Consumul de leurda ofera multiple beneficii sanatatii: reduce nivelul colesterulului, previne bolile de inima, reduce riscul de cancer si…

  • 2.1K
  • 1
  •  
  •  

Usturoiul salbatic sau leurda cunoscut stiintific sub numele de Ramsons, este o ruda salbatica a arpagicului. Este o parte a marii familii Amaryllidaceae, reprezentata de 59 de genuri si peste 850 de specii din intreaga lume. Ca membru al genului Allium, usturoiul ursului este strans legat de ierburi precum ceapa (Allium cepa), usturoiul (Allium sativum) prazul (Allium ampeloprasum) si arpagicul (Allium schoenoprasum). Numele sau botanic, Allium ursinum, este derivat din latinescul ursus, adica urs. A fost numit usturoi de urs, deoarece este un adevarat tratament de primavara pentru ursii care tocmai s-au trezit din somnul lor de iarna. Leurda este originara din padurile umbroase umede din Europa si Asia de Nord. Usturoiul salbatic este o planta perena atractiva care poate fi cultivata atat pentru uz ornamental, cat si pentru uz culinar.

Descrierea leurdei

Usturoiul salbatic este o planta erbacee perena, monocotioasa, bulboca, care creste aproximativ 3,7 m inaltime. Planta se gaseste in crestere in paduri de foioase umede, vai si de-a lungul cursurilor si favorizeaza in mod normal solurile umede, preferand conditii usor acide. Planta are un bulb vertical si subtire, de culoare alba sau galbena. Leurda produce bulbii mici rotunziti pe rizomi ramificati. Tulpina are o forma triunghiulara, iar frunzele sunt similare cu cele ale crinului vaii. In fiecare an, frunzele apar la sfarsitul iernii, florile infloresc primavara si semintele se maturizeaza pana la mijlocul verii, moment in care plantele mor inapoi si raman latente pana la urmatoarea iarna tarzie.

Frunze

Planta este formata din frunze verzi, intregi, eliptice, lungi, ascutite si de forma ovala, cu margini dentate de pana la 25 cm lungime x 7 cm latime, cu petiol de pana la 20 cm lungime. Frunzele cresc de la baza plantei, din bulbul plantei in sine. Daca este invinetit sau zdrobit, frunzele emit o aroma puternica de ceapa / usturoi. Plantele de usturoi salbatic au de obicei 2 sau 3 frunze, dar plantele mai vechi, bine stabilite, pot avea mai multe.

Floare si fructe

Inflorescenta este o umbela de doar sase pana la 20 de flori albe, lipsita de bulbile. Florile sunt asemanatoare stelelor, cu sase tepale albe, cu diametrul de aproximativ 16-20 mm, cu stamine mai scurte decat periantul. Sase petale alcatuiesc o floare, cu aproximativ 25 dintre acestea formand grupul de flori in forma rotunjita. Florile sunt pe tulpini fara frunze. Florile parfumate cu usturoi umbelate produc capsule care au in interior seminte negre.

Frunzele si florile pot fi consumate crude sub forma de salate sau gatite ca adaos la supe, sosuri sau tocanite. Aroma frunzelor incepe sa scada pe masura ce florile incep sa infloreasca.

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de leurda

Din punct de vedere medical, exista cateva utilizari remarcabile pentru usturoiul salbatic, inclusiv in tratamentul hipertensiunii arteriale, al colesterolului ridicat, al stomacului si al bolilor cronice, printre altele. Acest usturoi special poate fi utilizat intern sau local ca supliment pe baza de plante sau adaugat la cataplasme si la alte remedii casnice. Mai jos sunt enumerate cateva dintre beneficiile binecunoscute pentru sanatate ale utilizarii usturoiului salbatic in rutina de zi cu zi. Alte remedii pentru hipertensiune gasesti aici 10 remedii naturiste pentru scaderea tensiunii arteriale crescute (hipertensiune)

1. Trateaza bolile cronice

Ingredientele active din usturoiul salbatic au capacitatea de a neutraliza activitatea radicalilor liberi inainte ca acesta sa poata duce la mutatii celulare si stres oxidativ in diferite parti ale corpului. Acest lucru va poate ajuta sa reduceti riscul de cancer si alte boli cronice, cum ar fi bolile de inima sau artrita. ( 1 )

2. Imbunatateste sanatatea inimii

Se stie ca usturoiul are un efect calmant asupra tensiunii arteriale crescute, care va poate diminua riscul de ateroscleroza, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. In plus, usturoiul salbatic este capabil sa scada nivelul global de colesterol, mentinandu-ti inima intr-o forma buna pe masura ce imbatranesti. ( 2 )

3. Leurda trateaza problemele de stomac

Compusii antibacterieni si anti-fungici care se gasesc in aceasta forma mai salbatica de usturoi pot ajuta la reechilibrarea florei bacteriene din intestin, ceea ce ajuta la calmarea inflamatiei, balonarii, crampelor, constipatiei si a altor probleme de stomac pe care le puteti manipula. ( 3 )

4. Usturoiul salbatic are efect antibacterian

S-a demonstrat deja ca usturoiul are efecte antibacteriene puternice. Usturoiul salbatic ajuta la curatarea sistemului stomac-intestinal de microbi si bacterii. Deci, consumul de leurda regulat poate fi folosit ca profilaxie impotriva bolilor grave, inclusiv a cancerului.

5. Colesterol ridicat si tensiune arteriala

Datorita prezentei unor minerale importante frunzele de usturoi salbatic inca tinere sunt recomandate persoanelor care sufera de nivel ridicat de colesterol si de trigliceride din sange, precum si de tensiune arteriala crescuta. Aceasta planta are un efect benefic asupra arterelor si poate preveni, de asemenea, ateroscleroza.

6. Inflamatii si infectii

Consumul de usturoi salbatic proaspat are un efect benefic asupra parazitilor din intestine. Ajuta la prevenirea intestinelor de iritatii si, de asemenea, protejeaza organismul de raceli si gripa. Ajuta in tratamentul bronsitei, deoarece curata caile respiratorii, amelioreaza respiratia si scade tusea.

7. Bun pentru piele

Usturoiul salbatic sub forma de baie este ideal pentru toti cei care sufera de piele problematica, procese inflamatorii pe piele, iritatii ale pielii, eczeme si dermatite.

8. Leurda scade alergiile

Utilizarea usturoiului salbatic crocant are un impact profitabil asupra parazitilor din tractul digestiv. Pastreaza tractul digestiv de probleme precum ulcerele, in plus, protejeaza de raceli si gripa. Ajuta in tratamentul bronsitei, deoarece curata caile respiratorii, atenueaza respiratia ingreunata si previne tusea.

9. Usturoiul salbatic ajuta la detoxifiere

Proprietatile medicinale ale usturoiului salbatic sunt, de asemenea, competente pentru purificarea organismului de otravuri. Pentru a fi mai exact, usturoiul salbatic curata ficatul, rinichii, interiorul si vezica nervoasa.

10. Impotriva oboselii

Oboseala in timpul schimbarilor de sezon afecteaza multi oameni. Adesea este lipsa anumitor vitamine – calciu, potasiu, fier, etc. oboseala poate fi depasita foarte bine si rapid cu ajutorul bärlauchilor. Leurda are aceste vitamine si multe alte vitamine si minerale importante in sine.

Utilizari traditionale si beneficii ale leurdei

  • Ramsonii produc compusi sulfurosi similari cu cei gasiti in usturoi si ceapa si par sa aiba efecte medicinale similare, inclusiv proprietati antifungice si antimicrobiene si beneficii cardiovasculare.
  • Este deosebit de eficient in reducerea tensiunii arteriale crescute si a nivelului de colesterol din sange.
  • Este recunoscut ca avand un efect bun asupra dispepsiei fermentative.
  • Planta este antihelmintica, antiastmatica, anticolesterolemianta, antiseptica, antispastica, astringenta, colagoga, depuritiva, diaforetica, diuretica, expectoranta, febrifuga, hipotensiva, rubefacienta, stimulanta, stomacala, tonica si vasodilatatoare.
  • Leurda usureaza durerile de stomac si sunt tonice pentru digestie, astfel incat pot fi folositi in tratamentul diareei, colicilor, vantului, indigestiei si pierderii poftei de mancare.
  • Ierburi intregi pot fi folosite intr-o infuzie impotriva viermilor, fie ingerata, fie administrata sub forma de clisma.
  • Planta este benefica si in tratamentul astmului bronsic, bronsitei si emfizemului.
  • Sucul este folosit ca un ajutor pentru pierderea in greutate si poate fi aplicat si extern la articulatiile reumatice si artritice, unde actiunea sa usoara iritanta si stimularea circulatiei locale pot fi benefice.
  • Usturoiul salbatic este un minunat intaritor imunitar.
  • Combate bolile de inima precum angina si palpitatia.
  • Astmul si bronsita sunt tratate eficient de usturoiul ursului.
  • Este nevoie de o buna vindecare a stomacului si ajuta la tratarea indigestiei, a anorexiei si a durerilor de stomac.
  • Se aplica pe piele pentru a atenua eruptiile cutanate.
  • Arpagicul cu usturoi imbunatateste functia renala si este utilizat pentru tratarea incontinentei urinare, a slabiciunii renale si a vezicii urinare
  • Semintele pot fi utilizate pentru a trata greata si varsaturile
  • Frunzele pot fi transformate intr-o cataplasma impreuna cu Gardenia Augusta si utilizate pentru a trata leziunile la genunchi.
  • Daca aveti probleme cu hipertensiunea arteriala, incercati sa adaugati usturoi salbatic la dieta dvs. de primavara.
  • Usturoiul salbatic poate oferi ajutor persoanelor cu migrene frecvente.
  • Sucul poate fi folosit ca o frecare pentru tratarea durerilor articulare si, de asemenea, poate fi folosit si pentru a ajuta la pierderea in greutate.
  • Vinul cu usturoi de urs este un agent extrem de vindecator pentru persoanele in varsta care sufera de catar pulmonar persistent si probleme legate de respiratie.
  • Este recomandat si in cazurile de tuberculoza pulmonara si hidropizie, de care sufera adesea persoanele in varsta.
  • Are efecte benefice asupra sistemului urinar.
  • Frunzele de usturoi salbatic uscate pulverizate sunt utilizate pentru a preveni bolile ischemice si aritmiile.
  • Extractul din bulb este, de asemenea, utilizat pentru a trata tensiunea arteriala si agregarea plachetelor.

Utilizari culinare ale leurdei

  • Frunzele leurdei sunt comestibile; pot fi folosite ca salata, condimente, fierte ca legume, in supa sau ca ingredient pentru pesto in loc de busuioc.
  • Tulpinile sunt conservate prin sarare si consumate ca salata.
  • Bulbii si florile sunt, de asemenea, foarte gustoase.
  • Florile sau mugurii pot fi consumati in salata, iar bulbii sunt, de asemenea, comestibili.
  • Frunzele mai mature sunt grozave in preparatele in stil italian: pesto, risotto, mamaliga, fritatta etc. sau tocate si aruncate cu cartofi calzi si slanina sotata.
  • Lastarii tineri care arata similar cu arpagicul functioneaza bine in bucataria in stil asiatic, sotate in ulei de arahide cu ghimbir si finisate cu putin sos de soia.
(Visited 2.568 times, 3 visits today)
  • 2.1K
  • 1
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *