Cancerul de sani este unul dintre cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer si este a doua cauza de deces cu cancer la femei. Schimbandu-ti dieta, poti face multe pentru a reduce riscul de a-l obtine. Studiile stiintifice au aratat, de asemenea, ca 90-95% din cazurile de cancer isi au radacinile in factorii de mediu si stilul de viata.
Greutatea corporala sanatoasa, care merge mana in mana cu alimentatia sanatoasa, este un alt factor care poate reduce riscul multor tipuri de cancer si, de asemenea, trebuie luat in considerare. Schimbandu-ti dieta in bine, probabil ca iti vei influenta si greutatea corporala si vei aduce IMC intr-un interval sanatos.
Baza de dovezi din spatele potentialului anticancer al anumitor alimente este in crestere rapida, dar sunt necesare mai multe dovezi si cercetarile in acest domeniu sunt in desfasurare.
Cancerul de sani si factorii de mediu
Un studiu publicat in Pharmaceutical Research in 2008 a concluzionat ca doar 5-10% din toate cazurile de cancer sunt atribuite defectelor genetice, in timp ce restul de 90-95% isi au radacinile in factorii de mediu si stilul de viata.
Acestea includ fumatul, dieta care include alimente prajite si carne rosie, alcool, expunerea la soare, poluanti ai mediului, infectii, stres, obezitate si inactivitate fizica.
Studiul sustine ca exista dovezi care indica faptul ca dintre toate decesele cauzate de cancer, pana la 30–35% sunt legate de dieta, aproape 25–30% sunt datorate tutunului, aproximativ 15–20% sunt datorate infectiilor si ramase se datoreaza altor factori precum radiatiile, stresul, inactivitatea fizica, poluantii mediului etc.
Asta inseamna ca putem face multe din partea noastra pentru a reduce riscul aparitiei cancerului in organism.
Cancerul de sani si poluantii de mediu
Poluantii de mediu sunt un factor major care trebuie mentionat in contextul cancerului de sani.
Un raport stiintific publicat in Journal of National Institutes of Health in 2014 a mentionat ca anumite substante chimice utilizate zilnic ar putea creste riscul de cancer de san.
Unul dintre cei mai mari infractori a fost categoria ignifugelor . Aceasta categorie se refera la un grup de substante care se adauga materialelor inflamabile pentru a preveni declansarea incendiului sau pentru a oferi o protectie suplimentara la foc materialului si pentru a oferi un timp mai critic pentru a scapa in caz de incendiu.
De exemplu, retardantii de flacara sunt utilizati in mobilier, cum ar fi spuma, tapiterie, saltele, covoare, perdele si jaluzele.
Studiul a mentionat alte 17 substante chimice cu prioritate mai mare sau grupuri chimice bazate pe expunere si carcinogenitate.
Unii dintre ei sunt:
- Acrilamida – gasita in alimente gatite, fum de tutun, produse secundare de tratare a apei, unele produse de consum
- Benzen – se gaseste in benzina, evacuarea vehiculelor, fumul de tutun, solventi
- Amine heterociclice – gasite in carnea la gratar
O alta categorie majora este parabenii gasiti in produse cosmetice si antiperspirante. Un studiu publicat in Journal of Applied Toxicology in 2012 a spus ca esteri de paraben au fost gasiti in 99% din cele 160 de probe de tesut colectate de la 40 de femei care au avut mastectomie.
Acest rezultat sugereaza ca utilizarea produselor cosmetice care contin parabeni ar putea creste riscul de cancer de san, dar sunt necesare mai multe studii.
Cancerul de sani si dieta ta
Oamenii de stiinta au dificultati in a studia rolul dietei in dezvoltarea cancerului. Nu este usor sa evidentiati un factor si sa faceti legaturi directe cu cancerul. Studiile diferite nu ajung intotdeauna la aceeasi concluzie si exista inconsecventa in acest domeniu de cercetare.
Exista, totusi, cateva indicii care arata ca exista o legatura intre dieta si dezvoltarea cancerului de sani. De exemplu, femeile japoneze au un risc mai mic de cancer de sani in comparatie cu femeile americane. Dar daca emigreaza in SUA, riscul lor devine egal cu cel al omologilor lor americani. Una dintre cele mai evidente schimbari din America este mancarea; pestele si legumele sunt inlocuite cu alimente procesate si zaharuri. Se pare ca modificarea dietei ii face pe nou-veniti japonezi mai susceptibili la aceasta boala mortala.
Cercetatorii avertizeaza ca nu exista un singur nutrient care sa va ofere protectie impotriva cancerului de sani. De obicei, combinatia de diferite alimente este capabila sa lucreze impreuna si sa optimizeze sanatatea si protectia impotriva cancerului.
Ceea ce urmeaza este o descriere a alimentelor care au fost cercetate in legatura cu prevenirea cancerului de sani si au primit sprijin stiintific.
Fibrele
Fibrele, partea nedigerabila a alimentelor din plante, sunt adesea asociate cu o dieta sanatoasa. Fibrele se gasesc in fructe, legume si cereale integrale. Taratele de grau sunt o sursa deosebit de buna de fibre alimentare cand vine vorba de prevenirea cancerului.
O revizuire a studiilor a constatat o scadere cu 12% a riscului de cancer de san cu aportul de fibre alimentare.
Printre altele, consumul de fibre scade nivelul hormonului estrogen la femeile aflate in premenopauza, ceea ce reduce riscul de cancer de sani. S-a sugerat ca ar trebui consumate 25 de grame de fibre pe zi pentru a ajuta la prevenirea cancerului de sani la femeile care nu au avut inca menopauza. Fibrele sunt, de asemenea, un remediu natural excelent pentru constipatie .
In general, daca iei o dieta bogata in plante, cel mai probabil vei consuma din abundenta fibre. Unii cercetatori cred ca s-ar putea sa nu fie fibra in sine cea care scade riscul de cancer. Mai probabil, o dieta bogata in fibre inseamna automat ca ingerati mai putin zahar si mai multi antioxidanti , ceea ce va face mai putin predispus la cancer.
Semintele de in contin fibre, acizi grasi omega 3 si un ingredient foarte special numit lignan. Studiile dezvaluie ca cel mai probabil lignanii sunt cei responsabili pentru rezultatele pozitive obtinute din studiile pe semintele de in pentru tratamentul si prevenirea cancerului de san.
Fructe si legume
Fructele si legumele sunt o sursa buna de fibre si antioxidanti. Fructele si legumele bogate in vitaminele A, C, E si seleniu au un efect antioxidant deosebit de puternic.
Antioxidantii previn reactiile chimice care pot duce la modificari ale genelor si celulelor. O modificare anormala a celulei poate insemna inceputul cresterii cancerului. Schimbarile de rau augur pot avea loc in timpul procesului de oxidare atunci cand oxigenul se uneste cu o alta molecula, astfel incat antioxidantii functioneaza prin oprirea acestui proces.
Carotenoide
Carotenoizii sunt pigmenti naturali care dau unor plante culoarea lor distincta si se gasesc in cloroplastele si cromoplastele plantelor. Exista peste 600 de tipuri diferite de acest colorant.
Studiile au aratat ca femeile care au un nivel mai ridicat de carotenoizi in sange ar putea avea un risc mai scazut de cancer de san. Unele dintre cele mai comune surse includ:
- Morcovi
- Spanac
- Papaya
- ardei gras
- Cartof dulce
- Kale
- Rosii
Flavonoli si flavone
Flavonolii si flavonele, cunoscute si sub numele de flavonoide, sunt compusi protectori gasiti in plante. S-a constatat ca femeile care le consuma in cantitati mai mari au un risc mai scazut de cancer de san.
Sursele bune de flavonoli includ:
- Ceapa
- Brocoli
- Ceai negru, ceai verde, ceai oolong
- Fructe
- Ciocolata neagra
- Fructe de padure
Urmatoarele alimente sunt bogate in flavone:
- Ierburi aromatice (cum ar fi patrunjelul)
- Ceai de musetel
- Telina
Rodie
Rodia are multe intrebuintari medicinale si este bogata in flavonoide si polifenoli benefice. Acest fruct exotic este acum studiat pentru potentialul sau anticancerigen. La soareci, extractul de rodie si uleiul de seminte de rodie au redus aparitia cancerului de san cu 87%. Indiferent de doza, fructele nu au efecte secundare.
Pentru efectele asupra sanatatii si prevenirea cancerului, luati in considerare consumul zilnic de un fruct de marime medie. Sucurile pure pot fi si o alternativa buna. De asemenea, rodia va poate debloca arterele si poate preveni Alzheimer, Parkinson si artrita reumatoida.
Una peste alta, o dieta pe baza de plante este cu siguranta un pas in directia corecta si este o alegere buna daca esti serios in ceea ce priveste prevenirea cancerului.
Vitamina D
Multe studii au aratat ca vitamina D are potential anticancerigen si poate juca un rol important in prevenirea cancerului de sani. Blocheaza cresterea celulelor canceroase si regleaza ciclul celular.
S-a observat ca femeile cu un aport mai mare de vitamina D au o densitate mai mica a sanilor la mamografii. Densitatea mai mica a sanilor este asociata cu un risc mai mic de cancer. Un studiu a aratat ca femeile aflate in postmenopauza cu cele mai mari niveluri de vitamina D au avut o reducere cu pana la 70% a riscului de cancer de san.
Expunerea la soare este foarte importanta pentru producerea de vitamina D. In mod surprinzator, persoanele cu pielea inchisa la culoare trebuie sa petreaca mai mult timp la soare decat persoanele cu pielea mai deschisa pentru a produce aceeasi cantitate de vitamina D. Vitamina este prezenta si in pestele gras, uleiurile din ficat de peste si laptele fortificat.
Cantitatea de vitamina D de care ai putea avea nevoie pentru a o suplimenta variaza in functie de nevoile tale individuale si de expunerea la soare. Femeilor mai in varsta li se recomanda de obicei sa ia 800 pana la 1.000 UI de vitamina D zilnic, care ofera, de asemenea, protectie pentru oasele lor. Deficitul de vitamina D poate duce, de asemenea, la dementa.
Curcumina
Curcumina este ingredientul activ al condimentului de turmeric si este folosita pentru a pregati multe feluri de mancare delicioase cu curry.
Curcumina poate provoca moartea celulelor canceroase si pare a fi eficienta chiar si in cazurile de cancer de sani rezistent la chimioterapia traditionala.
Turmericul este, de asemenea, unul dintre alimentele care protejeaza impotriva dezvoltarii cancerului.
Trebuie sa stiti ca turmericul are o absorbtie scazuta si un metabolism rapid care duc la o biodisponibilitate relativ scazuta in organism.
Curcumina are alte beneficii uimitoare pentru sanatate: este antiinflamatoare, poate fi folosita pentru tratarea osteoartritei genunchiului si, de asemenea, va poate intineri pielea.
Ulei de peste
Acizii grasi Omega-3 – gasiti in unii pesti de apa dulce si in viata marina – pot juca un rol important. Studiile stiintifice indica faptul ca consumul lor regulat poate reduce riscul de cancer de san cu pana la 14% prin consumul a doua portii de peste gras in fiecare saptamana.
Ulei de masline extra virgin
Exista o serie de rapoarte si studii stiintifice care explica modul in care uleiul de masline va poate ajuta sa reduceti riscurile asociate cu cancerul de sani.
Adauga doua linguri de ulei de masline extravirgin pe zi in dieta ta. Adaugati-l in sosul pentru salata sau ungeti uleiul de masline pe peste, carne sau legume inainte de a le coace sau de a le praji sau folositi ulei de masline pe painea prajita de dimineata.