Intoleranta la gluten: Primele simptome, diagnostic si alimente de evitat

  • 146
  • 1
  •  
  •  

Intoleranta la gluten sau sensibilitatea la gluten non-celiaca, asa cum este cunoscuta, are unele dintre simptome aceleasi ca si boala celiaca, dar este o afectiune mai putin severa. Intoleranta la gluten poate provoca totusi un disconfort considerabil, iar oamenii folosesc uneori modificari ale stilului de viata pentru a incerca sa ii gestioneze simptomele.

Intoleranta la gluten este adesea confundata cu boala celiaca, dar sunt conditii separate. Boala celiaca este o boala autoimuna severa si poate dauna sistemului digestiv al unei persoane.

Spre deosebire de boala celiaca, nu este clar de ce apar simptomele intolerantei la gluten, dar nu pare sa implice sistemul imunitar sau sa afecteze tractul gastrointestinal.

De asemenea, oamenii confunda uneori intoleranta la gluten pentru o alergie la grau.

O alergie la grau poate pune viata in pericol, deoarece unele simptome pot ingreuna respiratia sau pot cauza pierderea cunostintei, ceea ce nu este cazul bolilor celiace sau a intolerantei la gluten.

Simptomele intolerantei la gluten sunt mai putin severe decat boala celiaca sau o alergie la grau, iar oamenii stiu mult mai putin despre afectiune.

Acest articol va prezenta sapte simptome pe care oamenii le asociaza cu intoleranta la gluten si ce alimente contin gluten.

Intoleranta la gluten – simptome

Multe dintre aceste simptome apar la scurt timp dupa consumul glutenului. Cu toate acestea, combinatia exacta de simptome poate varia.

Persoanele care raporteaza intoleranta noteaza urmatoarele simptome ca fiind unele dintre cele mai frecvente atunci cand includ alimente cu gluten in dieta lor obisnuita.

1. Diaree si constipatie

Simptomele intolerantei la gluten pot include constipatie, oboseala, dureri de cap si greata.

Cei care raporteaza sensibilitate la gluten spun ca cazuri regulate de diaree si constipatie sunt un simptom comun.

Ocazional, a avea astfel de probleme digestive este normal, dar experimentarea acestora in majoritatea zilelor poate indica o afectiune de baza.

Persoanele cu boala celiaca pot avea, de asemenea, diaree si constipatie. De asemenea, pot avea scaun care miroase deosebit de neplacut, deoarece starea provoaca o absorbtie slaba de nutrienti.

2. Balonare

Un alt simptom foarte frecvent pe care oamenii il raporteaza in cazuri de intoleranta la gluten este balonarea. Aceasta se refera la senzatia de stomac plin care este incomod si de durata. De asemenea, este comun sa simtiti o acumulare de gaz.

Supraalimentarea este cel mai frecvent motiv de balonare, dar se poate intampla din mai multe motive diferite. La persoanele cu intoleranta la gluten, senzatia de balonare poate aparea foarte regulat si nu este neaparat legata de cantitatea de mancare pe care o mananca.

3. Dureri abdominale

In mod similar, mai multe cauze diferite pot duce la dureri abdominale. Dar, din nou, cei care raporteaza intoleranta la gluten adesea observa ca sufera dureri abdominale frecvent si fara un alt motiv evident.

4. Oboseala

Oboseala este un alt simptom pe care oamenii il pot gasi greu de identificat, deoarece poate avea o multime de cauze diferite, multe dintre ele nefiind legate de vreo afectiune medicala.

Persoanele sensibile la gluten pot avea sentimente persistente de oboseala care afecteaza functionarea zilnica.

5. Greata

Persoanele cu intoleranta la gluten pot avea, de asemenea, greata, in special dupa consumarea unei mese care contine gluten. Greata poate avea multe cauze, dar daca apare adesea dupa consumul de gluten poate fi un semn de intoleranta la gluten.

6. Dureri de cap

Experienta durerilor de cap obisnuite este un alt simptom care poate aparea la persoanele cu intoleranta la gluten.

7. Alte simptome

Persoanele cu intoleranta la gluten pot experimenta mai multe dintre aceste simptome in mod regulat.

Este posibil sa apara si alte simptome cu intoleranta la gluten, desi sunt mai putin frecvente.

Acestea pot include:

  • dureri articulare si musculare
  • depresie sau anxietate
  • confuzie
  • dureri abdominale severe
  • anemie

Diagnostic

Este esential sa va asigurati mai intai ca nu este prezenta o afectiune mai severa, cum ar fi boala celiaca sau o alergie la grau, daca se suspecteaza intoleranta la gluten.

Luand o proba de sange, care este apoi analizata pentru a detecta prezenta anticorpilor care ar putea indica boala celiaca sau o alergie la grau, poate face acest lucru adesea. In unele cazuri, alte teste pot fi, de asemenea, necesare.

Dupa ce un medic a exclus o afectiune mai grava, poate fi dificil pentru ei sa confirme daca este prezenta intoleranta la gluten, deoarece nu exista teste pentru acest lucru.

Cea mai frecventa metoda pe care oamenii o folosesc pentru a determina daca intoleranta la gluten este prezenta este reducerea sau eliminarea glutenului dintr-o dieta si monitorizarea modificarilor simptomelor.

Poate ajuta o persoana sa tina un jurnal alimentar pentru a inregistra ce alimente consuma si ce simptome au.

Alimente de evitat

Alimentele care contin gluten includ grau, secara si paste, printre altele.

Persoanele care au intoleranta la gluten incearca sa evite orice aliment cu gluten, care include orice aliment care contine:

  • grau si orice derivati ai graului
  • orz, inclusiv malt
  • secara
  • drojdia de bere care este de obicei derivata din bere

Aceasta politica de eliminare elimina multe tipuri diferite de alimente si bauturi. Cele mai obisnuite alimente si bauturi care contin gluten includ:

  • paste
  • paine si produse de patiserie
  • multe produse coapte
  • taitei
  • biscuiti
  • cereale
  • clatite, napolitane si crepe
  • biscuiti
  • multe sosuri si cozonaci
  • beri
  • bauturi cu malt

Ar trebui sa reduci sau sa elimini glutenul?

Este vital ca oamenii sa fie constienti de faptul ca boala celiaca afecteaza doar aproximativ 1% din populatie.

In mod similar, unele estimari situeaza prevalenta intolerantei la gluten la 0,5% si 13% din populatie.

Aceste afectiuni sunt mai putin frecvente, dar simptomele asociate acestora sunt raspandite si au multe cauze potentiale. Aceasta inseamna ca poate fi usor de identificat gresit sensibilitate la gluten.

Problema este agravata de tendintele dietetice care sugereaza consumul de gluten are implicatii adverse asupra sanatatii.

Exista putine cercetari care sa sugereze ca excluderea glutenului dintr-o dieta va avea beneficii pentru sanatate pentru persoanele care nu au o afectiune medicala, cum ar fi boala celiaca sau o alergie la grau.

Chiar si pentru acei oameni care sunt identificati ca avand intoleranta la gluten, nu este clar cat de mult beneficiaza in urma unei diete fara gluten.

Cum sa reduci aportul de gluten

In timp ce persoanele cu boala celiaca trebuie sa excluda glutenul din dieta lor de indata ce un doctor a diagnosticat afectiunea, multe persoane cu sensibilitate la gluten reduc incet consumul de gluten, in loc sa il elimine imediat.

Poate ajuta daca o persoana incepe prin a include o masa fara gluten pe zi, inainte de a adauga incet mai mult.

S-ar putea sa nu fie benefic pentru toata lumea cu intoleranta la gluten sa-si scoata glutenul din dieta in intregime, deoarece simptomele oamenilor vor varia in functie de gravitatea lor.

Unele persoane pot consuma cantitati mici de gluten fara sa apara simptome.

Majoritatea persoanelor cu sensibilitate la gluten ar putea dori insa sa elimine treptat glutenul din dieta lor.

Concluzie

Persoanele care banuiesc ca au o intoleranta la gluten ar trebui sa solicite asistenta medicala inainte de a face singuri modificari dietetice.

Daca cineva nu are boala celiaca, dar se simte mai bine atunci cand isi reduce consumul de gluten, trebuie sa aiba grija atunci cand face modificari dietetice.

Ingrijirea este esentiala pentru a evita consecintele adverse asupra sanatatii, cum ar fi deficientele de vitamine.

Resurse

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease

https://www.coeliac.org.uk/coeliac-disease/about-coeliac-disease-and-dermatitis-herpetiformis/gluten-sensitivity/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4596973/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13155

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850429

https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy

(Visited 440 times, 1 visits today)
  • 146
  • 1
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *