NutritieRetete

Greseala de evitat cand gatiti cu usturoi

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l cu un share!

Usturoiul este una dintre plantele de care nu te poti lipsi in bucatarie. Datorita gustului sau, imbunatateste toate felurile de mancare si le face mai aromate. Daca iti place sa folosesti si usturoi in toate preparatele tale, sa stii ca exista un mod special de a gati cu el pentru a profita de virtutile lui.

Beneficiile usturoiului

Usturoiul este o planta perena originara din Asia Centrala si folosita pe scara larga in bucataria mediteraneana. Aceasta planta este cunoscuta inca din zorii timpurilor pentru proprietatile sale antibiotice, antioxidante, antifungice, antiinflamatorii, anticancerigene si pentru capacitatea sa de a promova sanatatea cardiovasculara. Consumat zilnic, usturoiul ajuta la combaterea anumitor microbi si infectii, protejand astfel organismul de raceli si gripa. Fiind bogat in proteine, carbohidrati si vitamine B si C si lipsit de lipide, acest condiment trebuie introdus in obiceiurile alimentare fara moderatie.

In caz de raceala si pentru a lupta impotriva infectiilor, puteti consuma usturoi crud sau puteti face o infuzie din acesta. Pur si simplu zdrobiti cateva pastai, puneti-le intr-un pahar, adaugati apa fierbinte si lasati la infuzat timp de 5 minute.

De asemenea, puteti folosi usturoiul pentru a trata un cos inflamat. Pentru a face acest lucru, pur si simplu taiati capatul unei pastai si frecati-l de cos pe pielea curatata anterior. Lasati-l peste noapte, apoi spalati-l a doua zi.

Ce sa nu faci cand gatesti cu usturoi

Cu totii avem tendinta de a rumeni usturoiul in ulei cu alte ingrediente atunci cand gatim, dar acest proces de gatit face ca acest aromat sa-si piarda toata sau o mare parte din valoarea sa nutritiva. Intr-adevar, alicina care se gaseste in usturoi si care are proprietati antibacteriene puternice nu trebuie adusa in contact cu caldura, deoarece risca sa-si piarda beneficiile.

Cum sa gatesti cu usturoi pentru a beneficia de beneficiile acestuia?

La sfarsitul gatitului

Pentru a beneficia de toate beneficiile sale si pentru a va aroma mancarurile, este recomandat sa folositi usturoi proaspat la sfarsitul gatitului:

  1. Incepeti prin a curata cativa catei de usturoi
  2. Se taie usturoiul folosind un mojar sau se zdrobeste si se taie in bucati mici
  3. Adaugati usturoiul in vas la sfarsitul gatitului si lasati aroma sa se dezvolte cateva minute 

De asemenea, puteti taia un catel de usturoi pentru a aroma o salata sau o paine prajita savuroasa.

In  ulei aromatizat

Pentru a face ulei cu aroma de usturoi, trebuie sa urmati urmatorii pasi:

  1. Incepeti prin a curata si zdrobi 8 catei de usturoi
  2. Intr-un borcan de sticla se amesteca 500 ml de ulei de masline cu usturoiul zdrobit. 
  3. Inchideti recipientul si agitati usor, astfel incat uleiul sa infuzeze gustul usturoiului.
  4. Pune borcanul la frigider si lasa la macerat doua zile inainte de a-l folosi

Puteti folosi acest ulei pentru a va imbogati preparatele, pentru a face vinegrete sau pur si simplu, pe paine prajita.

Visited 59 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *