Acasă Gastroenterologie Detoxifierea ficatului: alimente premise si de evitat pentru regenerarea ficatului

Detoxifierea ficatului: alimente premise si de evitat pentru regenerarea ficatului

1683
0

Capacitatea naturala a ficatului de a se regenera poate fi stimulata prin schimbarea dietei si a stilului de viata, prin consumul de produse care au efect antiinflamator si pot restabili functia ficatului.

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul dumneavoastra. Ajuta la procesarea nutrientilor din alimente si bauturi, elimina toxinele si secretia biliara. Alimentele procesate, alcoolul si lipsa de odihna reduc functia ficatului. Ficatul nu mai este capabil sa metabolizeze in mod eficient excesul de zaharuri si grasimi din sange, ceea ce duce la acumularea lor in tesutul hepatic, deteriorandu-i structura. Ficatul gras apare atunci cand excesul de grasime din ficat este cuprins intre 5 si 10% din volumul acestui organ.

Lectura suplimentara Ficat gras (Steatoza hepatica): Simptome si prevenire

Ficatul gras ( steatoza hepatica ) este acumularea de grasime in ficat.

Simptomele unui ficat plin de toxine sau ficat gras

  • lipsa de energie;
  • pierdere in greutate;
  • greata;
  • oboseala;
  • o usoara inflamatie in partea dreapta a abdomenului, insotita de durere subcostala;
  • lipsa poftei de mancare;
  • marirea ficatului.

Detoxifierea ficatului

Singura modalitate de regenerare si detoxifiere a celulelor hepatice se bazeaza pe un stil de viata sanatosdieta echilibrata, odihna, miscare.

O dieta pentru detoxifierea ficatului implica renuntarea la anumite alimente si obiceiuri alimentare care sunt daunatoare ficatului si adoptarea principiilor nutritionale benefice functionarii sale optime.

Ceaiurile si suplimentele alimentare care genereaza hepatoprotectoare si hepatore sunt foarte importante in tratarea ficatului gras.

Din aceasta categorie mentionam:

  • silimarina
  • anghinare
  • ciulin
  • spirulina
  • papadie
  • rostopasca
  • sunatoare
  • galbenele.

Stil de viata sanatos al ficatului

Moduri in care va puteti reduce riscul de a dezvolta boli ale ficatului gras:

  • Evitati stresul – atunci cand nivelurile de cortizol cresc din cauza stresului ficatul este afectat;
  • Hidrateaza-te corect – apa sustine multe functii ale corpului prin imbunatatirea oxigenarii celulare, sustinerea transportului de nutrienti, eliminarea toxinelor si sustinerea proceselor naturale de vindecare ale corpului;
  • Odihneste – pentru un somn mai bun, evita expunerea prelungita la lumina artificiala si elibereaza-ti dormitorul de televizor, laptop sau alte „gadget-uri” care te pot distrage;
  • Eliminati kilogramele in plus daca este necesar si incercati sa mentineti o greutate sanatoasa;
  • Urmati o dieta sanatoasa care contine o cantitate redusa de grasimi animale, dar este bogata in legume, fructe si grasimi sanatoase care ajuta ficatul gras sa se curate de toxine;
  • Exercitii fizice timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi;
  • Evitati alcoolul, deoarece determina acumularea de grasimi in ficat.

Alimente benefice de top pentru curatarea / detoxifierea ficatului

  1. Grapefruit: bogat in vitamina C si antioxidanti (naringenina si naringina), ajuta la reducerea inflamatiei si la protejarea celulelor hepatice si nu numai. In cazurile severe, se pot consuma pana la 4 grapefruit pe zi. Pentru a mentine o functie hepatica sanatoasa, mancati 1 grapefruit pe zi, cu 30 de minute inainte de mese;
  2. Sfecla rosie este o leguma care contine multi antioxidantiBetanina, un pigment care ii confera culoarea caracteristica, are proprietati hepato-protectoare si coleretice ;
  3. Morcovii sunt excelente pentru protejarea ficatului. Contin multe vitamine, inclusiv provitamina A, vitamina C, vitaminele B si minerale precum potasiul si fierul . Aceste elemente contribuie la buna functionare a ficatului;
  4. Curcuma ( Curcuma longa ) imbunatateste capacitatea organismului de a digera grasimile si ajuta la eliminarea depozitelor de grasime. Substantele active pe care le contine scad volumul ficatului marit din cauza inflamatiei cauzate de boala ficatului gras. In plus, neutralizeaza actiunea radicalilor liberi pentru a opri distrugerea celulelor hepatice. Curcuma este bogata in curcumina, un pigment antioxidant care ii confera o culoare galbena. Acesta stimuleaza bila functia si ajuta ficatul sa scape de toxine;
  5. Lamaie si lime: aceste citrice va vor ajuta sa va curatati ficatul de toxine. Daca provin din surse organice, atunci, chiar mai bine … le puteti consuma chiar si pielea;
  6. Ceaiul verde – este foarte util in procesul de detoxifiere, reduce depozitarea grasimilor in ficat, ajuta la scaderea colesterolului si poate imbunatati functia ficatului. Cu un continut ridicat de catehine, ceaiul verde ajuta la neutralizarea si eliminarea toxinelor, stimuleaza formarea bilei, este benefic in mentinerea sub control a metabolismului lipidic si, nu in ultimul rand, normalizeaza continutul de enzime;
  7. Avocado – ofera protectie tesutului hepatic si contine substante chimice care incetinesc afectarea ficatului. Este o sursa excelenta de antioxidanti si acizi grasi naturali buni care ajuta la imbunatatirea functiei hepatice;
  8. Urzica – este plina de calitati nutritionale. Contine numeroase ingrediente active, oligoelemente si minerale precum potasiu, calciu, fier si o concentratie ridicata de vitamine (grupa B, vitaminele C si E in special). Stimuleaza secretiile biliare;
  9. Spanac ajuta la asigurarea aportului zilnic de vitamina K. Frunzele sale sunt un concentrat de minerale si  oligo-elemente cum ar fi potasiu, calciu, sodiu, magneziu si vitamine, inclusiv vitaminele A, C, E. De asemenea, contin antioxidanti precum luteina sau zeaxantina. Consumul de spanac stimuleaza actiunea hepatocitelor;
  10. Broccoli, spanac, salata, varza, sparanghel si alte legume verzi – consumand mai multe legume verzi, cum ar fi broccoli, spanac, salata, varza de Bruxelles, varza, urzici, stevie, puteti preveni acumularea de grasime in ficat si ajuta la pierderea in greutate proces;
  11. Semintele oleaginoase, cum ar fi nucile, migdalele, fisticul, caju sunt bogate in acizi grasi omega-3, vitamine si minerale. Se recomanda consumul de seminte oleaginoase crude (nuci, migdale, fistic, caju, alune);
  12. Merele, in special cele verzi, sunt foarte bogate in vitamina C si antioxidanti. Pectinele si alte componente ale merelor pot ajuta la eliminarea toxinelor;
  13. Capsunile sunt foarte bogate in vitamina C si antioxidanti, contin acid salicilic care actioneaza favorabil asupra bunei functionari a ficatului;
  14. Afinele sunt fructe bogate in vitamina C si antioxidanti. Acestea contin in special antociani (pigmenti prezenti in piele) care au proprietati protectoare si stimulatoare pentru functia ficatului;
  15. Usturoiul ajuta la reducerea greutatii corporale si a grasimilor la persoanele cu afectiuni hepatice . Consumul sau combate rezistenta la insulina, stresul oxidativ si, in acelasi timp, imbunatateste metabolismul grasimilor. Contine ingrediente active, alicina si quercitina , precum si seleniu , care stimuleaza ficatul in activitatea sa de curatare a sangelui ;
  16. Ciulinul va ajuta sa protejati si sa regenerati celulele hepatice. O puteti consuma sub forma de ceai, tinctura sau pastile. Datorita continutului ridicat de flavonoide, ciulinul ajuta la absorbtia toxinelor si tonifierea ficatului. In plus, protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi cauzate de intoxicatia cu alcool, medicamente, chimioterapie si virusi. Silimarina si silibina sunt extrase din planta de ciulin si sunt recomandate pentru a accelera regenerarea celulelor hepatice;
  17. Anghinare – este bogata in didepsida, flavonoide si acizi clorogeni. Ajuta la regenerarea si imbunatatirea functiei hepatice, sustine excretia de toxine si deseuri din organism, fiind un bun diuretic;
  18. Ulei de masline – este bogat in Omega 3 si ajuta la scaderea enzimelor hepatice si la controlul greutatii;
  19. Pestele bogat in acizi grasi Omega-3 imbunatateste sanatatea ficatului si combate inflamatiile. Se recomanda somon salbatic , sardine, ton si pastrav ;
  20. Cafeaua neindulcita are un efect protector asupra ficatului deoarece are proprietati antioxidante si antiinflamatoare. De asemenea, stimuleaza reducerea colesterolului din sange. Cofeina reduce semnificativ cantitatea de enzime hepatice anormale la persoanele cu risc de boli hepatice;
  21. Cerealele integrale , fara aditivi, sunt bogate in grupul de vitamine B, substante nutritive cunoscute pentru capacitatea lor de a facilita metabolismul grasimilor in functionarea ficatului;
  22. Strugurii contin resveratrol in concentratii mari, iar acest antioxidant combate inflamatia ficatului , reducand astfel leziunile hepatice cauzate de bolile hepatice grase;
  23. Tofu – consumul de soia are rolul de a reduce depunerile de grasime din ficat.

Top 10 alimente de evitat

  1. Alcoolul – incetineste activitatea normala de detoxifiere a ficatului, blocheaza arderea si eliminarea grasimii corporale si adauga toxicitate suplimentara organismului, pe langa toate toxinele pe care organismul nostru trebuie sa le lupte in fiecare zi;
  2. Zahar – evitati dulciurile concentrate, sucurile, prajiturile si orice alte alimente care contin zahar sau alti indulcitori artificiali. Glicemia ridicata poate creste acumularea de grasimi in ficat ;
  3. Bauturi carbogazoase – bauturile carbogazoase contin doar calorii goale, non-nutritive, coloranti, conservanti si E, care nu sunt altceva decat „otrava” pentru corp si ficat;
  4. Alimentele prajite – orice tip de prajire este extrem de daunator organismului, deoarece creeaza produse toxice pentru ficat si colon. Prin prajire, oxideaza si dauneaza chiar si grasimilor bune din uleiurile vegetale, nuci si seminte;
  5. Mancarea supraprocesata, alimentele semipreparate – trebuie evitate deoarece contin multe substante chimice. Evitati cam orice poate fi cumparat intr-o punga din magazine: chipsuri, biscuiti, conserve de carne sau produse gata preparate si fast-food;
  6. Grasimi nesanatoase – evitati orice tip de margarina si orice tip de crema, sosuri si maioneza care contin grasimi nesanatoase;
  7. Cereale rafinate – paine alba, paste si orez – pot ajuta la cresterea glicemiei;
  8. Sarea – excesul de sare determina retentia apei in organism. Limitati consumul la 1,5 g pe zi;
  9. Carnea grasa – carnea cu continut ridicat de grasimi trebuie evitata, deoarece suprasolicita ficatul. Nu conteaza daca gatesti carnea sau o gatesti la gratar, daca este prea multa grasime, nu este bine. Carnea rosie este bogata in grasimi saturate;
  10. Carnea procesata incarca ficatul cu toxine. Aceasta categorie include sunca, salam, mic, mezeluri si carnati.

Cum si cat sa mananci?

  • Consumati 5 mese pe zi: mic dejun, gustare, pranz, gustare, cina.
  • Incercati sa nu mancati nimic cel putin doua ore inainte de culcare;
  • Consumati zilnic alimente precum: legume, fructe, produse din cereale integrale (faina integrala), ulei de masline, fasole, nuci, leguminoase si seminte, ierburi si condimente;
  • Mananca saptamanal: pui, oua, branza, iaurt, peste si fructe de mare;
  • Consumati lunar: carne rosie (carne de vita, porc, vanat, miel) si dulciuri.

Adoptand un stil de viata sanatos, o dieta adecvata si facand exercitii fizice in mod regulat, veti putea elimina depunerile de grasime din ficat.

Citeste si Acest amestec puternic detoxifica ficatul (2 ingrediente) si / sau Remedii naturiste pentru boala ficatului gras

Visited 1.757 times, 1 visit(s) today

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.