Sensibilitate la gluten (NCGS) simptome ascunse si cum sa testati intoleranta la gluten

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l cu un share!

Sensibilitatea la gluten este o problema serioasa in sanatatea moderna. Persoanele care sufera de aceasta au dificultati in digerarea glutenului si, in consecinta, sunt lipsite de nutrienti esentiali. Problema a fost legata de o cantitate socant de mare de boli si probleme de sanatate, de la probleme ale pielii pana la dementa si boala celiaca.

Boala celiaca (BC) este de obicei singura ingrijorare medicala in jurul sensibilitatii la gluten. Devine dintr-un raspuns autoimun la gluten si, daca este lasat netratat, poate contribui la malnutritie, boli mintale, cancer si cresterea diminuata a corpului.

Problema este ca medicii au restrictionat testarea numai pentru boala celiaca si au ignorat sensibilitatea la gluten sau sensibilitatea la gluten non-celiaca (NCGS) . Cu toate acestea, incompatibilitatea cu glutenul nu trebuie sa fie asociata cu boala celiaca, prin urmare diagnosticul pentru aceasta este sever limitat.

Cu alte cuvinte, exista diferite grade de sensibilitate la gluten, dar pentru multi medici ori ai boala celiaca, ori nu ai nimic. In zilele noastre exista mai multa constientizare a sensibilitatii la gluten non-celiaca (NCGS) si este o afectiune clinica distincta.

NCGS (sensibilitate la gluten non-celiaca) – o conditie clinica distincta

NCGS (sensibilitatea la gluten non-celiaca) sau sensibilitatea la gluten este o intoleranta la gluten care nu are legatura cu boala celiaca.

Legitimitatea afectiunii a fost dezbatuta in randul practicienilor din domeniul sanatatii. Multi vor sa ramana cu traditia si sa respinga problema drept o farsa.

Unele estimari spun ca aproximativ 1 din 20 de oameni are un tip de NCGS.

Expertii medicali care au fost curiosi in legatura cu aceasta problema au efectuat un standard de aur controlat cu placebo si studii dublu-orb, controlate cu placebo, privind ingestia de gluten. In cele din urma, au reusit sa valideze starea de sensibilitate la gluten in afara de boala celiaca.

Ce este sensibilitatea la gluten (sensibilitatea la gluten non-celiaca)?

Glutenul este un compozit proteic care se gaseste peste tot in jurul nostru – in cereale, produse pentru par si chiar in plastelina.

Cand corpul are o sensibilitate la gluten, are efecte adverse asupra fiecarui centimetru de tesut sanatos din corpul tau. Expertii medicali sunt acum socati sa constate ca aceasta sensibilitate ar putea fi mult mai frecventa decat am crezut anterior.

Estimarile sugereaza ca sensibilitatea la gluten nu este recunoscuta si provoaca probleme la 99% dintre persoanele care o au. Multi oameni se grabesc sa respinga problema digestiei glutenului drept o farsa, dar peste 90 de milioane de oameni din Statele Unite sufera de un anumit tip de sensibilitate la aceasta.

Semne de intoleranta la gluten sau NCGS (sensibilitate la gluten non-celiaca)

Primul pas in validarea oricaror probleme legate de sanatatea glutenului este sa va educati.

Deoarece a existat un numar alarmant de mic de studii medicale privind sensibilitatea la gluten (NCGS), pacientii au fost fortati sa ia lucrurile in propriile maini si sa caute simptome.

Cateva dintre cele mai comune semne de intoleranta la gluten (sensibilitate la gluten non-celiaca) sunt enumerate mai jos:

Cel mai evident semn al intolerantei la gluten sunt problemele digestive . Acestea includ balonare, gaze , dureri abdominale, scaune grase si sindromul colonului iritabil.

Sanatate emotionala instabila , cum ar fi depresia, anxietatea si schimbarile bruste drastice ale dispozitiei.

Cautati efecte asupra creierului, cum ar fi ameteli , lipsa de concentrare, probleme de echilibrare si senzatii de furnicaturi.

Migrenele si durerile de cap frecvente pot fi un semn al sensibilitatii la gluten non-celiaca. O revizuire stiintifica a studiilor medicale a descoperit „o asociere clinica intre migrena si simptomele gastrointestinale”

Oboseala anormala pe parcursul zilei , chiar daca nu ati experimentat prea multa epuizare fizica sau mentala.

Pe piele pot aparea mai multe tipuri de eruptii cutanate, cum ar fi eczema si psoriazisul . Cautati zonele care sunt uscate si au urme rosii sau albe care provoaca mancarime. Un studiu stiintific a constatat ca „intoleranta la gluten da nastere la o varietate de manifestari dermatologice”.

Fibromialgia (durere si slabiciune a scheletului) poate fi de fapt un simptom al intolerantei la gluten. Inflamatia si durerea pot aparea practic oriunde pe corp. Un studiu medical a constatat ca sensibilitatea la gluten non-celiaca poate fi o cauza de baza a sindromului fibromialgie. Un alt studiu medical a mentionat ca „S-a descoperit ca boala celiaca (BC) si sensibilitatea la gluten non-celiaca (NCGS) au o prevalenta ridicata la pacientii cu fibromialgie (FM)”.

Problemele cu echilibrul hormonal care provoaca agravarea simptomelor PMS pot fi cauzate de NCGS. Cazurile de infertilitate inexplicabila pot semnala, de asemenea, o dificultate la digerarea glutenului. Asigurati-va ca nu aveti aceste semne de dezechilibru hormonal.

Keratoza pilara se poate dezvolta si pe piele ca urmare a intolerantei la gluten. Se caracterizeaza prin umflaturi aspre decolorate si piele intarita din jurul coapselor, bratelor si obrajilor – de obicei, cand glutenul dauneaza stomacului.

Durerea si inflamatia articulatiilor ar putea fi rezultatul intolerantei la gluten.

Lipsa indicii digestive face dificila asocierea cu sensibilitatea la gluten. Multi medici gasesc simptomele, dar nu reusesc sa le asocieze cu sensibilitatea la gluten.

Ramaneti obiectiv cu privire la simptomele dumneavoastra si discutati lucrurile cu un medic daca sunteti ingrijorat.

Cum sa testati intoleranta la gluten sau NCGS (sensibilitatea la gluten non-celiaca)

Dupa cum am mentionat mai devreme, concentrarea medicala asupra intolerantei la gluten (NCGS) este dezamagitor de mica. Din acest motiv, nu exista multe metode de testare disponibile in acest moment. Doar doua metode merita sa aveti incredere: analiza de sange si o dieta de eliminare.

Testele de sange sunt destul de simple, dar multi oameni au fost atrasi de simplitatea si usurinta dietelor de eliminare. Daca prezentati orice simptom de sensibilitate la gluten, ar putea functiona pentru dvs.

Ar trebui sa va consultati cu medicul dumneavoastra cu privire la testele de sange care detecteaza sensibilitatea la gluten, cum ar fi:

  • Imunoglobulina A totala (IgA)
  • Anticorp de transglutaminaza tisulara IgA (scurtat la tTG)

In ceea ce priveste dieta de eliminare, primul pas este sa gasesti tot ce contine gluten in dieta ta zilnica. Evita sa mananci acele alimente sau orice altele care iti pot provoca probleme digestive. Dupa aproximativ 3 saptamani, luati nota de simptome. Daca s-au imbunatatit, sunt sanse ca organismul tau sa nu tolereze glutenul.

Partea importanta a acestei diete este sa ramaneti angajat. Nu poti consuma nici cea mai mica cantitate de gluten in perioada de eliminare. Daca faceti acest lucru, ar putea compensa intregul proces si va poate oferi rezultate gresite.

Tratament posibil pentru sensibilitatea la gluten

Exista o singura modalitate sigura de a atenua pericolele sensibilitatii la gluten – prin eliminarea glutenului din viata ta. Rezultatele reale vin doar din reducerea consumului de gluten 100%. Acest lucru poate fi dificil pentru unii oameni care s-au obisnuit cu o dieta pe baza de gluten, dar exista sfaturi utile pentru a le mentine pe drumul cel bun:

Incepeti cumparaturile in sectiunea alternativa fara gluten . Exista o multime de optiuni, cum ar fi paste si paine, astfel incat sa nu trebuie sa eliminati toate alimentele preferate.

Orice cereale care contin grau, secara sau orz trebuie evitate complet.

Cititi cu atentie etichetele produselor alimentare si cautati termeni care indica gluten, cum ar fi proteine ​​vegetale, faina, soia, zumzet de legume si aroma de malt.

Citirea etichetelor alimentelor este, de asemenea, unul dintre cele mai bune obiceiuri de urmat.

Alegeti intotdeauna alimentele natural, neprocesate in detrimentul celor procesate.

Aveti la indemana niste ajutoare digestive in cazul in care consumati gluten accidental.

Conopida in aluat fara gluten

Iata o reteta delicioasa si usoara fara gluten cu una dintre legumele mele preferate – conopida. Aceasta reteta foloseste buchetele de conopida (dar nu aruncati tulpina deoarece este si comestibila si poate fi adaugata intr-o supa). Cheia pentru a face muscaturi bune de conopida este sa le aveti crocante si aurii la exterior si moi la interior, astfel incat sa aveti o gustare sau un aperitiv delicios.

1 cap de conopida; tocat in bucati mari
½ cana faina de orez brun (sau faina de naut)
½ cana apa
½ lingurita sare
1 lingura de pudra de usturoi
1/2 lingurita boia de ardei (optional)
½ cana sos de tzaziki (cumparat din magazin sau de casa). Multe retete recomanda sosul Frank’s Red Hot

Pregatire

Preincalziti cuptorul la 230C. Combinati apa, faina, pudra de usturoi, sarea si boia de ardei intr-un castron si amestecati pana se omogenizeaza bine. Ungeti complet bucatile de conopida cu aluat si puneti-le pe o foaie de copt unsa usor, antiaderenta. Coaceti aproximativ 15-20 de minute (sau pana cand aluatul incepe sa prinda culoare pe ele.

Cand conopida este gata, scoateti-o din cuptor si aruncati-o usor in amestecul de sos iute. Puneti bucatile de conopida inapoi pe tava de copt si coaceti aproximativ 5-10 minute, sau pana cand conopida devine crocanta. Lasati conopida sa se raceasca 15-20 de minute inainte de servire. Il poti servi cu tzaziki sau alta dip preferata.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *