alimentare crude gata de consum, cum ar fi salatele, sa se deterioreze. Deoarece aceste articole nu sufera niciun proces de incalzire, agentii patogeni care le colonizeaza nu sunt distrusi si sunt ingerati impreuna cu alimentele.
- Ne spalarea corecta a mainilor inainte de a manipula, pregati si manca alimentele poate contribui, de asemenea, la intinarea acesteia. In mod similar, ustensilele de gatit spalate necorespunzator sau suprafetele necurate ale bucatariei pot fi, de asemenea, terenuri pentru agentii patogeni purtatori de boli.
Alimentele care sunt cele mai predispuse la contaminare sunt:
- Carne cruda
- Pasari de curte, inclusiv oua crude sau insuficient fierte
- Crustacee, stridii si scoici crude sau insuficient gatite
- Lapte nepasteurizat
- Produse gata de consumat, cum ar fi branzeturi moi, carne de pranz negatita, tartine de carne refrigerate sau pate si gustari preambalate, cum ar fi sandvisurile
- Fructe si legume crude, nespalate
- Varza cruda, cum ar fi varza murata, fasole, trifoi si lucerna
- Carne de vita tocata, care poate contine carne de la o varietate de animale
Care sunt semnele revelatoare ale intoxicatiei alimentare?
Unele dintre simptomele intoxicatiei alimentare sunt:
- Greata
- Varsaturi
- Durere de cap
- Ameteala
- Crampe abdominale
- Oboseala
- Febra
- Dureri musculare
- Diaree [1]
Cum sa te protejezi de otravirea alimentara?
- Germenii pot inflori pe maini si pe ustensilele de gatit, placile de taiat si suprafetele din bucatarie. Prin urmare, este de o importanta primordiala sa dezinfectati fiecare suprafata cu care intra in contact cu mancarea dumneavoastra. Spalati-va bine mainile cu apa calda si sapun inainte si dupa ce manipulati, pregatiti si mancati alimentele. Faceti acelasi lucru pentru vasele dvs., platformele de bucatarie si alte aparate de bucatarie.
- Evitati contaminarea incrucisata intre alimentele crude si cele gata de consum, pastrandu-le complet separate in timp ce mergeti la cumparaturi si in timpul pregatirii si depozitarii alimentelor.
- Gatiti alimentele la temperaturi optime, in special carnea, pestele si ouale. Utilizati un termometru pentru alimente pentru a va asigura ca mancarea este de fapt „gata”, mai degraba decat sa para doar gata.
- Dezghetati alimentele in mod corespunzator, de preferinta in frigider si nu la temperatura camerei. Daca folositi un cuptor cu microunde pentru acelasi lucru, asigurati-va ca gatiti mancarea imediat dupa si nu o lasati intinsa.
- Daca aveti indoieli, aruncati-o: daca aveti temeri cu privire la modul in care mancarea a fost preparata, servita sau depozitata, este mai bine sa renuntati la ea decat sa invitati posibile probleme de sanatate.
- Pastrati alimentele la temperaturi racite setand frigiderul la sub 4°C. In cazul alimentelor perisabile, refrigerati sau congelati-le in 2 ore de la cumparare si mai repede daca temperatura camerei este peste 32°C.
- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le manca pentru a elimina murdaria, pesticidele, toxinele si alti agenti patogeni infectiosi.
- Daca mancarea a depasit deja data de expirare, aruncati-o imediat.
- Evitati sushi-ul sau alte produse care sunt servite crude, deoarece pot contine paraziti responsabili de toxiinfectiile alimentare.
- Evitati laptele nepasteurizat, sucurile si fructele si legumele nespalate care pot provoca toxiinfectii alimentare.
Tratamentul primar pentru intoxicatia alimentara
- Varsaturile si diareea in toxiinfectiile alimentare sunt modalitatile organismului de a elimina cat mai multe toxine si agenti patogeni posibil. Cu toate acestea, poate duce si la deshidratare severa. Prin urmare, este de o importanta primordiala sa mentineti corpul hidratat prin cresterea aportului de lichide pentru a compensa continutul de apa pierdut. Acest lucru va ajuta, la randul sau, la amplificarea sistemului imunitar al organismului.
- Cand suferiti de intoxicatie alimentara, este posibil ca organismul dumneavoastra sa sufere de o deficienta de minerale precum sodiu, potasiu si calciu. Cresteti aportul de alimente care sunt surse bogate din mineralele mentionate pentru a compensa deficitul.
- Bauturile precum solutia de rehidratare orala (SRO), bauturile pentru sport, sucuri proaspete de fructe sau apa de cocos sunt optiuni eficiente pentru a restabili echilibrul fluid/mineral.
- Daca varsaturile sunt severe, astfel incat nu puteti mentine nimic, atunci asteptati 1 ora inainte de a bea ceva. Dupa 1 ora, incepeti sa beti lichid incet, cum ar fi o inghititura de apa la fiecare 5 minute. Acest lucru va oferi corpului dumneavoastra suficient timp pentru a absorbi apa fara a declansa un alt episod de varsaturi.
- Evitati nicotina sau bauturile cu proprietati diuretice precum ceaiul sau cafeaua.
- Puteti lua medicamente fara prescriptie medicala pentru a trata diareea sau varsaturile. Ar trebui sa va consultati medicul inainte de a incepe orice medicamente pentru otravirea alimentara pentru a evita orice complicatii viitoare.
- Evitati sa mancati alimente solide, grele, condimentate si uleioase, care pot pune mai multa presiune asupra stomacului deja suparat. Unele alternative mai sigure si mai sanatoase sunt bananele, cartofii fierti sau piureul, legumele fierte, fulgii de ovaz, orezul, iaurtul etc. Concentreaza-te mai mult pe consumul de lichide decat pe consumul de solide.
- Odihneste-te din plin pentru a oferi corpului tau suficient timp sa lupte si sa-si revina dupa infectie.
Cand sa consultati un medic
In general, toxiinfectiile alimentare se rezolva de la sine, fara nici un tratament specific, dar trebuie sa contactati imediat medicul de familie daca:
- Sunteti grav bolnav si nu puteti retine lichide din cauza varsaturilor sau a diareei.
- Ai peste 60 de ani sau bolnavul este un sugar.
- Sunteti sever deshidratat si aveti urmatoarele simptome: batai rapide si neregulate ale inimii, confuzie, urina putina sau lipsa si ochi bulbucati.
- Esti insarcinata.
- Aveti un sistem imunitar slabit, ca in cazul pacientilor care urmeaza tratament HIV sau cancer.
- Aveti simptome precum sange in urina, tulburari de vedere sau de vorbire sau febra mai mare de 38°C.
Remedii naturiste pentru intoxicatie alimentara
Nota: S-au dovedit a fi eficiente remediile naturiste enumerate mai jos care utilizeaza ingrediente de bucatarie simple si usor disponibile in gestionarea si ameliorarea simptomelor sau disconfortului asociat cu toxiinfectiile alimentare. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de faptul ca toxiinfectia alimentara este o afectiune grava si poate ajunge la o etapa care pune viata in pericol daca nu este tratata in mod adecvat si in timp util. Astfel, folosirea acestor remedii izolat, fara nici un ajutor medical, se poate dovedi a fi daunatoare si chiar fatala. Este bine sa utilizati aceste terapii alternative numai impreuna cu tratamentul medical necesar, asa cum este prescris de medicul dumneavoastra de familie.
Iata primele 10 remedii casnice pentru otravirea alimentara.
1. Ghimbirul este un ajutor digestiv legitim
Ghimbirul este un remediu naturist excelent pentru vindecarea aproape a tuturor tipurilor de probleme digestive, inclusiv a celor cauzate de toxiinfectiile alimentare. [2] [3] Avand in vedere atributele sale antimicrobiene, ghimbirul ajuta la apararea agentilor patogeni de origine alimentara si ajuta la absorbtia nutrientilor esentiali din alimente, promovand astfel o digestie sanatoasa.
- Beti o ceasca de ceai de ghimbir dupa ce ati mancat pranzul sau cina pentru a opri arsurile la stomac, greata si alte simptome asociate cu intoxicatia alimentara. Pentru a face ceai de ghimbir, fierbeti 1 lingurita de ghimbir ras in 1 cana de apa timp de cateva minute. Adaugati putin zahar sau miere si ceaiul este gata.
- O alta optiune este sa adaugati cateva picaturi de suc de ghimbir la 1 lingurita de miere. Inghititi acest amestec de cateva ori pe zi pentru a reduce inflamatia si durerea.
- Puteti manca si felii de ghimbir crud.
Nota: ghimbirul are un impact pozitiv asupra nivelului de insulina. Persoanele cu diabet ar putea avea nevoie sa-si ajusteze doza de insulina in consecinta. Utilizati acest remediu la domiciliu numai daca simptomele pe care le intalniti sunt usoare. Cu toate acestea, in cazul in care simptomele sunt severe, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
2. Uleiul esential de oregano ajuta la eliminarea bacteriilor
Cei doi compusi activi gasiti in uleiul esential de oregano, si anume, carvacrolul si timolul, au proprietati antimicrobiene puternice care ajuta la eradicarea unora dintre principalii vinovati ai intoxicatiilor alimentare – agentii patogeni de origine alimentara. [4] [5] In plus, uleiul de oregano este, de asemenea, in curs de dezvoltare ca un conservant alimentar eficient care previne stricarea alimentelor.
Puteti folosi si alte uleiuri esentiale precum uleiul de cimbru sau uleiul esential de lamaie, care sunt la fel de eficiente.
- Utilizati numai ulei de oregano 100% pur, de calitate alimentara.
- Pregatiti un amestec adaugand 1 picatura de ulei salbatic de oregano la cateva picaturi de ulei de masline. Consumati acest lucru de trei ori pe zi cu o masa timp de doua zile. Asigurati-va ca nu depasiti doza.
Nota: Este recomandat sa va consultati medicul inainte de a lua orice ulei esential ca tratament adjuvant pentru toxiinfectiile alimentare.
3. Imbunatatiti-va functionarea digestiva cu un pic de otet de mere
Desi de natura acida, otetul de mere are un efect alcalin datorita modului in care este metabolizat in organism. Tocmai acest mecanism in joc ajuta la calmarea inflamatiei mucoasei gastrointestinale, care este adesea asociata cu toxiinfectiile alimentare. Mai mult, este eficient impotriva E. coli si a altor bacterii cauzatoare de boli datorita proprietatilor sale antibacteriene.
Un studiu din 2007 publicat in Journal of Food Protection a constatat ca otetul si extractele apoase de ulei de masline virgin au prezentat cea mai puternica activitate bactericida impotriva tuturor tulpinilor de agenti patogeni de origine alimentara. [6]
- Doar amestecati 2 linguri de otet de mere crud, nefiltrat, intr-o cana de apa calda si beti aceasta solutie inainte de a manca.
- Alternativ, puteti bea 2 pana la 3 lingurite de otet de mere nediluat.
Nota: Diluati intotdeauna otetul de mere conform instructiunilor, deoarece otetul concentrat, fiind de natura acida, poate deranja si mai mult stomacul.
De citit Otet de mere – Beneficii pentru sanatate si efecte secundare
4. Semintele de schinduf si iaurtul fac un amestec prietenos pentru stomac
Iaurtul are proprietati antibacteriene si antimicrobiene care ajuta la combaterea bacteriilor de la radacina intoxicatiei alimentare. In plus, semintele de schinduf ajuta la calmarea disconfortului abdominal. [7] [8]
- Cantitatea recomandata de luat este de 1 lingurita de seminte de schinduf impreuna cu 1 lingura de iaurt.
- Trebuie doar sa inghiti semintele si nu trebuie sa le mestecati.
- Efectul combinat al semintelor de schinduf si al iaurtului va va ameliora imediat durerile de stomac si varsaturile.
Nota: Acest remediu naturist poate fi folosit impreuna cu tratamentul medical prescris pentru a ameliora disconfortul cauzat de toxiinfectiile alimentare. Mai mult, schinduful are efect hipoglicemiant; prin urmare, pacientii cu diabet ar trebui sa-l foloseasca cu precautie si ar putea fi necesar sa-si ajusteze doza de insulina in consecinta. Schinduful trebuie utilizat cu moderatie in timpul sarcinii, deoarece consumul excesiv poate provoca contractii precoce sau anomalii fetale.
5. Sucul de lamaie este un tonic detox
Proprietatile antiinflamatorii, antivirale si antibacteriene ale lamailor va pot ajuta la accelerarea recuperarii dupa o criza de intoxicatie alimentara. Acidul din lamai ajuta la uciderea bacteriilor care provoaca intoxicatii alimentare si este, de asemenea, un ajutor digestiv renumit.
Un studiu din 2016 publicat in Food Science and Nutrition a constatat ca concentratele de sucuri de lamaie si lime prezinta activitati inhibitorii si bactericide bune impotriva Staphylococcus aureus , care este una dintre cele mai frecvente bacterii implicate in toxiinfectiile alimentare. [9]
- Doar adaugati un praf de zahar la 1 lingurita de suc de lamaie si beti acest suc de doua pana la trei ori pe zi.
- Puteti, de asemenea, sa beti apa calda cu suc de lamaie pentru a va curata sistemul.
Nota: Pregatiti intotdeauna suc proaspat de lamaie si consumati-l imediat, deoarece pastrarea sucului pentru o perioada lunga de timp prezinta riscul de contaminare suplimentara cu agenti patogeni si, prin urmare, agraveaza problema.
6. Busuiocul poate ajuta la ameliorarea suferintei abdominale
Busuiocul este o planta excelenta pentru a calma disconfortul abdominal cauzat de toxiinfectiile alimentare. De asemenea, are proprietati antimicrobiene care ajuta la combaterea microorganismelor responsabile de problema. [10] [11]
Puteti obtine beneficiile busuiocului in mai multe moduri.
- Se bea suc de busuioc extras din cateva frunze de busuioc cu 1 lingura de miere de mai multe ori pe zi. Puteti adauga, de asemenea, putin suc proaspat de coriandru.
- Puneti cateva picaturi de ulei de busuioc in 4 cani de apa de baut. Beti-l incet pe tot parcursul zilei pentru a ucide bacteriile care cauzeaza dureri de stomac si alte probleme.
- Adaugati frunze de busuioc, putina sare de mare si un praf de piper negru la 3 linguri de iaurt simplu. Mancati acest amestec de trei pana la patru ori pe zi pana cand simptomele dispar.
Nota: Utilizati acest remediu la domiciliu ca tratament adjuvant sau daca simptomele dumneavoastra sunt usoare pentru a ameliora disconfortul abdominal.
7. Usturoiul va poate oferi o ameliorare simptomatica de la intoxicatia alimentara
Usturoiul este, de asemenea, foarte eficient in combaterea intoxicatiilor alimentare datorita proprietatilor sale puternice antivirale, antibacteriene si antifungice. De asemenea, amelioreaza simptomele precum diareea si durerile abdominale. [12] [13]
- Mestecati un catel de usturoi proaspat, apoi spalati-l cu putina apa calda. Daca poti tolera mirosul de usturoi, poti incerca si sucul de usturoi.
- Alternativ, puteti face un amestec amestecand ulei de usturoi si ulei de soia si sa-l frecati pe burta dupa ce ati mancat.
Nota: Consumul excesiv de usturoi poate provoca arsuri la stomac sau riscul de aparitie a problemelor de sangerare. Spuneti medicului dumneavoastra de familie daca aveti probleme legate de stomac, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau orice interventie chirurgicala programata.
8. Rasfata-te cu o banana
Bananele sunt usoare pentru stomac, deoarece sunt usor de digerat. In plus, fiind bogate in potasiu, ele va ajuta sa va refaceti rezervele de potasiu care s-au epuizat din cauza varsaturilor si a diareei care sunt in urma toxiinfectiilor alimentare. Continutul ridicat de fibre actioneaza doar ca un bonus pentru a oferi tractului digestiv ajutorul atat de necesar. [14] [15]
Consumul unei singure banane va ajuta, de asemenea, la restabilirea nivelului de energie.
- Poti pur si simplu sa mananci o banana coapta sau sa faci un shake de banane gustos si sanatos si sa-l bei de doua pana la trei ori pe zi.
Nota: Banana este recomandata ca o optiune alimentara sanatoasa si potrivita pentru a fi consumata in timpul unei crize de intoxicatie alimentara impreuna cu tratamentul conventional si nu ca tratament in sine.
9. Aveti incredere in proprietatile vindecatoare ale chimenului
Semintele de chimen, sunt un remediu testat in timp pentru a atenua disconfortul abdominal si inflamatia stomacului din cauza toxiinfectiilor alimentare. [16]
- Se fierbe 1 lingurita de seminte de chimen in 1 cana de apa. Adaugati 1 lingurita de suc de coriandru extras din frunze proaspete de coriandru si putina sare. Beti aceasta solutie de doua ori pe zi timp de cateva zile.
- De asemenea, puteti face o bautura pe baza de plante din seminte de chimen, sare si asafetida. Beti-l de doua-trei ori pe zi. Acest lucru va curata sistemul si va va ameliora simptomele.
10. Ceaiul din plante poate ajuta la calmarea sistemului digestiv
Sorbirea diferitelor tipuri de ceai din plante va poate ajuta sistemul dvs. gastrointestinal deranjat sa-si recapete echilibrul. De asemenea, functioneaza pentru a va mentine corpul bine hidratat.
- Ceaiul de menta are un efect calmant asupra stomacului si poate ameliora crampele stomacale. [17]
- Daca aveti greata, incercati ceaiul de musetel pentru a reduce inflamatia si pentru a va calma stomacul. [19]
Nota: Consultati-va medicul inainte de a adopta aceste remedii naturiste pentru intoxicatie alimentara, mai ales daca sunteti insarcinata, aveti alergii active la anumite ingrediente sau il utilizati pentru copii.
11. Mierea este o mana divina pentru tratarea problemelor digestive
Mierea are atat proprietati antifungice, cat si antibacteriene, care pot fi eficiente pentru tratamentul indigestiei si a altor simptome de intoxicatie alimentara. Mierea ca remediu natural poate fi luata in forma pura sau adaugata in ceai. [20] [21]
- O lingurita de miere de trei ori pe zi poate face minuni pentru a vindeca o durere de stomac. De asemenea, controleaza formarea excesului de acid in stomac.
Nota: Desi mierea este sigura atat pentru copii, cat si pentru adulti, nu trebuie administrata sugarilor cu varsta sub 1 an, deoarece exista riscul de toxicitate.
Sfaturi suplimentare
- De fapt, atunci cand va confruntati cu diaree si varsaturi, cel mai bine este sa cresteti aportul de lichide cu apa si ceai si sa evitati sa luati alimente solide.
- Evitati consumul de alimente grele sau uleioase in primele ore si evitati produsele lactate, cofeina, alcool si nicotina.
- Din cand in cand puteti savura o supa de pui.